tisdag 28 april 2015

Socialarbetare läs om forskning!




Du läser väl forskningssupplementet i Socionomen? Kanske tycker du frågan är väl provokativ när du som aktiv socionom och socialarbetare kämpar med att överleva i ett hektiskt arbetsliv?  Ja så kan det vara.  Men min egen erfarenhet är att det alltid finns någon tid och att läsning lindrar och ger ny inspiration att ta i tu med utmaningarna i det sociala arbetet.
Det senaste numret nr 3 2015 har dels en artikel om chefer och ledare i socialt arbete, dels en artikel om behandlingens mekanismer, klienters och behandlingspersonals beskrivningar av förändringsprocesser i samband med behandling för missbruksproblem.
Under rubriken Nytt från fält och forskning berättar man om att två internationella organisationer för socialt arbete antagit en ny global definition av socialt arbete.


Global definition av professionen socialt arbete

Socialt arbete är en praktikbaserad profession och en akademisk disciplin som v

erkar för social förändring och utveckling, social sammanhållning, skydd och stöd för utsatta, empowerment (egenmakt) och frigörelse av människors resurser.
Mänskliga rättigheter, social rättvisa, barnets bästa, kollektivt ansvar samt respekt för mångfald är centrala principer för socialt arbete.
Med utgångspunkt i teorier för socialt arbete, samhällsvetenskap, humaniora och urfolkens kunskap strävar professionen efter att involvera människor och påverka strukturer, för att möta utmaningar i livet och öka välbefinnandet.
Ovanstående definition får utvecklas på nationell och regional nivå

Man kan fråga sig hur mycket socialt arbete dagens socialsekreterare har möjlighet att utföra bakom skrivbord och framför datorerna?

En paroll skulle kunna vara: 

socialarbetare i alla länder förena er och slåss för att få möjlighet att arbeta med socialt arbete!

Man berättar också att en av det sociala arbetets pionjärer har avlidit Maj-Britt Inghe, som tillsammans med sin man Gunnar socialläkare på 60-talet skrev boken den ofärdiga välfärden som blev legendarisk. Jag läste den i ämnet socialkunskap på gymnasiet och den fick nog betydelse för att jag valde att söka mig till socialhögskolan och bli socionom och socialarbetare.  Maj-Britt Inghe blev 93 år.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar