söndag 28 september 2014

Återinför värnplikten och en skola för alla!


 

Det pågår en debatt efter valet för att förklara orsakerna till att Sverigedemokraterna gjorde ett så bra val. Var det människor som är mot invandringen eller allmänt ett missnöje och en reaktion på sociala problem som arbetslöshet, bristande socialt skyddsnät, landsbyggdens utarmning som tog sig detta uttryck. Detta kan väl bara de som röstat på SD svara på.  Jag för min del tror, och det är just en tro eller försök till analys, att det nog är både ock men mest reaktion på invandringen.  I vilket fall som helt en missnöjesreaktion.  Min analys är att det under ytan pågår sociala förändringar och processer, i grunden ekonomiska, som innebär att de ekonomiska klyfterna växer. Detta leder till ökade sociala klyfter i samhället, mellan rika och fattiga, arbetande och icke arbetande (jobbskatteavdraget är en av bovarna i detta), land och stad, sjuka och friska, svenskar och invandrare, män och kvinnor, unga och gamla mm.
Röster i debatten säger att Sverige håller på att falla sönder. Detta under en tid i Sveriges historia där vi aldrig varit så rika som land.  Blir det så när vi får det bättre att vi inte är lika intresserade, och inte minst lika beroende, av att hjälpa andra och hålla samman?  Vi har haft en regering som ökat skillnaderna i Sverige. En regering som jag skulle vilja säga satsat på det privata samhället och inte på det offentliga. De välbärgade är inte, inbillar de sig i alla fall,  så beroende av det offentliga samhället, medan de mindre bemedlade är mer beroende på av samhällets välfärd men också stöd från sitt sociala nätverk.
Jag tror att orsaken till SDs framgångar är att människor reagerar på de sociala processerna av ökade klyfter som skapar oro och frustration. Människor gör då en analys att orsakerna till problemen är invandringen. Det är nog samma process som ledde till att judarna blev syndabockar i mellankrigstidens Tyskland. Orsaken till de problem Sverige har är inte invandringen. Den kan tvärtom vara en viktig investering för framtiden. Men den främlingsfientlighet som finns är otäck eftersom den har en hel del aggressiv energi i sig.
Vi måste återvända till det som har varit ett framgångskoncept i Sverige, ett Sverige för alla, där man jobbar för att utjämna de ekonomiska och sociala skillnaderna i samhället. Att införa valfrihet i grundskolan och att ta bort värnplikten är viktiga orsaker till de växande skillnaderna och klyfterna i samhället. I en skola för alla möter man människor från olika sociala sammanhang. Samma hände i det militära. Där fördes man samman med olika människor och fick en unik social skolning med andra människor.   
Det delade samhället vill jag inte leva i. Jag vill ha ett samhälle där alla är med och att det finns en grundläggande sammanhållning. Ett sådant samhälle tror jag är bra för alla!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar