lördag 24 maj 2014

Reflektioner med anledning av det stundande EU-valet

 


 

Så är det dags för val till EU-parlamentet i morgon.  Jag har redan röstat trots att  jag egentligen är EU-motståndare, även om jag är  en stark vän av internationellt samarbete. Skälet till min EU-skepsis är att EU är ett projekt för stärkande av kapitalistisk marknadsekonomi och en allians för utestängande av resten av världen. EU, och då i synnerhet Euro-projektet har varit ekonomiskt katastrofalt. Mer än 20 miljoner arbetslösa och förlorad position i förhållande till inte minst Asien. Den ekonomiska krisen har säkert eldat under de växande högerextremistiska och rasistiska rörelserna som väntas stärka sin ställning i EU.  

Det tyngsta argumentet för EU är fredsprojektet. Det måste även jag hålla med om. 1900-talet fick se två förödande krig mellan England och Tyskland. Att skapa ett EU efter det andra världskriget var en garant för att det inte skulle upprepas. Men och här måste man resa ett men. Andra världskriget innebar att de tidigare stormakterna Englands och Frankrikes ställning i världen kraftigt försvagades medan USA steg upp som den stora vinnaren. Sovjetunionens ställning i världen stärktes också kraftigt. Så även utan EU hade nog motsättningen inom Europa antagit en mindre allvarlig gestalt. Vi fick istället en motsättning mellan öst och väst.

Det finns politiker nu, särskilt från Folkpartiet, som framhåller fredsprojektet som ett starkt argument för EU. Detta får ett löjes skimmer när vi åser att det växt fram en motsättning mellan Ryssland och EU. EU kan istället bli en allians som skärper motsättningen till Ryssland och ökar risken för krig. Dagens politiker tror jag har levt i föreställningen att krig i Europa var ett avslutat kapitel efter Sovjetunionens svanesång. Man drog en lättnadens suck efter segern över kommunismen. När nu den ryska revanschismen i Putins gestalt visar sitt fula tryne är man förvånade och förvirrade och i den här oron har det växt fram ett nymornat intresse för försvaret. Många av dessa, som jag bara kan kalla för naiva och historiskt okunniga ”korkskallar”, trodde inte det behövdes något försvar längre, utan det räckte med insatsstyrkor till utlänska oroshärdar.   

Rysslands agerande i Krim (Krim(inellt) och nu i övriga östra Ukraina kan bara jämföras med Adolf Hittlers fräckhet mot Tjeckoslovakien och Österrike på 1930-talet. Geopolitiskt har Ryssland oavsett om det har varit under tsartiden, eller under Sovjettiden eller under Putin, strävat efter att ha kontroll över en buffertzon mellan sitt land och omvärlden. Efter Sovjetunionens fall, liksom efter den ryska revolutionen, förlorade Ryssland kontrollen över sina grannstater. Detta såg Stalin till att rätta till genom upprättandet av länderna i det som blev de kommunistiska staterna i Östeuropa efter andra världskriget. Nu håller Putin på med samma sak, bland annat i Ukraina.  Utan att ursäkta alla de missgrepp som Sovjetunionen och Bolsjevikerna gjorde sig skyldiga till, måste jag nog ändå säga att då fanns det en linje i ett socialt projekt i kommunismen (vad man än kan tycka om detta projekt, så var det ett socialt projekt med goda intentioner av social rättvisa). Dagens Ryssland verkar mycket mera oförutsägbart och obegripligt. Ryssland uppvisar en skrämmande reaktionär och fascistisk prägel.  Enligt min bedömning är det är mycket större risk för krig med Putin än det var med Brezjnev.    

Europas tragedi har varit alla nationella motsättningar. Att överbrygga dessa och betona alla människors lika värde måste vara ett viktigt projekt för att trots allt rättfärdiga en Europeisk union.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar