måndag 10 mars 2014

Berusad på böcker del 7


 
 
Här följer en ny berättelse om några böcker som berusat mig eller i vart fall lämnat ett avtryck. Det är  inte precis nya böcker, men det är  böcker i mitt  liv som betytt något

 

En reseskildring längs sidenvägen

Jan Myrdal denne principfaste vänsterman har skrivit en reseskildring i Sven Hedins spår längs sidenvägen. Sidenvägen var den forna karavanvägen till Kina och Myrdal följer den från Höga Pamir genom de kinesiska provinserna Sinkiang och kansu. Boken är en fantastisk beskrivning av landskapet och människorna i de otillgängliga trakterna av det inre av Asien. Myrdal har mod att uppskatta  den i politiskt hänseende helt motsatte Sven Hedin för hans stora insatser att ha upptäckt och beskrivit geografin och kulturen i de än idag svårframkomliga trakterna.

 
60-talets framtidsoptimism

De flesta förknippar väl i dag 1968 med de vänsterradikala upproren. För mig är detta en förenkling. Tidevarvet präglades av en framtidsoptimism som omfattade långt fler människor än de vänsterradikala. Under den här tiden levde vi i Kennedyeran. Det fanns en optimism om att världen skulle lösa de svåra problemen i U-länderna, de svartas problem i USA och många andra orättvisor. En bok som med gödande intensitet och vrede berättar om de orättvisor Amerikas svarta har fått utså är Richard Whrigts bok Black boy.

1960-talet var idealens och idéernas tidevarv - inte handlingens och resultatens. Det här året läste jag Schlesiengers bok ”De 1000 dagarna som handlade om president Kennedys tid i Vita huset. Jag greps av hans ledarskap och därför var det också en otrolig tragedi att uppleva att även hans broder, Robert Kennedy mördades detta år, bara några månader efter att Martin Luther King fallit för en mördares kulor. Överallt spelade man detta år ”What a Wounderfull Wold” av  med Louis Armstrong. Det kändes som ett hån. Det är frågan om vi får tillbaka den framtidsoptimism som John F Kennedy stod för under de tidiga åren på 1960-talet.    

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar