onsdag 18 december 2013


Vill vi ha ett kontrollsamhälle?

 Debatten om vilka rättigheter som försvarets radioanstalt FRA har är efter Uppdrag gransknings reportage intensiv. Hela historien som uppdagats genom visselblåsaren Snowdons avslöjanden lyfter på förlåten för något väldigt otäckt. Tydligen har Riksdagen också förts bakom ljuset. Tidigare FRA chefen har varit i Riksdagen och ljugit om FRAs verksamhet att hacka datorer. Hela Snowdons avslöjanden lyfter på förlåten för ett kontrollsamhälle av Orwellska dimensioner. När tom Angela Merkel blir föremål för avlysning häpnar man.  Har paranoian i Washington gått så långt. Han ställde verkligen till det Bin Laden. 

 Det har getts en hel del uppmärksamhet att Sverige inte som få länder protesterade mot den amerikanska underrättelseverksamheten. Efter de senaste avslöjandena om ett mycket nära samarbete mellan FRA och amerikanerna förstår man bättre. Reinfeldts kommentarer till Uppdrag gransknings avslöjanden var mest att mumla i skägget och hänvisa till att det finns kontrollmyndigheter som skall övervaka verksamheten. Försvarsunderättelsedomstolen som skall pröva den här typen av frågor menar dock enligt DN 14 december att alla metoder är tillåtna. Det mest häpnadsväckande var dock Carl Bildts kommentarer i radion där han väldigt avmätt yttrade att han inte sett det ifrågavarande TV-programmet eftersom han ”har ett jobba att sköta”. Vad var det som retorikens mästrare Olof Palme kallade den typen av uttalanden? Maktens arrogans! Det är märkligt att Carl Bildt till skillnad från andra alltid kommer undan med sina tilltag! Har någon hört den mannan säga att han gjort något misstag? Nej aldrig. När TV gjorde ett dokumentärprogram om honom härförleden fick han kommentera sitt agerande i U-båtaffärerna på 80-talet.  Med största sannolikhet fanns inte något fog alls för hela Bildts kampanj i Ubåtsfrågan. Han gav enligt min uppfattning uttryck för häpnadsväckande omdömeslöshet och gjorde bort sig ordentligt. Men nej på sitt vanliga grötmyndiga sätt tycker han inte alls att han hade fel den gången. Och nu avfärdar han avslöjandet om en underrättelseverksamhet utanför demokratisk kontroll som att han har ett jobb att sköta.  När skall räkenskapens tid komma för Carl Bildt?

 Men UGs avslöjanden förvånar inte mig. Allt sedan 50-talet har Sverige under täcket samarbetat med USA och västmakterna men utåt varit en neutral stat. Jag tycker denna politik har varit avskyvärd. Man har ofta lastat samlingsregeringen under kriget för att man gav efter för trycket från Tyskland. Men agerandet sedan är mer klandervärt och undergräver tilltron till vår neutralitet.  Men det är kanske just detta som Bildt och hans meningsfränder vill skall hända så att de kan lotsa in oss i NATO?

 Men för min del är förtroendet för statsmakternas hantering av underrättelseverksamheten förbrukat.  Det var den i och för sig redan efter IB-affären och att jag själv blev föremål för registrering och personlig kontroll och bevakning under militärtjänsten.  Jag hade delat ut flygblad mot kriget i Vietnam på mitt kompani och utnyttjat min rätt till yttrandefrihet -  helt fredligt, men blev betraktad som säkerhetsrisk. Sådan var stämningen under det kalla kriget och så har den blivit igen!

För  en demokratisk kontroll av underrättelseverksamheten!

 

    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar