torsdag 31 oktober 2024

Vilka värderingar får vi ha nuförtiden?

 


Frågan om värderingar har kommit på tal den senaste tiden. Den moderate riksdagsledamoten Louise Meijer ansåg för ett tag sedan att ska man bo i Sverige ska man bidra till samhället och dela våra värderingar. Ebba Busch predikar bombastiskt om värderingar. Och så nu vill regeringen kartlägga vilka värderingar invandrare har som kommer till Sverige. Detta ska ske årligen och ju större problemet är destu större insatser behöver man vidta. Oklart vilka. Man vill motarbeta att tex kvinnors  och homosexuellas rättigheter motarbetas. Det är ingen åsiktsregistrering utan svaren är anonyma. Och nu har KD politikern Alice Teodorescu Måve kastat sig in i debatten och kräver att den som söker svenskt medborgarskap måste erkänna Isreals rätt att existera och ta till sig de judiskt-kristna värderingarna. Det brukar vara stater som erkänner andra stater inte privatpersoner och här upphäver Teodorescu Måve religionsfriheten!

Man skulle som Elsa Kugelberg i DN 27.12 23 påpekar detta tänkesätt  är en del i eroderingen  av rättsstaten. I rättstaten  har man  rättigheter , skyldigheter och yttrandefrihet, men man måste följa de lagar som finns.

Jag finner det skrämmande och illavarslande att man angriper detta med värderingar. Visserligen ligger det i den kristna synen på synd att även en syndig tanke är en synd. Men i det moderna samhället vi är vana vid att vi fått ha våra egna värderingar i fred, som ju ofta ligger djupt i oss, medan olagliga handlingar rannsakas. Men än så länge tänker sig nog regeringen, styrd av reaktionära tankebanor, bara utlänningarnas värderingar. Möjligen intressant som forskningsuppgift om alla medborgares värderingar undersöktes.  Men i det auktoritära synsätt den här regeringen har där man bla tror att brottslighet bara ska beivras med straff vad kan man vänta sig mer?  Jag vet att jag delar mycket få värderingar som den här regeringen har men är laglydig. Jag tror inte att människor ändrar sina värderingar genom yttre tvång. Sedan är frågan vad gör man med de människor som har olämpliga värderingar? Vad gör vi med syndarna? I Sovjetunionen skickades de på ”omskolningsläger”.

 


 

torsdag 10 oktober 2024

Alienation och när marknaden tog över människornas och naturens liv

 

Vi dränks dagligen i dåliga nyheter i media, krig, översvämningar, värmerekord, gängskjutningar, klimatförändringar och oförmåga av myndigheterna att göra rätt.

Jag tänker ofta på vilket samhälle jag vill leva i. När jag föddes bodde vi på övervåningen till en konsumbutik där min far var föreståndare. Jag minns den stora värme och trevnad som präglade förhållandet mellan personal och kunder i butiken som ägdes av medlemmarna i konsumentföreningen. Lilla Södra Sandby var en idyll. Det var ett samhälle då präglat av den socialdemokratiska folkhemsvisionen, som utmärktes av gemenskap, jämlikhet där det goda hemmet inte känner några privilegierade eller tillbakasatta. På väggen vid pappas skrivbord hängde ett porträtt av Per Albin Hansson. Jag upplevde en trygg uppväxt med gott hopp om framtiden då under 1950-talet. Pappa som växte upp under fattiga förhållanden hade inte haft möjligheten att få någon annan utbildning än folkskolan. Hans bildningsiver var stor och då var det bra att ABFs studiecirklar och brevskolan fanns. Tack vare arbetarrörelsens arbete för välfärd fick jag möjlighet till högre studier.

Nu snart 70 år senare vad har vi för samhälle? Det är ett mycket annorlunda samhälle. Jag som äldre är en upplaga på utgående och känner mig främmande för de efterkommande generationernas livsvärld. Den ekonomiska kakan är mycket större och standarden är mycket högre för de flesta än den var då. Detta har skett på naturens och klimatets bekostnad. Men det är ett samhälle med mycket större klyftor och motsättningar. Det man särskilt bör framhålla som skillnad är att marknadsekonomin tagit över allt mer och har impregnerat samhället.  Den tidigare av staten reglerade ekonomin har allt mer avreglerats och privata företag har blivit en bransch i den offentliga sektorn. Man kan numera driva skola, förskola, äldreboende, sjukhus mm och göra en vinst generad av skattemedel. Vi dränks av reklam och allt mer i samhället blir föremål för köp och försäljning, även människor blir föremål för köp och försäljning som elever, förskolebarn och äldreomsorgsfall.

Man känner sig som medborgare nästan som en vara tänker jag och kommer ihåg en uppsats jag skrev i gymnasiet med titeln Alienation. Jag stötte på begreppet i en bok av sociologen Joachim Israel: Alienation från Marx till modern sociologi. Marx skrev tidigt om begreppet alienation och han menar att arbetaren i det kapitalistiska samhället måste sälja sin arbetskraft och genom att han inte får del av den vinst som hans arbete genererar kommer att känna sig främmande inför sig själv och samhället. Han känner sig som en vara. Marx grundläggande analys av kapitalismen har de flesta ekonomer inga problem med. Eftersom allt mer blir styrt av marknadsmekanismer, köp och försäljning blir det inte konstigt att begreppet alienation känns väldigt aktuellt. Marx talar om varufetichism. Kanske mer aktuellt än någonsin. När allt mer av relationer i samhället präglas av marknaden upplöses mycket av gemenskapen och samhörigheten i samhället. Nyligen redovisades en undersökning som visade att många barn och ungdomar har som sitt stora mål att bli rika. Var och en förväntas vara sin egen lyckas smed i nyliberalismens politiska smedja. Individualismen präglar mycket av samhället idag. Marknadsmekanismerna gör att vissa blir mycket rika och en del mycket fattiga. Människor värderar sig själv och andra utifrån ekonomiska kriterier. Människor som känner sig som en vara, blir förtingsligad, det som Israel benämnde som reifikation.  

Dessa förhållanden kommer att sätta sin prägel på den sociala strukturen i samhället. Klassklyftorna växer vilket visas i Katalys bok Klass i Sverige. Nyligen rapporterades att drygt 16 % av grundskolans elever gick ut utan godkända betyg. Forskning visar att detta ökar risken enormt för allvarliga sociala problem inte minst kriminalitet. (Vinnerljung). Här kan man se en bakgrund till gängkriminaliteten enlig min uppfattning. Kan kapitalismen tyglas och kan samhället sätta en gräns för när marknadsprinciper inte får tillämpas och frågan?

 Teorin om alienation bygger mycket på Karl Marx och frågan är om Marx är relevant i dagens samhälle många år efter murens fall och sovjetsystemets undergång. Man får komma ihåg att Marx dog redan 1883 och har inget ansvar för vad Lenin använde hans teorier till. Marx var först och främst en vetenskapsman inom ekonomi och filosofi och förtjänar respekt för detta.

Det är dock inte bara människorna som drabbas när marknaden tar över deras liv. Kanske än allvarligare är människans pådrivna tillväxt och utbredning på naturens bekostnad med klimatförändringar och av djur och växter. När stormen drog in över Florida skrev Göran Greider:

Den stora orkanen

Lutar sig över land

Och genom dånet

Och förödelsen ska

Den höras viska

Du måste ändra ditt liv