tisdag 21 februari 2017

De tre supermakternas kamp om världsherraväldet



Donald Trumps val till USAs president och hans framfart under sin första månad i ämbetet har väckt berättigad oro för utvecklingen i världen. Han tycks vara en del av en högerpopulistisk rörelse på frammarsch på många håll i världen. Lögner, faktaförvanskning och oförskämda påhopp till höger och vänster har blivit Trumps varumärke.
I rapporteringen är det vanligtvis det som sägs och händer i människornas medvetna liv som kommer fram. Men min övertygelse är att det som nu händer i det politiska livet i USA och övriga världen ytterst bestäms och påverkas av materiella realiteter i människornas liv. En sådan faktor är den ekonomiska situationen i världen. USA har tappat mycket av sin ekonomiska ställning medan Kina, Indien och andra länder och stärkts. USA har till exempel ett stort budgetunderskott och en enorm statsskuld. Att en sådan person som Trump lyckades bli vald till president kan ses som ett uttryck för ett förfall i USA. Fram till Sovjetunionens undergång talade man om att två supermakter kämpade om världsherraväldet. En tid var bara USA supermakt och passade på att flytta fram sina positioner i Europa på Rysslands bekostnad. Detta väckte revanschismen till liv i Ryssland. Sedan har Kina genom sin ekonomiska utveckling velat blanda i sig i leken. Ryssland har en svag ekonomi men rustar. USA talar nu om att också rusta än mer trots sin enorma militärmakt. Bara ett mått på detta: USA har 10 hangarfartyg, Ryssland och Kina var sitt. Men även Kina expanderar militärt, inte minst i sydkinesiska sjön. Det tycks alltså bli en tävlan mellan tre militära supermakter som ytterst handlar om marknadsandelar. EU som EU har inga militära muskler, förutom att många länder är medlemmar i NATO. Men ekonomiskt är man en viktig aktör i världsekonomin.  
Men min poäng med detta är att man måste i högre grad belysa de ekonomiska och materiella realiteterna bakom det politiska spelet.   


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar