onsdag 7 oktober 2015

Bär liberalismen och avreglering fascismen i sitt sköte?






Det här är en reflektion över världen just nu, reflektion över en svårtydd samtid. Det finns en ökad spänning och oro för närvarande. Inte bara men också Rysslands försök att återta rollen som supermakt oroar. Kriget i Ukraina och den fräcka annekteringen av Krim förskräcker en samtid som inte kommer ihåg Hitlers fräckhet på 30-talet.  Sammanbrotten i en rad länder i Mellanöstern oroar. IS framfart inte minst! Jag försöker komma fram till en förståelse varför vi har hamnat där vi är just nu och ställer frågan om möjligen liberalisering och avreglering av ekonomi och regelverk i samhället är en underliggande orsak.
 
Vi har alla sett bilderna av den lille pojken Alan uppspolad på Turkiets stränder och nu när sedan när Viktor Orbans Ungern sätter in tårgas, vattenkanoner och batonger mot desperata flyktingar utestängda av staket och taggtråd och hundratals döda människor spolats upp på Libyens kust. De stora flyktingströmmarna huvudsakligen från Arabien och Afrika, sänder chockvågor genom Europa, som inte upplevt ett sådant gigantiskt flyktingproblem sedan andra världskriget. Människorna i Europa delas i de som vill hjälpa flyktingarna och de liksom en Sverigedemokrat vill ställa sig med kulspruta vid landets gräns för att stoppa alla dessa araber som upplevs hota vår civilisation. Empati och vilja att hjälpa och rädsla och hat står emot varandra. Det farliga är när man börjar diskutera problemen utifrån generella kategorier så som flyktingar och inte ser människorna i massan.

I Sverige rapporterar opinionsundersökningarna allt större sympati för Sverigedemokraterna och i de flesta europeiska länder får främlingsfientliga partier stort stöd av befolkningen.
Under mellankrigstiden växte fascismen och nazismen sig starka genom att kaos och anarki uppstod ur den djupa ekonomiska krisen och efterdyningar från det första världskriget.
Vi har fått en globaliserad värld i dag och den europeiska unionen har medfört en betydande liberalisering och avreglering av ekonomin. Den betydande migrationen de senaste decennierna och liberaliseringen har medfört stora förändringar i samhället och många människor känner nog detta som ett hot och i Sverige tar detta sig detta uttryck i stöd för SD. Viktor Orban i Ungern tror på fullt allvar att muslimerna kommer att ta över deras samhälle.
Att inte EU har en bra ordning för att styra migrationen och flyktingmottagningen är ett uttryck för liberaliseringen, men inte det enda. Europrojektet är ett annat uttryck vars problem blivit uppenbara genom Greklandskrisen. Man skall inte tro att när borgliga politiker är positiva till flyktingmottagning att det bara handlar om humanism och en gest att hjälpa. Det kan också vara ett uttryck för att kapitalet tjänar på att fler konkurrerar om jobben och att det då  kan innebära en press av lönerna nedåt.

Sedan 1980, som är en tidpunkt då förmögenhetsskillnaderna började växa igen, har mycket i ekonomin avreglerats såsom valutareglering, kapitalflöde över gränserna för att nämna några exempel. De kapitalistiska marknadskrafterna har släpps loss likt anden i flaskan. När så sker vet man att det kommer återkommande kriser i ekonomin. Lika väl som ekonomin växer finns lika stor risk för allvarliga sammanbrott. Det finns mycket i världen som pekar åt fel håll, men också om man lyssnar på Hans Rosling att mycket pekar åt rätt håll.

Men jag är övertygad om att framsteg och positiv utveckling bygger på ordning och reda. När marknadskrafterna i släpps los blir följden ofta kaos och anarki och bär fram fascismen med fasor död och brand i förlängningen.



                                                                                                                                                  



1 kommentar:

  1. Kapitalet är globalt. Nationalstaten har för länge sedan spelat ut sin roll. De enda nationalisterna som tycks tro på systemet är den så kallade ledningen för arbetarrörelsen. SD skulle sjunka som en sten om det fanns en någorlunda anständig arbetarrörelse som stod för något som kan liknas vid ett alternativ. Trotskijs ord från 30:-talet: "Mänsklighetens kris kan reduceras till det proletära ledarskapets kris" är en mer utmärkt sammanfattning än någonsin. Sociala explosioner och oväntade händelser kommer att komma i allt tätare följd. Vilken nyliberal "expert" är inte djupt bekymrad över situationen? Jag vet att du har läst Marx. Det som pågår nu är den värsta överproduktionskrisen i kapitalismens historia, som systemet aldrig kommer återhämta sig ifrån. Jag lovar: Aldrig! Vad sa marxister, vänstern och krigsmotståndare våren -03 före invasionen? Jo precis det som pågår i Mellanöstern idag. Det minns du om du anstränger dig. Inte en enda ny analys behöver egentligen skrivas. Allt sades redan då i förväg. IS är som vilken fascistiskt rörelse som helst som uppstår när staten upphör att fungera. IS är profitörernas lakejer. Så länge vi betraktar dem som ett "religiöst" fenomen matar vi profitörerna. Från Bagdad till Basra skakas Irak i augusti/september av strejker och massdemonstrationer mot sekterism, inbördeskrig och för sekularisering. Om detta läser vi naturligtvis inte en rad i Murdochs nyhetsflöde. Basra är ju tryggt område!!! Så låt oss därför avledas och fokusera på IS och en flyktingström (som skapats av systemet självt) och låt oss glömma att precis detta sannolika resultat påpekades för 13 år sedan före invasionen. En av få aktörer som kan mäta sig med IS grymhet är Saudi-Arabien (som också är skaparen av IS). Sedan några veckor leder de FN:s råd för mänskliga rättigheter!!! Vad tycker vår utrikesminister om det? Vem kan idag ha illusioner om FN? Vår tid kommer mer och mer präglas av tvära kast och snabba vändningar. Men var optimist Göran. En sak som valet av Corbyn till partiledare för Labour är ingen bagatell utan en kvalitativ händelse av stora mått som markerar en inledning till vändpunkt. Jag är trots allt optimist och är säker på att både Bush och Blair kommer få skaka galler för brott mot mänskligheten. Men det kräver att det ruttna systemet avskaffas. Kapitalismen har inget mer gott att erbjuda mänskligheten. Tvärtom! Så svaret på din fråga i rubriken är Ja. Det finns ett dialektiskt samband mellan liberalism och fascism, men det förutsätter en arbetarrörelse med en urartad ledning. Alltså precis som på 30-talet. /Michael Olsson

    SvaraRadera