torsdag 27 april 2017

Rädda den svenska skogen



Skogen betyder mycket för oss i Sverige. Att omfamnas av en skog ger ro och stillhet i våra stressade själar. Hur står det till med den svenska skogen? Ibland säger man att det aldrig har växt så många träd i Sverige som nu. Samtidigt har merparten av de träd som växte för 50 år sedan avverkats. Man räknar med att Sverige har ca 85000 ha urskog, knappt 4 promille av skogsmarksarealen. En urskog ska inte ha några spår av mänsklig aktivitet. Man har också uppskattat arealen "naturskogar", naturligt uppkomna skogar som strukturellt liknar urskog som inte är intensivt brukade är ca 3,8 %. Resten är planterad skog, egentligen rena skogsdlingsytor. Trenden är tydlig. Från perioden 1983-87 till 1989-93  minskade naturskogen med ca 11%. Nyligen beslöt Skogsstyrelsen pausa inventeringen av nyckelbiotoper i norra Sverige som pågått sedan 90-talet. Det mötte massivt motstånd från forskare och tjänstemän inom myndigheten. När man läser motiveringen till pausen blir det tydligt att det finns ett starkt tryck på avverkning.
Jag som ofta åker igenom det småländska landskapet förfäras av alla nytillkomna kalhyggen. Timmerbilarna går i skytteltrafik. Det känns som det varit särskilt intensivt denna vår. Har det någon betydelse vilka träd som växer? En orörd och gammal skog har ett mycket rikare och mångsidigt djur och växtliv. Detta gäller inte minst svamp och mikrolivet under jord i en skog.
 Margareta Ihse professor em. i ekologisk geografi menar att det finns två stora ödesfrågor idag. Det ena är klimatfrågan och den kan alla. Den andra är biologisk mångfald och den har helt kommit i skymundan i klimatdiskussionerna. Om skogen skall kunna utgöra en buffert för framtida klimatförändringar så krävs det att vi har en robust natur i skogen, att vi har en artrik natur och att vi har en biologisk mångfald i skogen. Annars finns inte arter som kan svara på extremt torra perioder, extremt våta perioder, kalla eller tidiga vårar eller milda vintrar. Viktigt att det finns många olika arter som kan svara upp mot de olika förändringar vi kan se. I dagens skogar finns inte de ekosystemen kvar. Vi har förvandlat våra skogar till plantageskogar.  Att sluta inventera skogarna innebär att skogsägarna inte kommer att få rätt kunskap om hur det står till i sina skogar menar Ihse.

Svensk skogspolitik ska balansera sig både på miljövärden och skogsbruk. I verkligheten väger de ekonomiska intressena för avverkning tyngre än miljö. Det är en mycket kortsiktig politik att kalhugga vid avverkning. På lång sikt ger andra avverkningsmetoder minst lika stor virkesproduktion menar många och är mycket bättre för naturen men och också för människan. Ibland pekar i vi Sverige finger åt att man avverkar regnskogen i Indonesien och Brasilien. I Sverige har vi gjort samma sak med vår skog. Det är i elfte timmen att Svensk skog räddas och att vi får ett mer hållbart skogsbruk som både räddar klimatet och den biologiska mångfalden. I stan måste vi slå vakt om det lilla gröna som finns.

söndag 16 april 2017

Är Sverige på väg mot att bli en polisstat?





Socialdemokraterna vill öka med tiotusen poliser. De politiska partierna bjuder över varandra när det gäller resurser till polisen. Detta redan före det fasansfulla dådet på Drottninggatan i Stockholm. Överbuden gäller också skärpta straff. Rösterna för integrations och socialpolitik är svaga.
Är Sverige på väg att bli en polisstat? Jag säger inte detta för att det inte behövs. Samhället måste kunna garantera medborgarna säkerhet till liv och lem. I dagens läge är det att laga efter läge. Kanske hade det inte behövs bli så här om inte ekonomin varit så globaliserad, om inte så mycket av det gamla samhällets restriktioner avreglerats, om inte rörligheten av människor varit så stor och gränskontrollerna varit svängdörrar. Det är nog så att liberalisering och laissez faire slår över i sin motsats. Det blir mer kontroller, det blir mer poliser, det blir hårdare straff, det blir mer rädsla i samhället och mindre frihet.
Alla idealistiska och naiva politiker får här kvittot på sin politik och får ta emot efterklokhetens kranka blekhet.
Men om man inte kommer tillrätta med problemen med brister på integration av invandrare, om man inte kommer till rätta med de dysfunktionella förorterna till storstäderna, om man inte kommer tillrätta med fattigdom och växande inkomstskillnader, om man inte kommer tillrätta med att tusentals människor är papperslösa och gått under jorden och lever ett framtidslöst liv utan hopp och glädje i utanförskap, då kommer inte hur många poliser som helst att räcka långt. Var finns den sociala gemenskapen och den sociala kontrollen i det urbaniserade storstadssamhället?






 [U1]

måndag 10 april 2017

Om att beröras lika illa när terror slår till var som helst i världen



Så drabbades Sverige av ett vansinnesdåd. Om det är ett terroristattentat eller ett allmänt vansinnesdåd av en förvirrad och hatisk människa återstår att se. Att inte fler   människor dödades och skadades av den i hög hastighet framrusande drickabilen på gågatan i Stockholm får anses som ett under. Men många människor kommer för alltid att förföljas av hemska minnen. Dådet tycks ha tagit fram det bästa hos många människor. I nöden prövas människan. Politiskt börjar man tala om att göra något tillsammans. Kanske landar man i den gamla folkhemstanken?  
Polisen grep snabbt en misstänkt för dådet och nu arbetar rättsmaskineriet för högtryck. Under flera dagar stannade Sverige. Radio och TV bröt sina ordinarie sändningar och rapporterade live nära nog dygnet runt. Detta var en händelse som drabbade vårt land. Men det slår mig att det annars dagligen rapporteras och terrordåd inte minst från Mellanöstern med långt allvarligare konsekvenser än dådet i Stockholm. I år har dock terrorn på allvar kommit till Europa.
Jag berörs lika illa när jag hör om dödsoffer i Bagdad, Syrien eller nu senast två attentat mot den koptiska kyrkan i Egypten med många dödsoffer.
Min reflektion är att de gamla kolonialmakterna och i nutid Sovjetunionen och USA har ett stort ansvar för de problem som finns i Mellan östern. Tänk man kunde tänka bort att Sovjetunionen invaderade Afghanistan och USA inte hade invaderat Irak?  Hur hade världen sett ut då? Det är synd att inte FN ges kraft att lösa världens problem.




tisdag 4 april 2017

Tio-i-topp lista på Göran Jönssons blogg


bloggens tio-i-topplista
Här är bloggens tio- i topplista över mest lästa inlägg. Sammanlagt är 230 inlägg publicerade på bloggen.  Mitt tema med vissa utvikningar är social rättvisa. I detta ämne är mycket oskrivet. Det händer mycket i världen nu. Jag skriver bara när jag tycker jag har något särskilt att säga. Nyheter får man söka på annat håll.  Det är kanske inte förvånande att min berättelse om mitt liv i samhällets tjänst är det mest lästa eller möjligen betittade. Att programförklaringen med rubriken social rättvisa är så pass läst kan både förvåna och inte. Människor som upptäckt min blogg vill kanske syna vad jag står för så man inte blir lurad. Men ärligt talat så tror jag nog att diverse säkerhetstjänster har kollat upp mig och bloggen!
Det är både förvånande och glädjande att min artikel om strukturfascism är så pass betittad. Kanske har jag en poäng där måhända.
Jag skulle önska att fler läsare kommenterade mina texter. Håll gärna med men tyck också emot.  
11 feb. 2015,


23 jan. 2014
6 nov. 2013,
2 dec. 2015,
21 okt. 2013
6 nov. 2016
3 jan. 2015
10 okt. 2015,
6 juli 2014
17 apr.