torsdag 7 februari 2019

Mitt liv från början kapitel 12



Med grön parkas
Så 1965 blev det dags att bryta upp från den lilla skolan i Råå och börja i högstadiet på Norrehedskolan.  Den gamla skolan är numera riven och den nya nedlagd. Skolan låg bara en knapp kilometer från hemmet i Råå och skolvägen var bara raka vägen på Planteringsvägen. Skolan var en murgrönklädd fyravåningsbyggnad med två flyglar.  Ut mot gatan fanns en häck och framför skolan växte en gammal björk som sträckte sina översta grenar så att de kunde skymtas från de övre lektionssalarna.  I bottenvåningen låg skolköket, en trappa upp hade vi matematik och engelska tror jag och på den översta våningen låg biologi, fysik och kemisalarna. Rektorsexpeditionen var placerad på andra våningen. I den norra flygeln fanns gymnastiksalen och i den södra hade vi metallslöjd på bottenvåningen och samhällskunskap på övervåningen. Skolan var mycket nedsliten och delar av den var riktigt ”sunkig”. Huvudbyggnaden hade en bred stentrappa där trappstegen var liksom urholkade av många barnafötter under årens lopp. Att den var så nedsliten var faktiskt lite märkligt.  När jag gick där var skolan inte ens 40 år gammal.
På andra sidan gatan, på ena hörnan i de engelska radhusen, hade två systrar Dorrman en liten cigarraffär som ofta fick besök av godissugna eller av en och annan tjuvrökande elev. Tanterna sålde både cigaretter och cigarrer.  Tjuvrökandet utfördes i buskarna invid skolan. Rektorn, som var den samma som för Råå Södra, hette Leo Levinsson.  Han var inte en särskilt lång karl som hade en måne i bakhuvudet och mycket buskiga ögonbryn, svart skäggstubb och utrustad med en anmärkningsvärd basröst. Det gick en ilning av skräck och respekt genom oss när han uppenbarade sig.  Men han var mycket snällare än man kunde tro.  Jag hade honom i tyska och lektionerna var gemytliga och vi sjöng mycket tyska visor med Levinsson som försångare med sin djupa och vackra bas. Sången muss i denn minns jag särskilt.  Även sjungen av Elvis Presley.

Nu i högstadiet uppenbarade sig en ny mycket större värld. Jag kan inte minnas att jag upplevde den skrämmande, mer spännande. Men jag minns att jag vid ett tillfälle den första tiden irrade omkring och letade efter min klass efter att lektionen hade börjat. Skolans trapphus var så där ödslig och tyst som bara trapphus och kapprum på en skola kan bli under lektionstid.  Det blir en sådan kontrast mot allt väsen och stoj när eleverna förflyttar sig genom huset. Jag letade efter min klass men blev allt mer förtvivlad och började nästan gråta och kände paniken smyga över mig. Då dök räddaren i nöden upp i form av studierektorn Georg Wiktor.  Han var mycket vänlig och hjälpte mig rätt. Det glömmer jag aldrig.  Wiktor hade jag sedan i kristendom och sedermera när han var rektor på Wieselsgrensskolan kom jag att samarbeta med honom som socialsekreterare.

Det hände mycket de där åren på 60-talet och när jag gick i sjuan var det popens och modsens år. Alla ungdomar skulle ha en så kallad parkasrock. Det var en grön halvlång rock med kapuschong. Allra högst status hade nog en amerikansk militärjacka.  På ryggen skulle man med svart tusch skriva in namnen på de popband man ”diggade”. Det var Hepstars, Tages, Beatles, Rolling Stones, Shanes och The Animals och många andra. Jag tog förstås efter, även om jag inte var så intresserad av musiken just då.  Jag till och med gick och köpte tidningen Bildjournalen som mest bestod av stora bilder på popbanden och satte upp dem på väggen i mitt rum.  Bilderna täckte hela väggen och jag tror inte mor var helt förtjust. Men hon var tolerant så hon lät mig hållas.

Jag berättade tidigare att jag hade lite märkliga matvanor. Jag åt inte vanlig mat, vilket betydde att jag åt kött och färska grönsaker, men aldrig till exempel kokt potatis. Detta skämdes jag för och vågade inte avslöja för någon utanförstående. Jag kände mig inte som andra och liksom ofullgången. När vi i den sjunde klassen på Norrehedskolan fick skolkök kom jag inte undan. Vi lagade någon maträtt och det hela avslutades med att vi åt upp maten vi lagat, till exempel kokt fisk med potatis. Det låter inte klokt så här långt efteråt, men jag var så nervös och orolig för detta att jag inte kan minnas att jag någonsin varit så nervös som jag var inför att ha skolkök. Lika glad och lättad var jag efteråt. Kanske bidrog det att lärarinnan vi hade inte var någon direkt munter person.  Hon kallades sillamamma och var en kraftigt överviktig kvinna i 60-årsåldern.  Hon var så bred att hon fick gå på sned genom dörrarna.
Under hela lektionen i skolkökssalen blev Gerda Johansson som hon egentligen hette, sittande i sin karmstol vid katedern. När någon elev misshagade henne kunde hon i ren reflex störta upp och då blev stolen sittande kvar på hennes stora bakdel.  Sillamamma var barsk, kolerisk och direkt otrevlig. Mina tankar nu så här i vuxen ålder är att hon nog inte mådde så bra.
Det var i skolköket jag bakade min hittills enda sockerkaka. Vi fick av matronan i karmstolen instruktioner hur vi skulle göra.  Men jag förstod inte att man måste smälta smöret i kakan.  Jag rörde och rörde i smeten men fick inte samman degen. Då fick jag hjälp av den snälla Pia Akervall. Hon tappade upp varmt vatten i vasken och sänkte ned karotten med min baksmet och värmde på så sätt smöret så det gick att röra samman smeten.  Det blev en fin kaka.  När jag körde hem lade jag ned kakan i min skolväska och hängde den längst bak på pakethållaren. När jag kom hem och stolt skulle visa upp den för min mor, var det bara smulor kvar efter cykelfärden. Det har inte blivit någon mer sockerkaka sedan dess.

När jag tänker tillbaka på den här tiden i mitt liv kan jag inte påminna mig att jag kände mig som en särskilt olycklig människa.  I grund och botten trodde jag på mig själv, även om ingen annan gjorde det.  Det fanns en trotsig övertygelse att jag en gång skulle visa vad jag dög till.
Det var nog i klass åtta det började hända något med mig. Jag bestämde mig för att kämpa för att klara av att få goda betyg i skolan. Det var samtidigt som jag kom i puberteten. Intresset för flickor började vakna och jag svärmade för en tre år yngre flicka på granngården. Hon hette Maritta och hade rött hår och vi lekte tafatt på gården och koltrasten sjöng i den ljumma vårkvällen. Sedan svärmade jag för en flicka som hette Mona. Hon lockade ned mig i källaren och jag kom inte för mig att göra annat än ta henne på brösten.  Hon hade nog hellre blivit kysst. Det blev ingenting mer. Jag var inte mogen för det. På omvägar fick jag höra att mörk skönhet som hette Margareta var kär i mig. Men denna söta flicka var jag bara taskig mot.

Jag kunde lämna grundskolan med skapliga betyg som blev en språngbräda till gymnasiet.  Det var fullt av söta flickor i klassen, vi var bara 7 killar i klassen och jag var konstant sexuellt upphetsad det året minns jag. Men jag vågade aldrig ta kontakt med någon tjej.   Men detta nionde skolår vann jag en ny kamrat.  Han hette Mats Frank.  Han var en lite tonårsrund kille med plusglasögon och vänsterhänt.  Han var fantastiskt snäll och en lysande pianist och hemma på Planteringsgatan 93 upptog flygeln ett av familjens tre rum.  Han kunde sätta sig vid ett piano och leka fram en rad av evergreens som bakgrundsmusik och framkalla en harmonisk femtiotalsstämning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar