lördag 5 april 2014

Berusad på böcker del 9


Här följer ytterligare en berättelse  om böcker som berusat och tjusat mig

Mörkrets hjärta

Sedan upptäckte jag Joseph Conrad, den polsk-brittiske författaren som verkade som författare vid förra sekelskiftet, får man säga nu på 2000-talet, efter sin karriär som sjökapten.

Det var en sällsynt suggestiv värld som väntade i Conrads bok, knappt längre än en novell, men lika fullt betraktad som en litterär klassiker. Apokalyps med Marlon Brando som utspelar sig i Vietnams djungler har hämtat sitt tema från Mörkrets hjärta. Berättelsen inleds på ett skepp som ligger för ankar på Themsen. Ett sällskap sitter och samtalar. Conrad erinrar om den historiska platsen där både Francis Drake och Franklin utgick för sina expeditioner med så skild utgång.

Huvudpersonen tar arbete som ångbåtskapten på en flodångare. Han ska föra ett fartyg med pilgrimer i den då belgiska kolonin Kongostaten, uppför den stora Kongofloden, in i det hotfulla infödingsriket - Mörkrets hjärta. Han träffar då på den döende Kurtz, en vit som har makt över "infödingarna". Det är en mörk och dov atmosfär när flodbåten sakta rör sig uppför floden med tät djungel på ömse sidor befolkad av "hotfulla infödingar". Mörkrets hjärta upprör genom sin bild av barbariskt förtryck och hänsynslös utsugning av Kongostaten. Den belgiske kungen Leopold gjorde sig skyldig till ett fruktansvärt folkmord på människorna i Kongo. Faktiskt ett av de absolut värsta folkmorden i historien. Denna historia präglar alltjämt Kongo.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar