onsdag 15 april 2020

Tror du också på Robert Lind i Kramfors?


Coronaepedimin sätter fingret på de mänskliga samhällenas svagheter. Fattiga och socialt utsatta människor, inte minst med dålig underliggande hälsa drabbas hårdare. Särskilt tydligt i USA. PT Olsson i sydsvenskan hade påskdagen en intressant artikel om ett USA i förfall. Ett land med social rättvisa och mindre klasskillnader kan antas klara den här typen av påfrestningar bättre. Donald Trump tar alla priser i osmakligheter. Nu drar han in finansiering till WHO mitt under epidemin. Tjuven som ropar ta fast tjuven. Trump vill bara rädda sitt eget skinn.
Människor har materiella behov som måste tillgodoses och jag tror ju på ett klasslöst samhälle som min vision. Det är dock inte tillräckligt att samhällsstrukturen på samhälls- och övergripande nivå är rättvis. Människor måste ha ett bra liv även på individ och gruppnivå, något som socialistiska och kommunistiska rörelser inte alltid förstått. Men det räcker inte med att materiella behov tillgodoses. Människor har också andliga och existentiella behov. Här har regionen tillgodosett ett behov. Men som jag ett tidigare inlägg konstaterade även musiken i det fallet coutrymusiken i USA som speglade arbetarklassens och de fattigas situation. Problemet med denna musik och vanligtvis, även de religiösa rörelserna, så har de mer gett en psykologisk tröst men inte förändrat de fattigas livssituation. Men det innebär inte att människans andliga behov genom någon form av livsåskådning inte behövs.
Jag lyssnade på KG Hammar i Söndagsintervjun påskdagen. Han har en sk. mystisk gudssyn, långt ifrån den konkreta gudssyn många har som tror på en gud fader som sitter på ett moln och styr världen. Han ser mer gud som ett andligt väsen i världsalltet. Jag har haft svårt att ha en gudstro och alltid kallat mig ateist. Men när jag tänker på vårt jordklot och den natur inklusive människan som är en så fantastisk konstruktion så framstår vår värld på jorden som en paradisisk skapelse. Allt i naturen är mer fantastiskt än vad människan någonsin kan skapa.  Vårt jordklot är också sedan bara ett stoftkorn i universum. Är universum oändligt eller var slutar det?  Alltså hela det som kristna kallar skapelsen är fantastisk men också svårförklarlig och mystisk. KG Hammar som är mer en filosof än en vanlig präst och hans berättelse om gud är inte långt efter min uppfattning om världen. Jag tänker mig att när jag dör blir jag en del av naturens kretslopp.
Jag tror att det är viktigt med livsåskådning. Med detta menar jag att det är viktigt att människor talar om sina andliga och innersta tankar och delar dem med andra människor. Som socialarbetare kände sig mig ibland som en profan präst. I dagens samhälle vänder man sig kanske mer till en professionell terapeut. Men detta får inte utesluta att man arbetar för social rättvisa vad gäller hur samhällets materiella resurser fördelas. Hammar har också funderingar om att det behövs mer andlighet och mindre av kommersialism och rovdrift av jordens resurser. För mig är denna rovdrift och dansen kring guldkalven ett uttryck för den kapitalistiska ekonomin. Marx har här, och det var den unge Marx, den intressanta teorin om alienation, främlingskap som arbetaren känner när han tvingas sälja sin arbetskraft och inte får ut resultatet av sitt arbete som kapitalisten tillägnar sig. Han blir också en del av en maskin och detta har sociologer kallat reifikation, förtingligande. I ett samhälle där nästan allt blir föremål för köp och försäljning tappar vi människor bort något grundläggande i vår mänskliga existens och detta skulle man ju kunna kalla det som Hammar kallar andlighet. Men många människor är rädda för att konfrontera sig med de innersta existentiella frågorna och hur det känns innerst inne. Det blir hotfullt. När då ett hot som den pågående epidemin hotar vår mänskliga existens då blir nog denna fråga i det mänskliga livet mer synlig och pockande. Man talar ofta om att människor i dagens samhälle trots den höga materiella standarden mår psykiskt dåligt. Ja jag tror att det är just den andliga dimensionen man saknar. Jag har under mitt liv haft flera terapeutiska kontakter. Det har i flera fall varit bra. Men samtal med andra människor har varit viktigare. Men en sak som hjälpt mig mycket är att skriver ned hur jag känner mig och i text lägger upp mina problem. Ibland har detta gett mig nya insikter och gjort mig mer medveten och satt ord på vad jag bara känt men inte förstått. Att vara allvarlig och konfrontera sig med svårigheter och tragik är viktigt men sedan tror jag att humor är viktigt för att människan ska känna glädje, avkoppling och distans i sina liv. När Hasse och Tage i en revy tog upp detta med gudstro kom Hasse fram till att han trodde på Robert Lind i Kramfors.    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar