fredag 14 mars 2014

Är Sverige ett neutralt land?


Sedan Sverige gick med i Eu är det tveksamt om Sverige är ett neutralt land. Formellt är vi dock det än så länge. Vi är inte formellt med i någon militärallians, även om vi friskt samövar med NATO, vilket skett helt nyligen.

Händelserna i Ukraina ställer Sveriges hållning på sin spets. Det är svårt att veta vad som egentligen hänt i spelet om makten i och om Ukraina. I den kris som uppstått efter flera presidenters vanstyre av landet har ett maktvakuum uppstått och en kamp om makten och marknaden i Ukraina pågår mellan Ryssland och Väst. I denna maktkamp har vår utrikesminister intagit en ledande position. Jag tycker att det är viktigt att reagera på de fräcka manövrer som Rysslands reaktionära regim under Putin står för och med emfas hävda Ukrainas rätt till suveränitet. Men jag tror inte USA och EU i första hand är intresserade av detta. Det är nog de ekonomiska fördelarna med att få tillgång till marknaden i Ukraina som driver EU och Sveriges utrikesminister.

 Jag tycker att Sverige ska stå utanför denna tvekamp om rovet. Att vår utriksminister haft hög svansföring och ofta provocerat Ryssland är inte bra för Sveriges neutralitet och kan äventyra vår säkerhet. I synnerhet som Sverige i stort sätt har lagt ned sitt försvar för territoriet och övergått till att satsa på insatsstyrker i andra länder, vilket gör oss beroende de facto av NATO.  Detta tror jag har varit den nuvarande regeringens sätt att smygvägen få in oss i den västliga militäralliansen. Så svaret på frågan i rubriken: Är Sverige ett neutralt land? Måste bli Nej! Detta ökar risken - tror jag - att vi kan dras in i krig!!

 

1 kommentar:

  1. Härskande klicken på båda sidorna i Ukraina representerar allt annat än folkflertalet. Det gör inte vår utrikesminister heller. Sverige är en del av EU och tar ställning utifrån den egna härskande klickens intresse. Sverige är ingen passiv åskådare utan är en aktiv och krigsförande aktör. Formellt är Sverige neutralt. I verkligheten inte. Frågan kan ställas i Afghanistan eller Libyen. Eller i länder där svenska vapen används för att upprätthålla förtryck och orättvisor. Nuvarande utrikesministern var euforisk inför sin roll i Bosnien och självgodheten blåstes upp. Ingenting, absolut ingenting kommenteras eller rapporteras av varken utrikesminister, media eller någon annan när Bosnien idag är indragen i en klart revolutionär situation när folkflertalet som lidit av nyliberalismen härjningar slår tillbaka. Borta är alla etniska splittringar när FN och EU och NATO och allt vad det heter inte är inblandade. Embryo till ett bättre samhälle har med små steg tagits tagits de senaste veckorna i Bosnien. Vad tycker utrikesministern om det? Jag kan säga svaret; Skicka trupper för att försvara den härskande klicken och EU:s intresse! /Michael Olsson

    SvaraRadera