tisdag 16 november 2021

Ett underhållningsinslag mitt i allvaret: Nicke Sjödins dikt Pissmaskin

Har du hört om orterna Svanabyn Hjoggböle, Raggsjö, Graninge, Missanträsk och Hertsånger? Det är små byar eller orter i Västernorrland eller södra lappland. Från dessa orter kom i nämnd ordning författarna Helmer Grundström, PO Enquist, Torgny Lindgren, Albert Viksten, Sara Lidman och Karin Smirnoff. Ja Karin Smirnoff är född i Umeå men bor i Hertsånger. Det är ovanligt gott om författare i det inre av Västernorrland skrev PO Enquist i sin självbiografiska bok Ett annat liv. Det verkar stämma. Och jag har säkert inte fått med alla, ens de flesta.  De här författarna är inte de enda i landet som kom från landsbygden. Från  Småland kom Vilhelm Moberg. Född i Moshultamåla, ett par byar från där jag ofta befinner mig.

 I Ångermanland närmare bestämt i Röån kom Nicke Sjödin. Han som skrev på bygdemål. På en konferens för många år sedan läste Göran Sonesson, som arbetade i skolförvaltningen i Helsingborg och bördig från Strömsund i Jämtland, en dikt av Nicke Sjödin som jag i alla år kom ihåg men inte visste var jag kunde hitta den. Den hette Pissmaskin det kom jag ihåg väl. Sjödin gav ut många böcker och jag visste inte var jag skulle hitta den. Så jag skrev till hans son Jackie Sjödin även han en mästare i att skriva verser. Jag fick svar. Han skickade dikten kopierad. Så här är den. Hoppas ni förstår.

Pissmaskin


Na myttje leksaker

Hadd int’ vi

Men rate

Fanns ä gott om

 

Om man tog na dela

Borti’n gammslåttmaskin,

’n kassäre’n separator,

na rörstompa,

fotogenlampgläsa,

ostkara,

cykelpompa

som hadd gått sånn,

å’n par sellbytter

vä hole ti bott’n

å giller opp

Ä dänn dela

nog fullt i faan,

bann ihop dom

vä strängen

å stöa dom noga

konne ne bli

n prima pissmaskin

om man hadd tur.

Man pisse

ti sellbytta

Högt opp.

Dä rann

utätt slåttmaskinsits’n,

drop ne i sepratorspipern,

skvåla ne i ostkate,

sprute hit i cykelpompen

å genom fotogenlampgläse,

fortsätte genom rörstompa

å vart jussom ’n lit’n

gul’n lok

här i grishon.

 

Bra lang en ti tog ä

å roligt va ä

å si va dä piller å for

å skvitter å rann.

Roligare

än å stå baka knut’n

i alla fall.

 

Å vi hadde

’n del bogg om en

´n del fondänger

å ha slåttmaskinsits överst

om dä skull hitt på komma na jänter

å vella präve

 

Men dom tjuke ihop säg

som vanligt

inni boska dom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tisdag 9 november 2021

Reflektioner över boken Klass i Sverige – Ojämlikheten, makten och politiken i det 21:a århundradet. Hur förenar vi att rädda jordens natur och klimat med att skapa ett klasslöst och jämlikt samhälle? Det är dags att tala om klass igen!

Samhällsklass (Historia > 1871 till idag)


Genom Katalys, institutet för facklig ideutveckling har rapporten klass i Sverige tagits fram. Initiativet togs först av Daniel Suhonen och Göran Therborn. Det är en diger rapport på mer än 700 sidor med en mängd uppsatser av sakkunniga i en mycket lång rad av frågor. Det är nog omöjligt att kortfattat sammanfatta innehållet även om jag skulle vilja göra det. Jag väljer att plocka ut axplock att frågor jag tycker är särskilt intressanta. Men jag rekommenderar dig som läser detta att gå till leggen! Alltså läsa hela rapporten! I en del av uppsatserna hänvisar man ibland till Karl Marx. Marx har ju varit lite ute i den socialdemokratiska rörelsen egentligen sedan Lenin la beslag på Marx och skapade marxismen. Här har man kastat ut barnet med badvattnet.  Men jag menar att det är relevant att hänvisa till Karl Marx vetenskapliga arbete inom ekonomi, filosofi och sociologi. Rapportförfattarna kunde dock tagit mer spjärn i Marx ekonomiska analys av kapitalismen än man gör. Men det finns förvånansvärt många referenser till Marx i texterna.

Rapporten tar avstamp i en beskrivning av klasstrukturen i Sverige. Arbetarklassen är fortfarande den största klassen. Rapporten visar att den är 49,3%, Tjänstemän 41,1% och företagare 9,6. Men klassamhället har genomgått stora förändringar. Industriarbetarna är en mindre del idag och det har tillkommit stora grupper inom offentlig verksamhet. Lite grovt kan sägas att kvinnor är i majoritet inom offentlig verksamhet och männen i privat. Samtidigt är det så att frånsett det allra rikaste skiktet i samhället som blivit mycket rikare är de ekonomiska skillnaderna inte gigantiska. Högre tjänstemän är mer lierade med ägare och arbetsgivare medan lägre tjänstemän har arbetarklassliknade förutsättningar. Man kan säga också att kvinnorna kommit på bred front inte minst i offentlig sektor. Kvinnor är vanligtvis högre utbildade än män.  

Här i Sverige var det förr på det viset att människor röstade i stor utsträckning efter den klass som man tillhörde. Arbetare röstade på Socialdemokraterna eller kommunisterna. I det politiska landskapet idag där S drivit en marknadsliberal politik har många arbetarväljare valt att sympatisera med Sverigedemokraterna.

Är Sverige ett klassamhälle diskuteras i en uppsats. Man redovisar en undersökning som visar att 81% av svenskarna, kvinnorna i högre utsträckning,  anser att Sverige är ett klassamhälle. Andelen som tycker sig tillhöra arbetarklassen är lägre än vad man faktiskt måste anses vara. Då tänker jag att det inte är status att säga att man tillhör arbetarklassen. Rapporten konstaterar att det är dags att tala om klass. 

En aspekt som lyfts fram är att borgerliga synnerligen nyliberala ideologer har vunnit den ideologiska kampen så här långt genom att splittra arbetarklassens kollektivism och knäsatt en individualism. Ett synsätt som gynnar de med god ekonomi men knappast de med begränsade ekonomiska förutsättningar. Man har undergrävt arbetarrörelsens kollektiva styrka samtidigt som industriarbetarna blivit färre. Arbetarklassen har blivit mer heterogen genom tillkomsten av många jobb inom offentlig sektor. Men lyckas man samla arbetarklassen så finns det en mycket stor politisk potential.  Men då är min reflektion att då behöver bildningen, den politiska bildningen menar jag då, bli större i arbetarklassen. Här borde ABF ha en viktig roll i denna folkbildning.

Ett tema som rapporten behandlar är att arbetarklassen osynliggörs i massmedia som domineras av medelklassen. Men arbetare förminskas i program som Lyxfällan och Biggest looser. Många människor som lever på landsbygden som inte väljer att flytta till storstäder känner sig i många fall osynliggjorda och upplever sig att inte ha något inflytande i samhället. Media domineras av borgerliga/liberala/konservativa tidningar. Arbetarrörelsen har mycket få tidningar kvar. De som fanns har lags ned av lönsamhetsskäl. Detta måste påverka opinionen även om inte så många läser ledarsidorna.

En uppsats handlar om arbetarlitteraturen. Vi får här en genomgång av aktuell arbetarlitteratur. Arbetarlitteraturen har varit viktig för arbetarrörelsens utveckling. Under 30-50 tal var arbetarförfattarna ofta de mest kända och bästa författarna, Harry Martinsson, Ejvind Johnsson, Ivar Lo Johansson, Helmer Grundström, Stig Sjödin med flera författare som räknades som arbetarförfattare. Idag är arbetarlitteraturen mer i skymundan men lika viktig för att synliggöra arbetarklassens levnadsvillkor. Förr gav arbetarrörelsen mycket stöd men idag  i betydligt mer blygsam utsträckning. 

Utvecklingen i Sverige har lett till en mer otrygg arbetsmarknad. Både borgerliga och socialdemokratiska regeringar har medverkat till möjligheter till allt mer tillfälliga anställningar. Man kan räkna med att 15-17 % av de anställda har tillfälliga anställningar med en osäkerhet dag för dag om man ska få något arbete. Det har skett en maktförskjutning till arbetsgivarnas fördel och där har kriserna i början av 1990-talet och 2008 blivit en skjuss i den riktningen. Här vill jag göra en referens till

Naomi Kleins bok Chockdoktrinen där hon beskriver hur man i Chile, Irak och Polen med hjälp av Milton Friedman och hans medarbetare genomförde omfattande privatiseringar i allvarliga samhällskriser. Kriserna utnyttjades av kapitalägare och makteliter att berika sig.

Rapporten uppehåller sig i en uppsats om välfärdsmodellens omvandling. Kort uttryckt har den offentliga sektorn försvagats genom utförsäljning av statliga företag och tillåtandet att privata företag fått etablera sig som utförare av tjänster inom vård, skola och omsorg bekostat av skattemedel. En allt större del av de offentliga tjänsterna utförs av privata utförare. Särskilt utmanande är väl att skolan har blivit en arena för vinstjakt.

En stor del av medelklassen vars levnadsförhållanden inte avviker så stort från arbetarklassen har blivit allt mer trängd. I offentlig sektor har system som hämtats från industrin New public management (NPM) införts som innebär betydligt mer kontroll och mindre inflytande över sitt arbete införts. Många yrkesgrupper blir trängda. Nu senast har det uppmärksammats hur orimliga arbetsförhållandena är för barnmorskor och tidigare har det kommit larmrapporter från poliser, sjuksköterskor och socialarbetare. I de offentliga organisationerna har ett växande skikt av administratörer som kanske kallas chefer, utvecklare, projektledare eller kontroller fått mer makt. Välfärdens professioner får allt mindre inflytande. Det hör till bilden att 70% av den här personalen är högutbildade kvinnor!

Ett drabbande avsnitt i rapporten är uppsatsen om klass och hälsa. Trots den officiella ambitionen att utjämna skillnader har i Sverige såväl de ekonomiska som hälsorelaterade klyfterna växt. Det finns ett starkt samband mellan sociala faktorer och hälsa. Det kan illustreras med att om man lägger raster ovanpå varandra allt från faktorer under fosterlivet till barndomens olika faser, ungdomen och vuxenlivets förhållanden tar sig uttryck i konsekvenser för hälsa och livslängd. Det finns ett starkt samband mellan utbildning och hälsa. 2015 förväntas högutbildade kvinnor i genomsnitt leva 5,1 år längre än lågutbildade kvinnor medan den jämförbara siffran bland män var 5,7 år.  Det finns också ett tydligt samband mellan inkomst och dödlighet. Ju lägre inkomst ju lägre livslängd. Det finns också samma samband mellan självrapporterad hälsa och inkomst och om man har kontantmarginal eller inte. Lägger man sedan tilla socialt arv överförs problemet till kommande generationer Det betonas att samhällets insatser är viktiga. En god och jämlik skola som tar sitt kompensatoriska uppdrag på allvar i stället för att förvandlas till en arena där social ojämlikhet reproduceras och förstärkts är central menar rapporten för att motverka klasskillnader.  Trots vårt välstånd har Sverige ett bestående problem med ojämlikhet i hälsa. Forskningsstödet är starkt för att ju jämlikare samhället är ju längre lever befolkningen.

Det avslutande kapitlet i rapporten handlar om ägande och förmögenhetsstrukturens förändringar sedan 1980. Det är ett tungt avsnitt menar jag i en rapport om klassamhället och borde måhända legat först i rapporten. Kanske är man inspirerade av den franske ekonomen på modet Thomas Piketty som i sin  senaste bok betonar ideologi framför ekonomi. Ungefär hälften av den samlade svenska ekonomin ägs numera från utlandet. Det utländska ägandet på Stockholmsbörsen har ökat från 4% 1979 till 39,4% 2016. Den kraftiga ökningen skedde under 1990-talet efter avregleringarna  av kapitalmarknaden. Det offentliga bolagsägandet har minskat och antalet anställda i statliga företag har halverats mellan år 1980 till 2015. Det institutionella ägandet, dvs pensionsstiftelser etc., har ökat och utgör ca 20% av de börsnoterade bolagen. Det så kallade riskkapitalet har ökat kraftigt. Stora finansfamiljer kontrollerar alltjämt en dominerande andel av börsbolagen. De 15 största finansfamiljerna styrde 2017 bolag värda 4935 miljarder kronor. Som jämförelse var Sveriges totala BNP samma år 4604 miljarder kronor. Familjen Wallenberg kontrollerade företag värderade till närmare 2000 miljarder kronor. Vad gäller de samlade förmögenheterna så har den allra rikaste procentens andel av de samlade förmögenheterna fördubblats från 20,5 % 1978 till 39,6% 2006 och har fortsatt att öka sedan dess. Antalet svenska miljardärer har ökat från 83 personer 2001 till 178 2016. Ägande och maktkoncentrationen inom den svenska samhällsekonomin har förstärkts ytterligare från 1980 fram till idag. Det offentliga och demokratiskt kontrollerade ägandet har minskat kraftigt. Dessutom har det skapats en möjlighet genom politiska beslut att skapa en privat bransch inom den offentliga sektorens skola och vård och omsorg. Rapporten menar att den ökade ojämlikheten har resulterat i att löntagarna fått allt mindre demokratiskt inflytande i ekonomi och arbetsliv, fått minskad andel av kapitaltillväxt och vinster samt att polariseringen i samhället ökat.

Under tiden fram till omkring 1980 innan den nyliberala revolutionen slog igenom blev samhället allt mer jämlikt. Efter detta har klyfterna ökat. Ett tydligt och viktigt uttryck för liberaliseringen är olika typer av avregleringar bland annat av kapitalmarknaderna. Avregleringarna har bidraget till en ojämlik fördelning av kapitalbildningen och att kapitaltillgångar placerats i utlandet utom räckhåll för den svenska statskassan och därmed undandragna resurser för jämlikhetsskapande  välfärdskapande politik. Min slutsats är utan tvekan att det är arbetarklassen som förlorar på detta.

Jag har refererat delar av rapporten Klass i Sverige vad får jag då för tankar?

Arbetarklassen är alltjämt den största klassen i det svenska samhället. Men den borgerliga individualistiska ideologin har gjort att många inte är stolta över att tillhöra denna klass och många förstår inte ens att man tillhör den. Den ekonomiska politiken har gjort att en liten elit har kraftigt berikat sig på den avreglerade ekonomin. Men merparten av befolkningen om man tillhör arbetarklassen eller mellanskiktet har ganska likartade levnadsförhållanden. Dessutom har stora grupper inom tjänstemannagrupper som sjuksköterskor, barnmorskor, lärare, socialsekreterare, poliser mm fått en mer pressad arbetssituation och minskat inflytande över sin arbetsförhållanden .Möjligheterna till inflytande och löneläget skiljer sig inte så mycket mellan dessa grupper och rena arbetargrupper. Samlar man dessa befolkningsgrupper till ett motstånd mot kapitalet finns en enorm kraft. Även om det blir uppenbart att vi visserligen har politisk demokrati men inte ekonomisk!

Det jag saknar i den mycket gedigna rapporten Klass i Sverige är natur och miljöperspektivet. Det har blivit allt mer uppenbart för mig att vi måste tänka om i grunden när det gäller det mänskliga samhällsbygget. Det talas visserligen mycket om den gröna omställningen och att få bort den fossila uppvärmningen av planeten och bevarandet av den biologiska mångfalden. Men det blir en ganska abstrakt framställning. Det drabbade mig när jag skådade rovdriften på svensk skog, på nära håll i Småland och genom rapporter inte minst om hur statliga Sveaskog i hög takt avverkar naturskog i Norrland.  En ögonöppnare för mig som fördjupade förståelse för vad det egentligen handlar om är David Attenboroughs bok Ett liv på denna planet. Han kommer med många berättelse från sitt långa liv i jordens natur. 1937 var 66% av jorden vildmark 2020 återstår 37%. Vi är inne i en period av massutrotning av djur och växter. Han menar att både de utfiskade världshaven och landytan måste i stor utsträckning återförvildas för att vi ska rädda inte jordklotet – den kommer att på några miljoner år rädda sig själv – utan rädda mänskligheten. Världens befolkning kan inte heller fortsätta att öka om jorden skall kunna tillgodose mat till alla. Att inte naturperspektivet är med i rapporten Klass i Sverige vill gärna tro att det beror på brist på djupare insikt i frågan.

När man lyssnar på de politiska partierna inte minst på den senaste socialdemokratiska partikongressen är inte dessa frågor tillräckligt närvarande utan naturfrågan blir ett särskilt politikområde där man föreställer sig att gröna investeringar kan lösa mänsklighetens problem. Vänsterpartiet har tonat ned sin miljöpolitik.   Högerblockets miljöpolitik är mest ett skämt. För mig blir det uppenbart att människans utbredning på naturens bekostnad måste stoppas och det mänskliga samhället måste lära sig leva på naturens villkor. Men jag tror att om vi ska lösa problemen med uppvärmning av planeten och hotet mot biologisk mångfald måste samhällena bli mer jämlika och klasskillnaderna minska.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reflektioner över boken Klass i Sverige – Ojämlikheten, makten och politiken i det 21:a århundradet.

Hur förenar vi att rädda jordens natur och klimat med att skapa ett klasslöst och jämlikt samhälle?

Det är dags att tala om klass igen!

Genom Katalys, institutet för facklig ideutveckling har rapporten klass i Sverige tagits fram. Initiativet togs först av Daniel Suhonen och Göran Therborn. Det är en diger rapport på mer än 700 sidor med en mängd uppsatser av sakkunniga i en mycket lång rad av frågor. Det är nog omöjligt att kortfattat sammanfatta innehållet även om jag skulle vilja göra det. Jag väljer att plocka ut axplock att frågor jag tycker är särskilt intressanta. Men jag rekommenderar dig som läser detta att gå till leggen! Alltså läsa hela rapporten! I en del av uppsatserna hänvisar man ibland till Karl Marx. Marx har ju varit lite ute i den socialdemokratiska rörelsen egentligen sedan Lenin la beslag på Marx och skapade marxismen. Här har man kastat ut barnet med badvattnet.  Men jag menar att det är relevant att hänvisa till Karl Marx vetenskapliga arbete inom ekonomi, filosofi och sociologi. Rapportförfattarna kunde dock tagit mer spjärn i Marx ekonomiska analys av kapitalismen än man gör. Men det finns förvånansvärt många referenser till Marx i texterna.

Rapporten tar avstamp i en beskrivning av klasstrukturen i Sverige. Arbetarklassen är fortfarande den största klassen. Rapporten visar att den är 49,3%, Tjänstemän 41,1% och företagare 9,6. Men klassamhället har genomgått stora förändringar. Industriarbetarna är en mindre del idag och det har tillkommit stora grupper inom offentlig verksamhet. Lite grovt kan sägas att kvinnor är i majoritet inom offentlig verksamhet och männen i privat. Samtidigt är det så att frånsett det allra rikaste skiktet i samhället som blivit mycket rikare är de ekonomiska skillnaderna inte gigantiska. Högre tjänstemän är mer lierade med ägare och arbetsgivare medan lägre tjänstemän har arbetarklassliknade förutsättningar. Man kan säga också att kvinnorna kommit på bred front inte minst i offentlig sektor. Kvinnor är vanligtvis högre utbildade än män.  

Här i Sverige var det förr på det viset att människor röstade i stor utsträckning efter den klass som man tillhörde. Arbetare röstade på Socialdemokraterna eller kommunisterna. I det politiska landskapet idag där S drivit en marknadsliberal politik har många arbetarväljare valt att sympatisera med Sverigedemokraterna.

Är Sverige ett klassamhälle diskuteras i en uppsats. Man redovisar en undersökning som visar att 81% av svenskarna, kvinnorna i högre utsträckning,  anser att Sverige är ett klassamhälle. Andelen som tycker sig tillhöra arbetarklassen är lägre än vad man faktiskt måste anses vara. Då tänker jag att det inte är status att säga att man tillhör arbetarklassen. Rapporten konstaterar att det är dags att tala om klass. 

En aspekt som lyfts fram är att borgerliga synnerligen nyliberala ideologer har vunnit den ideologiska kampen så här långt genom att splittra arbetarklassens kollektivism och knäsatt en individualism. Ett synsätt som gynnar de med god ekonomi men knappast de med begränsade ekonomiska förutsättningar. Man har undergrävt arbetarrörelsens kollektiva styrka samtidigt som industriarbetarna blivit färre. Arbetarklassen har blivit mer heterogen genom tillkomsten av många jobb inom offentlig sektor. Men lyckas man samla arbetarklassen så finns det en mycket stor politisk potential.  Men då är min reflektion att då behöver bildningen, den politiska bildningen menar jag då, bli större i arbetarklassen. Här borde ABF ha en viktig roll i denna folkbildning.

Ett tema som rapporten behandlar är att arbetarklassen osynliggörs i massmedia som domineras av medelklassen. Men arbetare förminskas i program som Lyxfällan och Biggest looser. Många människor som lever på landsbygden som inte väljer att flytta till storstäder känner sig i många fall osynliggjorda och upplever sig att inte ha något inflytande i samhället. Media domineras av borgerliga/liberala/konservativa tidningar. Arbetarrörelsen har mycket få tidningar kvar. De som fanns har lags ned av lönsamhetsskäl. Detta måste påverka opinionen även om inte så många läser ledarsidorna.

En uppsats handlar om arbetarlitteraturen. Vi får här en genomgång av aktuell arbetarlitteratur. Arbetarlitteraturen har varit viktig för arbetarrörelsens utveckling. Under 30-50 tal var arbetarförfattarna ofta de mest kända och bästa författarna, Harry Martinsson, Ejvind Johnsson, Ivar Lo Johansson, Helmer Grundström, Stig Sjödin med flera författare som räknades som arbetarförfattare. Idag är arbetarlitteraturen mer i skymundan men lika viktig för att synliggöra arbetarklassens levnadsvillkor. Förr gav arbetarrörelsen mycket stöd men idag  i betydligt mer blygsam utsträckning. 

Utvecklingen i Sverige har lett till en mer otrygg arbetsmarknad. Både borgerliga och socialdemokratiska regeringar har medverkat till möjligheter till allt mer tillfälliga anställningar. Man kan räkna med att 15-17 % av de anställda har tillfälliga anställningar med en osäkerhet dag för dag om man ska få något arbete. Det har skett en maktförskjutning till arbetsgivarnas fördel och där har kriserna i början av 1990-talet och 2008 blivit en skjuss i den riktningen. Här vill jag göra en referens till

Naomi Kleins bok Chockdoktrinen där hon beskriver hur man i Chile, Irak och Polen med hjälp av Milton Friedman och hans medarbetare genomförde omfattande privatiseringar i allvarliga samhällskriser. Kriserna utnyttjades av kapitalägare och makteliter att berika sig.

Rapporten uppehåller sig i en uppsats om välfärdsmodellens omvandling. Kort uttryckt har den offentliga sektorn försvagats genom utförsäljning av statliga företag och tillåtandet att privata företag fått etablera sig som utförare av tjänster inom vård, skola och omsorg bekostat av skattemedel. En allt större del av de offentliga tjänsterna utförs av privata utförare. Särskilt utmanande är väl att skolan har blivit en arena för vinstjakt.

En stor del av medelklassen vars levnadsförhållanden inte avviker så stort från arbetarklassen har blivit allt mer trängd. I offentlig sektor har system som hämtats från industrin New public management (NPM) införts som innebär betydligt mer kontroll och mindre inflytande över sitt arbete införts. Många yrkesgrupper blir trängda. Nu senast har det uppmärksammats hur orimliga arbetsförhållandena är för barnmorskor och tidigare har det kommit larmrapporter från poliser, sjuksköterskor och socialarbetare. I de offentliga organisationerna har ett växande skikt av administratörer som kanske kallas chefer, utvecklare, projektledare eller kontroller fått mer makt. Välfärdens professioner får allt mindre inflytande. Det hör till bilden att 70% av den här personalen är högutbildade kvinnor!

Ett drabbande avsnitt i rapporten är uppsatsen om klass och hälsa. Trots den officiella ambitionen att utjämna skillnader har i Sverige såväl de ekonomiska som hälsorelaterade klyfterna växt. Det finns ett starkt samband mellan sociala faktorer och hälsa. Det kan illustreras med att om man lägger raster ovanpå varandra allt från faktorer under fosterlivet till barndomens olika faser, ungdomen och vuxenlivets förhållanden tar sig uttryck i konsekvenser för hälsa och livslängd. Det finns ett starkt samband mellan utbildning och hälsa. 2015 förväntas högutbildade kvinnor i genomsnitt leva 5,1 år längre än lågutbildade kvinnor medan den jämförbara siffran bland män var 5,7 år.  Det finns också ett tydligt samband mellan inkomst och dödlighet. Ju lägre inkomst ju lägre livslängd. Det finns också samma samband mellan självrapporterad hälsa och inkomst och om man har kontantmarginal eller inte. Lägger man sedan tilla socialt arv överförs problemet till kommande generationer Det betonas att samhällets insatser är viktiga. En god och jämlik skola som tar sitt kompensatoriska uppdrag på allvar i stället för att förvandlas till en arena där social ojämlikhet reproduceras och förstärkts är central menar rapporten för att motverka klasskillnader.  Trots vårt välstånd har Sverige ett bestående problem med ojämlikhet i hälsa. Forskningsstödet är starkt för att ju jämlikare samhället är ju längre lever befolkningen.

Det avslutande kapitlet i rapporten handlar om ägande och förmögenhetsstrukturens förändringar sedan 1980. Det är ett tungt avsnitt menar jag i en rapport om klassamhället och borde måhända legat först i rapporten. Kanske är man inspirerade av den franske ekonomen på modet Thomas Piketty som i sin  senaste bok betonar ideologi framför ekonomi. Ungefär hälften av den samlade svenska ekonomin ägs numera från utlandet. Det utländska ägandet på Stockholmsbörsen har ökat från 4% 1979 till 39,4% 2016. Den kraftiga ökningen skedde under 1990-talet efter avregleringarna  av kapitalmarknaden. Det offentliga bolagsägandet har minskat och antalet anställda i statliga företag har halverats mellan år 1980 till 2015. Det institutionella ägandet, dvs pensionsstiftelser etc., har ökat och utgör ca 20% av de börsnoterade bolagen. Det så kallade riskkapitalet har ökat kraftigt. Stora finansfamiljer kontrollerar alltjämt en dominerande andel av börsbolagen. De 15 största finansfamiljerna styrde 2017 bolag värda 4935 miljarder kronor. Som jämförelse var Sveriges totala BNP samma år 4604 miljarder kronor. Familjen Wallenberg kontrollerade företag värderade till närmare 2000 miljarder kronor. Vad gäller de samlade förmögenheterna så har den allra rikaste procentens andel av de samlade förmögenheterna fördubblats från 20,5 % 1978 till 39,6% 2006 och har fortsatt att öka sedan dess. Antalet svenska miljardärer har ökat från 83 personer 2001 till 178 2016. Ägande och maktkoncentrationen inom den svenska samhällsekonomin har förstärkts ytterligare från 1980 fram till idag. Det offentliga och demokratiskt kontrollerade ägandet har minskat kraftigt. Dessutom har det skapats en möjlighet genom politiska beslut att skapa en privat bransch inom den offentliga sektorens skola och vård och omsorg. Rapporten menar att den ökade ojämlikheten har resulterat i att löntagarna fått allt mindre demokratiskt inflytande i ekonomi och arbetsliv, fått minskad andel av kapitaltillväxt och vinster samt att polariseringen i samhället ökat.

Under tiden fram till omkring 1980 innan den nyliberala revolutionen slog igenom blev samhället allt mer jämlikt. Efter detta har klyfterna ökat. Ett tydligt och viktigt uttryck för liberaliseringen är olika typer av avregleringar bland annat av kapitalmarknaderna. Avregleringarna har bidraget till en ojämlik fördelning av kapitalbildningen och att kapitaltillgångar placerats i utlandet utom räckhåll för den svenska statskassan och därmed undandragna resurser för jämlikhetsskapande  välfärdskapande politik. Min slutsats är utan tvekan att det är arbetarklassen som förlorar på detta.

Jag har referat delar av rapporten Klass i Sverige vad får jag då för tankar?

Arbetarklassen är alltjämt den största klassen i det svenska samhället. Men den borgerliga individualistiska ideologin har gjort att många inte är stolta över att tillhöra denna klass och många förstår inte ens att man tillhör den. Den ekonomiska politiken har gjort att en liten elit har kraftigt berikat sig på den avreglerade ekonomin. Men merparten av befolkningen om man tillhör arbetarklassen eller mellanskiktet har ganska likartade levnadsförhållanden. Dessutom har stora grupper inom tjänstemannagrupper som sjuksköterskor, barnmorskor, lärare, socialsekreterare, poliser mm fått en mer pressad arbetssituation och minskat inflytande över sin arbetsförhållanden .Möjligheterna till inflytande och löneläget skiljer sig inte så mycket mellan dessa grupper och rena arbetargrupper. Samlar man dessa befolkningsgrupper till ett motstånd mot kapitalet finns en enorm kraft. Även om det blir uppenbart att vi visserligen har politisk demokrati men inte ekonomisk!

Det jag saknar i den mycket gedigna rapporten Klass i Sverige är natur och miljöperspektivet. Det har blivit allt mer uppenbart för mig att vi måste tänka om i grunden när det gäller det mänskliga samhällsbygget. Det talas visserligen mycket om den gröna omställningen och att få bort den fossila uppvärmningen av planeten och bevarandet av den biologiska mångfalden. Men det blir en ganska abstrakt framställning. Det drabbade mig när jag skådade rovdriften på svensk skog, på nära håll i Småland och genom rapporter inte minst om hur statliga Sveaskog i hög takt avverkar naturskog i Norrland.  En ögonöppnare för mig som fördjupade förståelse för vad det egentligen handlar om är David Attenboroughs bok Ett liv på denna planet. Han kommer med många berättelse från sitt långa liv i jordens natur. 1937 var 66% av jorden vildmark 2020 återstår 37%. Vi är inne i en period av massutrotning av djur och växter. Han menar att både de utfiskade världshaven och landytan måste i stor utsträckning återförvildas för att vi ska rädda inte jordklotet – den kommer att på några miljoner år rädda sig själv – utan rädda mänskligheten. Världens befolkning kan inte heller fortsätta att öka om jorden skall kunna tillgodose mat till alla. Att inte naturperspektivet är med i rapporten Klass i Sverige vill gärna tror att det beror på brist på djupare insikt i frågan.

När man lyssnar på de politiska partierna inte minst på den senaste socialdemokratiska partikongressen är inte dessa frågor tillräckligt närvarande utan naturfrågan blir ett särskilt politikområde där man föreställer sig att gröna investeringar kan lösa mänsklighetens problem. Vänsterpartiet har tonat ned sin miljöpolitik.   Högerblockets miljöpolitik är mest ett skämt. För mig blir det uppenbart att mänskans utbredning på naturens bekostnad måste stoppas och det mänskliga samhället måste lära sig leva på naturens villkor. Men jag tror att om vi ska lösa problemen med uppvärmning av planeten och hotet mot biologisk mångfald måste samhällena bli mer jämlika och klasskillnaderna minska.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reflektioner över boken Klass i Sverige – Ojämlikheten, makten och politiken i det 21:a århundradet.

Hur förenar vi att rädda jordens natur och klimat med att skapa ett klasslöst och jämlikt samhälle?

Det är dags att tala om klass igen!

Genom Katalys, institutet för facklig ideutveckling har rapporten klass i Sverige tagits fram. Initiativet togs först av Daniel Suhonen och Göran Therborn. Det är en diger rapport på mer än 700 sidor med en mängd uppsatser av sakkunniga i en mycket lång rad av frågor. Det är nog omöjligt att kortfattat sammanfatta innehållet även om jag skulle vilja göra det. Jag väljer att plocka ut axplock att frågor jag tycker är särskilt intressanta. Men jag rekommenderar dig som läser detta att gå till leggen! Alltså läsa hela rapporten! I en del av uppsatserna hänvisar man ibland till Karl Marx. Marx har ju varit lite ute i den socialdemokratiska rörelsen egentligen sedan Lenin la beslag på Marx och skapade marxismen. Här har man kastat ut barnet med badvattnet.  Men jag menar att det är relevant att hänvisa till Karl Marx vetenskapliga arbete inom ekonomi, filosofi och sociologi. Rapportförfattarna kunde dock tagit mer spjärn i Marx ekonomiska analys av kapitalismen än man gör. Men det finns förvånansvärt många referenser till Marx i texterna.

Rapporten tar avstamp i en beskrivning av klasstrukturen i Sverige. Arbetarklassen är fortfarande den största klassen. Rapporten visar att den är 49,3%, Tjänstemän 41,1% och företagare 9,6. Men klassamhället har genomgått stora förändringar. Industriarbetarna är en mindre del idag och det har tillkommit stora grupper inom offentlig verksamhet. Lite grovt kan sägas att kvinnor är i majoritet inom offentlig verksamhet och männen i privat. Samtidigt är det så att frånsett det allra rikaste skiktet i samhället som blivit mycket rikare är de ekonomiska skillnaderna inte gigantiska. Högre tjänstemän är mer lierade med ägare och arbetsgivare medan lägre tjänstemän har arbetarklassliknade förutsättningar. Man kan säga också att kvinnorna kommit på bred front inte minst i offentlig sektor. Kvinnor är vanligtvis högre utbildade än män.  

Här i Sverige var det förr på det viset att människor röstade i stor utsträckning efter den klass som man tillhörde. Arbetare röstade på Socialdemokraterna eller kommunisterna. I det politiska landskapet idag där S drivit en marknadsliberal politik har många arbetarväljare valt att sympatisera med Sverigedemokraterna.

Är Sverige ett klassamhälle diskuteras i en uppsats. Man redovisar en undersökning som visar att 81% av svenskarna, kvinnorna i högre utsträckning,  anser att Sverige är ett klassamhälle. Andelen som tycker sig tillhöra arbetarklassen är lägre än vad man faktiskt måste anses vara. Då tänker jag att det inte är status att säga att man tillhör arbetarklassen. Rapporten konstaterar att det är dags att tala om klass. 

En aspekt som lyfts fram är att borgerliga synnerligen nyliberala ideologer har vunnit den ideologiska kampen så här långt genom att splittra arbetarklassens kollektivism och knäsatt en individualism. Ett synsätt som gynnar de med god ekonomi men knappast de med begränsade ekonomiska förutsättningar. Man har undergrävt arbetarrörelsens kollektiva styrka samtidigt som industriarbetarna blivit färre. Arbetarklassen har blivit mer heterogen genom tillkomsten av många jobb inom offentlig sektor. Men lyckas man samla arbetarklassen så finns det en mycket stor politisk potential.  Men då är min reflektion att då behöver bildningen, den politiska bildningen menar jag då, bli större i arbetarklassen. Här borde ABF ha en viktig roll i denna folkbildning.

Ett tema som rapporten behandlar är att arbetarklassen osynliggörs i massmedia som domineras av medelklassen. Men arbetare förminskas i program som Lyxfällan och Biggest looser. Många människor som lever på landsbygden som inte väljer att flytta till storstäder känner sig i många fall osynliggjorda och upplever sig att inte ha något inflytande i samhället. Media domineras av borgerliga/liberala/konservativa tidningar. Arbetarrörelsen har mycket få tidningar kvar. De som fanns har lags ned av lönsamhetsskäl. Detta måste påverka opinionen även om inte så många läser ledarsidorna.

En uppsats handlar om arbetarlitteraturen. Vi får här en genomgång av aktuell arbetarlitteratur. Arbetarlitteraturen har varit viktig för arbetarrörelsens utveckling. Under 30-50 tal var arbetarförfattarna ofta de mest kända och bästa författarna, Harry Martinsson, Ejvind Johnsson, Ivar Lo Johansson, Helmer Grundström, Stig Sjödin med flera författare som räknades som arbetarförfattare. Idag är arbetarlitteraturen mer i skymundan men lika viktig för att synliggöra arbetarklassens levnadsvillkor. Förr gav arbetarrörelsen mycket stöd men idag  i betydligt mer blygsam utsträckning. 

Utvecklingen i Sverige har lett till en mer otrygg arbetsmarknad. Både borgerliga och socialdemokratiska regeringar har medverkat till möjligheter till allt mer tillfälliga anställningar. Man kan räkna med att 15-17 % av de anställda har tillfälliga anställningar med en osäkerhet dag för dag om man ska få något arbete. Det har skett en maktförskjutning till arbetsgivarnas fördel och där har kriserna i början av 1990-talet och 2008 blivit en skjuss i den riktningen. Här vill jag göra en referens till

Naomi Kleins bok Chockdoktrinen där hon beskriver hur man i Chile, Irak och Polen med hjälp av Milton Friedman och hans medarbetare genomförde omfattande privatiseringar i allvarliga samhällskriser. Kriserna utnyttjades av kapitalägare och makteliter att berika sig.

Rapporten uppehåller sig i en uppsats om välfärdsmodellens omvandling. Kort uttryckt har den offentliga sektorn försvagats genom utförsäljning av statliga företag och tillåtandet att privata företag fått etablera sig som utförare av tjänster inom vård, skola och omsorg bekostat av skattemedel. En allt större del av de offentliga tjänsterna utförs av privata utförare. Särskilt utmanande är väl att skolan har blivit en arena för vinstjakt.

En stor del av medelklassen vars levnadsförhållanden inte avviker så stort från arbetarklassen har blivit allt mer trängd. I offentlig sektor har system som hämtats från industrin New public management (NPM) införts som innebär betydligt mer kontroll och mindre inflytande över sitt arbete införts. Många yrkesgrupper blir trängda. Nu senast har det uppmärksammats hur orimliga arbetsförhållandena är för barnmorskor och tidigare har det kommit larmrapporter från poliser, sjuksköterskor och socialarbetare. I de offentliga organisationerna har ett växande skikt av administratörer som kanske kallas chefer, utvecklare, projektledare eller kontroller fått mer makt. Välfärdens professioner får allt mindre inflytande. Det hör till bilden att 70% av den här personalen är högutbildade kvinnor!

Ett drabbande avsnitt i rapporten är uppsatsen om klass och hälsa. Trots den officiella ambitionen att utjämna skillnader har i Sverige såväl de ekonomiska som hälsorelaterade klyfterna växt. Det finns ett starkt samband mellan sociala faktorer och hälsa. Det kan illustreras med att om man lägger raster ovanpå varandra allt från faktorer under fosterlivet till barndomens olika faser, ungdomen och vuxenlivets förhållanden tar sig uttryck i konsekvenser för hälsa och livslängd. Det finns ett starkt samband mellan utbildning och hälsa. 2015 förväntas högutbildade kvinnor i genomsnitt leva 5,1 år längre än lågutbildade kvinnor medan den jämförbara siffran bland män var 5,7 år.  Det finns också ett tydligt samband mellan inkomst och dödlighet. Ju lägre inkomst ju lägre livslängd. Det finns också samma samband mellan självrapporterad hälsa och inkomst och om man har kontantmarginal eller inte. Lägger man sedan tilla socialt arv överförs problemet till kommande generationer Det betonas att samhällets insatser är viktiga. En god och jämlik skola som tar sitt kompensatoriska uppdrag på allvar i stället för att förvandlas till en arena där social ojämlikhet reproduceras och förstärkts är central menar rapporten för att motverka klasskillnader.  Trots vårt välstånd har Sverige ett bestående problem med ojämlikhet i hälsa. Forskningsstödet är starkt för att ju jämlikare samhället är ju längre lever befolkningen.

Det avslutande kapitlet i rapporten handlar om ägande och förmögenhetsstrukturens förändringar sedan 1980. Det är ett tungt avsnitt menar jag i en rapport om klassamhället och borde måhända legat först i rapporten. Kanske är man inspirerade av den franske ekonomen på modet Thomas Piketty som i sin  senaste bok betonar ideologi framför ekonomi. Ungefär hälften av den samlade svenska ekonomin ägs numera från utlandet. Det utländska ägandet på Stockholmsbörsen har ökat från 4% 1979 till 39,4% 2016. Den kraftiga ökningen skedde under 1990-talet efter avregleringarna  av kapitalmarknaden. Det offentliga bolagsägandet har minskat och antalet anställda i statliga företag har halverats mellan år 1980 till 2015. Det institutionella ägandet, dvs pensionsstiftelser etc., har ökat och utgör ca 20% av de börsnoterade bolagen. Det så kallade riskkapitalet har ökat kraftigt. Stora finansfamiljer kontrollerar alltjämt en dominerande andel av börsbolagen. De 15 största finansfamiljerna styrde 2017 bolag värda 4935 miljarder kronor. Som jämförelse var Sveriges totala BNP samma år 4604 miljarder kronor. Familjen Wallenberg kontrollerade företag värderade till närmare 2000 miljarder kronor. Vad gäller de samlade förmögenheterna så har den allra rikaste procentens andel av de samlade förmögenheterna fördubblats från 20,5 % 1978 till 39,6% 2006 och har fortsatt att öka sedan dess. Antalet svenska miljardärer har ökat från 83 personer 2001 till 178 2016. Ägande och maktkoncentrationen inom den svenska samhällsekonomin har förstärkts ytterligare från 1980 fram till idag. Det offentliga och demokratiskt kontrollerade ägandet har minskat kraftigt. Dessutom har det skapats en möjlighet genom politiska beslut att skapa en privat bransch inom den offentliga sektorens skola och vård och omsorg. Rapporten menar att den ökade ojämlikheten har resulterat i att löntagarna fått allt mindre demokratiskt inflytande i ekonomi och arbetsliv, fått minskad andel av kapitaltillväxt och vinster samt att polariseringen i samhället ökat.

Under tiden fram till omkring 1980 innan den nyliberala revolutionen slog igenom blev samhället allt mer jämlikt. Efter detta har klyfterna ökat. Ett tydligt och viktigt uttryck för liberaliseringen är olika typer av avregleringar bland annat av kapitalmarknaderna. Avregleringarna har bidraget till en ojämlik fördelning av kapitalbildningen och att kapitaltillgångar placerats i utlandet utom räckhåll för den svenska statskassan och därmed undandragna resurser för jämlikhetsskapande  välfärdskapande politik. Min slutsats är utan tvekan att det är arbetarklassen som förlorar på detta.

Jag har referat delar av rapporten Klass i Sverige vad får jag då för tankar?

Arbetarklassen är alltjämt den största klassen i det svenska samhället. Men den borgerliga individualistiska ideologin har gjort att många inte är stolta över att tillhöra denna klass och många förstår inte ens att man tillhör den. Den ekonomiska politiken har gjort att en liten elit har kraftigt berikat sig på den avreglerade ekonomin. Men merparten av befolkningen om man tillhör arbetarklassen eller mellanskiktet har ganska likartade levnadsförhållanden. Dessutom har stora grupper inom tjänstemannagrupper som sjuksköterskor, barnmorskor, lärare, socialsekreterare, poliser mm fått en mer pressad arbetssituation och minskat inflytande över sin arbetsförhållanden .Möjligheterna till inflytande och löneläget skiljer sig inte så mycket mellan dessa grupper och rena arbetargrupper. Samlar man dessa befolkningsgrupper till ett motstånd mot kapitalet finns en enorm kraft. Även om det blir uppenbart att vi visserligen har politisk demokrati men inte ekonomisk!

Det jag saknar i den mycket gedigna rapporten Klass i Sverige är natur och miljöperspektivet. Det har blivit allt mer uppenbart för mig att vi måste tänka om i grunden när det gäller det mänskliga samhällsbygget. Det talas visserligen mycket om den gröna omställningen och att få bort den fossila uppvärmningen av planeten och bevarandet av den biologiska mångfalden. Men det blir en ganska abstrakt framställning. Det drabbade mig när jag skådade rovdriften på svensk skog, på nära håll i Småland och genom rapporter inte minst om hur statliga Sveaskog i hög takt avverkar naturskog i Norrland.  En ögonöppnare för mig som fördjupade förståelse för vad det egentligen handlar om är David Attenboroughs bok Ett liv på denna planet. Han kommer med många berättelse från sitt långa liv i jordens natur. 1937 var 66% av jorden vildmark 2020 återstår 37%. Vi är inne i en period av massutrotning av djur och växter. Han menar att både de utfiskade världshaven och landytan måste i stor utsträckning återförvildas för att vi ska rädda inte jordklotet – den kommer att på några miljoner år rädda sig själv – utan rädda mänskligheten. Världens befolkning kan inte heller fortsätta att öka om jorden skall kunna tillgodose mat till alla. Att inte naturperspektivet är med i rapporten Klass i Sverige vill gärna tror att det beror på brist på djupare insikt i frågan.

När man lyssnar på de politiska partierna inte minst på den senaste socialdemokratiska partikongressen är inte dessa frågor tillräckligt närvarande utan naturfrågan blir ett särskilt politikområde där man föreställer sig att gröna investeringar kan lösa mänsklighetens problem. Vänsterpartiet har tonat ned sin miljöpolitik.   Högerblockets miljöpolitik är mest ett skämt. För mig blir det uppenbart att mänskans utbredning på naturens bekostnad måste stoppas och det mänskliga samhället måste lära sig leva på naturens villkor. Men jag tror att om vi ska lösa problemen med uppvärmning av planeten och hotet mot biologisk mångfald måste samhällena bli mer jämlika och klasskillnaderna minska.