söndag 6 november 2016

Till frågan om vinster i välfärden





Alla väntar på Ilmar Reepalus utredning om vinster i välfärden och uppmarschen till bataljen är i full gång. Det som finansieras med skattepengar beskrivs som en bransch inom välfärden. Enligt uppgifter i TV 4 finns mer än 8000 företag i denna bransch. Många är upprörda över hur företag gör stora vinster på skattebetalarnas bekostnad., även borgerliga väljare tycker detta som utspelas är väl magstarkt. Inget annat land har ett liknande generöst system.

De rödgröna vill begränsa vinsterna medan Alliansen menar det som skall avgöra om ett företag skall få fortsätta är kvaliteten på verksamheten. Båda angreppssätten är problematiska. Skall olika regler för privata företag gälla inom välfärdssektorn än inom den privata? Profiten är ju drivkraften i en kapitalistisk ekonomi.  Och detta att bedöma kvaliteten i en verksamhet är mycket problematiskt. Hur vet man egentligen om en verksamhet är bra eller inte? Att det finns så många företag inom välfärdsbranschen är förstås ett uttryck för att de politiker som fattat beslut om att driva offentliga verksamheter gjort detta för att ekonomiskt gynna dessa företag? Om det ligger mutor bakom detta vet vi inte. Frågan har aldrig ställts och man kan undra varför? Ett betraktelsesätt skulle också vara att se detta att privata företag gör stora vinster på skattebetalarnas bekostnad som förskingring vilket borde prövas av åklagare. Är det för oförskämt att tycka att det är otillbörligt gynnande av vissa ekonomiska intressen?

Min uppfattning är att man inte skulle tillåta privata företag inom välfärdssektorn annat än om kommunerna inte själva kan driva verksamheten eller inte har tillräcklig kompetens. I stället borde man stimulera idéburna organisationer, folkrörelser och kooperativ att bedriva offentlig verksamhet. Detta skulle vara ett sätt att utan profithunger stärka både demokrati och det civila samhället. Finns privata entreprenörer inom välfärdssektorn bör dessa ”bakas in” eller integreras i den kommunala verksamheten för att stärka samarbetet inom kommunen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar