måndag 21 oktober 2019

Är politiken kunskapsbaserad?



I en intervju i amerikansk TV yttrade klimataktivisten Greta Thunberg att hon hade noterat att man i USA talade man om man tror eller inte tror på klimathotet. Lyssna på forskningen var Gretas svar! Ett elakt virus har spridit sig i världen, ett virus som fått särskilt fotfäste i Vita huset, att förneka forskningen. Det är förstås makten som talar.
I partiledardebatten i Agenda den 13 oktober dryftades bland annat brottsligheten. Efter skjutningar och sprängningar bjuder nu de politiska partierna över varandra med hårda tag mot brottsligheten. Det allt mer aggressiva och reaktionära högerblocket i svenska politik framställer Sverige som ett samhälle i mörka färger som faller sönder. Lösningen är piskan, våld och inlåsning. Det är SD som skapat dessa stämningar, det i grunden fascistiska partiet. Fascistisk politik som vilar på hat landar för eller senare i våld och diktatur. Att hårdare straff inte minskar brottsligheten är forskningen mycket tydlig med. Trots detta verkar det finnas ett politiskt koncensus att ta till detta medel. Att lagföra någon för brott är viktigare än hur länge någon sitter i fängelse. För mig är det uppenbart att kriminalitet i grunden är ett socialt problem som till stor del beror av fattigdom och klyfter i samhället. När politikerna får frågan om förebyggande arbete talar man sig varm för socialtjänstens insatser. Det gör den socialutredning som nu arbetar också. Naturligtvis har Socialtjänsten en viktig roll i att förebygga sociala problem. Men för mig med den erfarenhet jag har efter nästen 40 år i socialtjänsten är det uppenbart att socialtjänsten inte ensamt kan lösa problemet. Skolan har en mycket viktigare roll för att förebygga i det här fallet brottslighet. Alla samhällsinstanser måste samarbeta i det förebyggande arbetet. Men skolans betydelse är kanske 80-90 procent av lösningen. För detta finns mycket starkt stöd av forskningen. Socialtjänstens insatser med socialt arbete i familjer kan vara ett gott förebyggande komplement till insatserna att tillse att särskilt de unga pojkarna går ut grundskolan med godkända betyg annars ökar risken för sociala och psykiska problem mångfallt. Socialtjänstens insatser med omhändertagande i familjehem och särskilt på institution visar förskräckande dåliga resultat. Det verkar faktiskt inte gå bättre för omhändertagna barn och ungdomar än de som inte omhändertags!
För mig vittnar den politiska diskussionen om okunnighet och avvisande av vetenskaplig kunskap. Att visa handlingskraft verkar viktigare än basera sin politik på kunskap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar