torsdag 24 september 2020

Ett rop från golvet från en socialarbetare - till det sociala arbetets försvar


Yvonne Zätterman Åberg Biträdande enhetschef ekonomiskt bistånd och beroendefrågor i Hägersten har skrivit en mycket engagerad artikel om sina 40 år i socialtjänsten med titeln Till det sociala arbetets försvar i tidskriften Social Politik. Hennes karriär överensstämmer väl med socialtjänstlagens historia. Hon tar avstamp i Leif Holgersson bok Socialvården – en fråga om människosyn - som jag också läste och ibland fortfarande läser. Det finns egentligen ingen bok om socialvårdens/socialtjänstens historia men Holgerssons bok berättar en del av denna historia. Framförallt gör den upp med den gamla förmyndarmässiga på välgörenhet grundade socialvården. Denna bok har varit en bibel för Yvonne. Hon har engagerat sig i brukarorganisationer för att stå så nära som möjligt den andres perspektiv. Hon konstaterar att makt definierat socialt arbete allt för ofta. Hon skulle önska att brukare fick större inflytande över myndigheters agerande så en annan maktbalans skulle uppstå. Maktperspektivet är viktigt. Den som behandlat detta mest intressant är Michel Foucault.

Trots att demokrati, jämlikhet och trygghet skulle utmärka socialtjänsten har socialtjänsten genom bl.a. NPM genom specialisering, stuprör i verksamheten och andra effektivitetsidéer gjort klienter av människor. Vilket de nog knappast aldrig varit vill jag som varit med lite längre tillägga.

Yvonne tar upp många olika saker som förakt för svaghet, socialt utanförskap och maktlöshet.  Hon förstår inte vitsen med att ta fram en ny lag. Hon menar att kraven på dokumentation är högre än kraven på att lagstiftningen följs. Det kan jag nog hålla med om. Socialutredningen konstaterar i sitt betänkande att socialtjänsten ägnar väldigt mycket tid på dokumentation men menar att detta inte kommer från lagen. Var kommer det då ifrån undrar man.

Yvonne har sin erfarenhet från arbetet med försörjningsstöd. En verksamhet som jag uppfattar gjorts till ett transföreningssystem med små möjligheter att utöva socialt arbete. En verksamhet som också fått ta över när statliga system som sjukkassa och arbetslöshetsstöd reducerats. Arbetet med beroende har också drabbats av neddragningar av sjukvårdsinsatser.

Socialtjänsten lämnas ofta ensamma med de svåraste problemen när andra myndigheter gör halt. Att Yvonne blir frustrerad är inte alls konstigt när hon möter människor som är fattiga och många som är hemlösa och lever i en otrygg situation, blir rättslösa och osynliggjorda i samhället. Hon har all anledning att bli arg och upprörd. Yvonne efterlyser att boende ska vara en rättighet och att Socialtjänstens behandlingsmetoder ska vara utvärderade även för människor med samsjuklighet.

Det krävs att professionen aktualiserar frågan av socialpolitiska prioriteringar anser Yvonne Zätterman Åberg avslutningsvis. Detta borde alla socialarbetare instämma i tycker man. Men idag är det politiska fokuset på kriminalpolitik och hårdare tag och absolut inte på socialpolitik. Några partier vill använda omhändertaganden av barn som metod att komma till rätta med gängbrottslighet.  

Jag har läst vilka förslag som den nyligen avgivna socialutredningen kommer med. Spontant kan man inte säga att utredningen kommer med några direkta lösningar på de problem Yvonne tar upp. Huvudpoängen i utredningen förutom semantiska och språkliga förtydliganden är ett förebyggande perspektiv och att göra socialtjänsten mer tillgänglig. 

I ett delbetänkande om förebyggande arbete i socialutredningen behandlar man frågan om förebyggande arbete bara utifrån vad socialtjänsten ska göra. Man hade inte uppdrag att komma med förslag på vad andra samhällsinstanser kan göra. Man löser alltså inte problemet att socialtjänsten lämnas ”ensam” med allvarliga problem. Enligt min bestämda uppfattning kan inte socialtjänsten ensam förebygga - eller för all del lösa allvarliga problem - utan det krävs insatser inte minst från skola, förskola, försäkringskassa, arbetsförmedling, hyresvärdar med flera myndigheter och organisationer för att det i verklig mening ska ge resultat.

Jag har ingen sammanhängande analys av de problem Yvonne tar upp men vill nämna några frågeställningar som jag tror har betydelse.

1.    Socialtjänsten i form av individ och familjeomsorgen har inte som äldreomsorgen[GJ1]  och barnomsorgen alla med rötter i fattigvården kommit ur sin fattigvårdsprägel. Den allmänna ekonomiska standarden har ökat men som tex den franske ekonomen Thomas Piketty pekat på har klyfterna mellan rika och fattiga ökat  sedan 1980 egentligen över hela världen men också tydligt i Sverige. Detta problem landar ofta tungt på Socialtjänsten.

2.    Socialtjänsten har kommit att präglas av för mycket administration, utredningar och myndighetsutövning. Socialarbetarna träffar sina klienter för lite.  En stor del av de människor som socialtjänsten arbetar med har inte valt kontakt utan har blivit anmälda.

3.    Det finns en brist på helhetssyn och alltför mycket specialisering.

Jag frågar mig vilken socialpolitik som Sverige står för. Det finns ingen röd tråd i socialutredningen. Idag tillåts det reaktionära högerblocket i Riksdagen får oss att tro att kriminalpolitik med straffskärpningar och en palett av fantasifulla populistiska utspel är lösningen på Sveriges sociala problem. Man kunde hoppas att arbetarrörelsen kunde samla sig bakom en i verklig mening social politik.

 

 

 

 


 [GJ1]

 

tisdag 22 september 2020

Ångest är min arvedel mitt hjärtas skri i världen

 

Dagen gryr. Det är soligt märker jag när jag drar upp rullgardinen. Klockan är snart sju och jag skyndar mig upp. Sätter på tevatten i vattenkokaren, fyller tekannan med varmt vatten, lägger en matsked japanskt citronte i tesilen ,brer 2 smörgåsar med ost och tomat, saltar tomaterna.   När vattnet kokar tömmer jag tekannan på varmvatten och sätter tesilen i kannan och fyller på med det kokta vattnet. Bäddar sängen. Sätter mig vid köksbordet och läser Helsingborgs Dagblad och Dagens Nyheter i min telefon. Jag behöver komma igång snabbt eftersom jag varje morgon vaknar med stark oro. Är det ångest? Kanske inte men oro finns alltid där när jag vaknar upp ur mina nattliga drömmar som jag nästan aldrig minns. Jag känner mig lite desorienterad när jag vaknar. Var är jag? Vad händer? Ska jag råka ut för något otrevligt och oväntat? Det lättar när jag kommit upp och sitter där i min ensamhet vid köksbordet. Hunden kommer visserligen och hälsar om hon inte legat i min säng när jag vaknade vilket hon ofta gör.  Är det ångest eller vad är det? Per Lagerkvist skrev under första världskriget:

Ångest, ångest är min arvedel,
min strupes sår,
mitt hjärtas skri i världen.
Nu styvnar löddrig sky
i nattens grova hand,
nu stiga skogarna
och stela höjder
så kargt mot himmelens
förkrympta valv.
Hur hårt är allt,
hur stelnat, svart och stilla!

Jag famlar kring i detta dunkla rum,
jag känner klippans vassa kant mot mina fingrar,
jag river mina uppåtsträckta händer
till blods mot molnens frusna trasor.

Ack, mina naglar sliter jag från fingrarna,
mina händer river jag såriga, ömma
mot berg och mörknad skog,
mot himlens svarta järn
och mot den kalla jorden!

Ångest, ångest är min arvedel,
min strupes sår,
mitt hjärtas skri i världen.

Här kan man också få bilden av Edvard Munchs målning Skriet. Jag tror inte min oro är ångest. Det var nog värre att leva under första världskriget. Jag kan nog sätta fingret på vad som oroar mig. Ångest är något onåbart. Något man inte riktigt vet var det kommer ifrån.

Jag oroar mig för att vi eller någon närstående ska bli sjuka i coronan. Jag har ont i halsen, bara lite. Är det verkligen halsont eller inbillar jag mig bara. Så kommer snuvan. Är det snuva eller bara inbillar jag mig. Det var en förkylning. Coronatest visar att jag är negativ. Jag oroar mig för att frun ska bli sjuk i något annat. Jag oroar mig för barnen. Jag mår illa av att bostadsrättsföreningen vi bor i har planterat om de gemensamma planteringarna på ett oerhört tråkigt sätt utifrån klimathotet och hotet för biologisk mångfald. Detta trots att jag och flera andra kommit med andra förslag som man ignorerat. Klimathotet i stort oroar mig mycket och perspektivet att Donald Trump vinner presidentvalet är mycket oroande.  Där ser ni mycket att oroa sig för.  

Psykiatriprofessorn Christian Rück skrev nyligen en debattartikel i DN där han talade om att man måste förstå skillnaden mellan vanligt lidande och det man bör söka vård för. Idag talar man mycket om att många drabbas av psykiska besvär, särskilt ungdomar. Man får nog akta sig för att göra det till sjukdomar och ställa en massa diagnoser. Livet bjuder på påfrestningar och dagens samhälle har de flesta det mycket bra och har vant sig vid att inte möta så mycket lidande. I vår tid är vi vana vid att kunna kontrollera mycket i vår värld. I äldre tid var det helt annat. Då blev man nog mer fatalistiska eller trodde att gud rådde. Världen och alla dess problem kommer mycket närmare genom all information. Det mesta som rapporteras i TV och radionyheter är problem och katastrofer.

I den politiska världen talar man om hur samhället fungerar och om materiella ting och möjligheten om familjerelationer. Men mycket litet det inre landskapet hos de individuella människorna. Det vi alla har: Ett inre landskap som vi hela tiden är i. Får man problem där skall man gå till doktorn eller psykoterapeut. Om man inte går till kyrkan och då kallas det själasörjande. Det är väl då ett samtal med en präst eller en diakon. Det vi socialarbetare sysslar med påminner väl mycket om att vara själasörjare. Chockade en präst när jag att jag ibland tänkte mig som en profan präst. Det är väl samtal om livet och hur det är att vara människa. Detta kan man ju med fördel också ha med sina nära anhöriga och vänner. Människan behöver ha den typen av samtal och framförallt sällskap och gemenskap. Vi är inte mycket ensamma. Det kan bli att vi blir förpuppade i vårt skal och då kan vissa utveckla förfärliga föreställningar som tex Breivik gjorde.

Min oro behandlar jag nog bäst i samtal med andra. Våga dela med sig och våga visa upp sin svaghet. Utmana de som har förakt för svaghet. Men ett sätt om man är ensam är att skriva ned vad man tänker. Det ger en del insikter och gör det tydligare hur man känner och tänker. Till exempel den här texten.