måndag 21 november 2022

Bränn alla mina brev av Alex Schulman - Ett intressant boktips


För några år sedan kom Alex Schulman ut med boken Bränn alla mina brev som handlar om hans mormor Karin Stolpes kärleksaffär med Olof Lagerkranz. Boken är underlag för en spelfilm som nyligen hade premiär. Alex föddes in i en kändisfamilj. Hans far var Allan Schulman som var den legendariske radio och TV programledaren Lennart Hylands producent. Modern Lisette född Stolpe var programledare i TV mm och dotter till den kände författaren Sven Stolpe. Den som är gammal nog att komma ihåg honom från olika TV och radioframträdanden minns en mycket kraftfull, övertydlig och ilsken debattör i olika ämnen. En otroligt kontroversiell man som skaffade sig otaliga fiender. Vilket tydligen aldrig bekymrade honom det minsta.

Nåväl. Boken inleds med att Alex får ett utbrott på sin hustru och efter detta börjar reflektera över var hans ilska kommer ifrån. Han går i en terapi där hans släktförhållanden kartläggs. På pappas sida var allt bra och harmoniskt. Men. På mammas sida där är det bara konflikter och osämja. Var kommer detta från? Jo det blir oerhört tydligt för Alex. Det kommer från morfar Sven Stolpe. Han hade konflikter med alla sina barn och gjorde livet surt för dom. Hur surt han gjorde livet för frun Karin ska jag återkomma till. Alex börjar försöka kartlägga sina morföräldrars liv. Han går igenom Sven Stolpes arkiv, läser hans böcker och hans och mormors brev. Mönstret framträder snart och berättelsen blir som en liten deckarhistoria eller ett pussel som läggs. Alla Svens Stolpes romaner handlar i stort sett om en sak. Kvinnor som bedrar sina män. Han släpper aldrig detta tema. Ganska snart spårar han nyckelhändelser till sommaren 1932 då Sven Stolpe med sin fru Karin befinner sig på Sigtuna stiftelsen för att de ska arbeta. Sven skriver och Karin arbetar med översättningar. En annan ung författare som också är där för att skriva är Olof Lagerkranz som är mest känd förutom sitt författarskap som chefredaktör för Dagens Nyheter under vänstertiden på 60-70 tal. Alex Schulman fick genom kontakt med Olofs familj tillgång till Olofs dagböcker från den tiden och brev som Karin och Olof skrivit till varandra under den tiden. Olof och Karin blir under några korta veckor bottenlöst förälskade i varandra och det kunde slutat i en skilsmässa från Sven Stolpe och ett äktenskap. Men så blir det inte. Tyvärr måste man säga och det med stora bokstäver. Stolpe stoppar detta genom allvarliga hot mot Karin. Han försöker ta livet av dom genom en bilolycka och hotar att först döda Olof sedan Karin och sedan sig själv. Det är så allvarliga hot att Karin inte vågar att skilja sig utan stannar livet ut hos Sven, ständigt straffad, hotad och hånad av honom. Det finns många berättelser om vad Stolpe sagt och gjort. Alex Schulman berättar några. En av hans söner ville bli poet och blev hånad och motarbetad av honom.  Efter en släktmiddag till desserten annonserade han amatörernas afton och läste upp sonens dikter genom att medvetet läsa fel och förställa rösten. Sällskapet blev alltmer besvärade. Han gjorde slut med sina barn åtskilliga gånger. För Alex Schulman blev väl boken en bra bearbetning av hans del av familjetraumat. En mycket läsvärd bok.

 

onsdag 16 november 2022

Det fallna imperiet - Ryssland och väst under Vladimir Putin av Martin Kragh - Ett boktips för att förstå Ryssland och kriget i Ukraina


Att säga att Martin Kraghs bok Det fallna imperiet är en faktabok är en enorm underdrift. Vi får följa en detaljerad berättelse om Rysslands historia från slutet av Sovjetunionens existens fram till dagens Putindiktatur. Putin sörjer att Sovjetunionen gick under och lägger skuld på Gorbatjov för detta. Men skulden borde han lägga på Boris Jeltsin. Jeltsin utmanövrerade Gorbatjov från posten som Sovjetunionens president genom att han som delrepubliken Rysslands president tillsammans med sina kolleger i Ukraina och Belarus förklarade att de utträtt ur unionen. Då fanns inget Sovjetunionen längre. Sedan såg Jeltsin till att stora tillgångar i staten slumpades ut till det som nu är känt som oligarker. Vi får följa många aktörer på vägen mot att Putin får makten, utsedd av Jeltsin. Vad Putin nu försöker göra, med en ideologi hämtad från Rysslands långa historia baserad på religiös mystik och märkliga filosofer, är att återupprätta ett ryskt imperium, där han anser att de gamla områden som ingick i den sovjetiska svären och där ryssar bor ska ingå i ett ryskt imperium. Detta tog sig uttryck i annekteringen av Krim och kriget mot Georgien där Ryssland la beslag på två provinser i detta land. Boken är skriven före den 24 februari där Putin inledde sitt anfall på Ukraina. Men detta anfall är en logisk följd av Putins intentioner men en kraftig eskalering. Min reflektion är - nu när jag inte förmår att ge Kraghs bok rättvisa genom att mer än översiktligt berätta något av innehållet – att Ryssland historia är en otrolig tragedi.   

 

fredag 4 november 2022

Miljöpolitik inte bara energi och klimat utan det handlar om hur hela vår natur mår

 

Den nya regeringen lägger ned miljödepartementet, sänker klimatambitionen och enda miljöinsatsen är ny kärnkraft. Frågan har väckts att bygga ny kärnkraft i Barsebäck. Danskarna protesterar och frågan är vad skåningarna och här helsingborgarna tycker. Vän av ordning trodde att frågan avgjordes i folkomröstningen 1980. Avveckling med förnuft gällde då. (Kuriosa är att Kristdemokraterna som nu driver hårt på utbyggnad av kärnkraft tillhörde linje 3 den gången och ville ha snabbavveckling av kärnkraften.)Det är förbluffande obegripligt att man vill bygga ny kärnkraft, ett väldigt dyrt och omständligt sätt att koka vatten på, efter de allvarliga olyckor som inträffat. Hela kedjan från uranbrytning till drift och avfallshantering är både farlig och ett miljöhot. Dessutom har Putin adderat ytterligare ett problem kärnkratsverk som angrips i krig! Sverige har inte energibrist. Det är mest ett överförings och marknadsproblem. När nu förnybar energiproduktion i form av vind och solkraft kommit igång på allvar blir det än mer obegripligt. Motståndet mot att bygga vindkraftverk som är en ganska snabb lösning för att öka elproduktionen är ganska obegripligt. Varför inte resa parollen: Solpaneler på alla tak!

Den borgerliga regering vars öde vilar i händerna på ett nationalsocialistiskt parti tycks tro att miljöproblemen handlar bara om energi och pris på bensin och elektricitet. Man talar alldeles för lite om att det handlar om hur hela vår natur mår på denna från början paradisiska planet. David Attenborough skriver i sin bok Ett liv på vår planet att när han var ung på 1930 talet var 2/3 av jorden vildmark och nu är det bara 1/3. Antalet vilda djur har minskat dramatiskt och världens skogar huggs ned i hög takt. Svensk skogsindustri försöker måla upp bilden att svenskt skogsbruk är hållbart men den som rör sig ute i våra skogar ser alla kalhyggen. Detta ser inte stadsborna. Det är skillnad på en naturskog och en skogsodling. Vandra tex. i Tiveden eller Norra kvill så ser man.  Den biologiska mångfalden är hotad även i vår svenska natur i skogen och i havet, allt mer utfiskat. Mycket skulle vara vunnet om skogsbruket övergav metoden med kalhyggen. Och när en regering underordnar miljön näringspolitiken kan man bli riktigt riktigt orolig. 

Före valet granskade Naturskyddsföringen de politiska partiernas miljö och naturvårdspolitik. Miljöpartiet kom på första plats, Vänsterpartiet blev tvåa och trea blev Socialdemokratin, Centern och Liberalerna. Övriga partier Moderaterna, Kristdemokraterna och särskilt Sverigedemokraterna ansågs inte ha någon miljöpolitik alls.  I Helsingborg tillfrågades de politiska partierna om sin inställning kring ett antal miljö och naturvårdsfrågor, bla. Om att köpa in skogar och anlägga våtmarker mm. Till skillnad mot nationellt var det över lag ett positivt gensvar från de lokala partierna vilket lovar gott för Helsingborgs natur under förutsättning att man gör som man lovat. Det finns flera mycket fina naturreservat i Helsingborg.

Men vår natur, våra skogar, våra våtmarker och våra sjöar och hav är inte bara en trivselfråga utan det handlar om människans överlevnad på sikt och det nödvändiga att människan börja leva efter naturens förutsättningar. Vi har fått ett samhälle vars marknadsekonomi kommit att generera inte bara tillväxt, där allt mer genomsyras av kommersialism, utan också en allt större påverkan på natur och klimat och inte minst växande ekonomiska och sociala klyftor i befolkningen. ( Läs gärna Thomas Piketty och Katalys bok Klass i Sverige) Jag tror att om vi ska klara klimatutmaningarna så bra som möjligt är det en stor fördel om vi kan minska klyftorna och få ett mer jämlikt samhälle.  Från forskning vet man att jämlika samhällen fungerar bättre. Jag är övertygad om att en hel del av våra sociala problem bottnar i de växande klyftorna.

När människor för fram miljö och naturvårdskrav blir man ofta kallad både det ena och det andra såsom miljömupp, ofta mycket aggressivt framfört, nästan alltid av personer av manligt kön. Då skäms jag för mitt kön. Förklaringen är antingen att man känner sig hotad i sin livsstil och sticker huvudet i sanden eller saknar kunskap om enkla ekologiska och biologiska samband i vår natur. Till de okunnigas skara rekommenderar jag David Attenboroughs bok. Den var en ögonöppnare för mig.