lördag 6 september 2014

Det måste finnas en helhetsyn på kroppen och tandvården bör vara en del av sjukvården




Varför är tandvården inte en del av sjukvården? Här finns en särskild tandvårdsförsäkring där pengarna inte verkar förbrukas. Beror det på att människor trots allt inte har råd att söka tandvård? En besynnerlig försäkring där man får ersättning för framtänder men inte alla kindtänderna.
Jag hade för en tid sedan mycket plågsam tandvärk i flera veckor. Jag har haft denna tandvärk i flera perioder, men då har den försvunnit.  I röntgenundersökning har inte synts någon orsak till den kraftiga tandvärken. Tandläkaren spekulerade i olika orsaker. Hans bedömning var att den rotfyllda tanden nog var färdigbehandlad och borde dras ut. Detta trots att det är oklart från vilken tand problemet kommer.  Röntgenplåtarna skulle dock skickas till specialisttandläkare för närmare analys.  Detta kunde ta några veckor i avvaktan på detta fanns ingen smärtlindring att få eftersom man förmodade att det handlade om nervsmärtor och mot detta hjälper inte Ipren och Alvedon. Samma besked fick jag av sjukvårdsupplysningen vars existens man kan ifrågasätta. De vågar aldrig ge några besked. Ryggen fri brukar detta heta. Det enda som hjälpte var isbitar. Jag satt halva nätterna och la isbitar på tanden, vilket gav tillfällig lindring tills smärtan tillfället tog paus. Visst finns läkemedel som hade hjälpt men dessa gissar jag bedöms som beroendeframkallande och läkare och tandläkare vill inte dra på sig kritik för användningen av dessa.
Sjukvårsläran säger att om inte några orsaker till symtom hittas så är  det svårt att sätta in någon behandling. Hos mig finns symtom men inga fynd av orsak. Alltså får jag ingen hjälp.  Det finns inte mycket av helhetssyn i svensk sjukvård. Tandvården är en separat del nämnde jag, men det är andra delar av kroppen också. Jag sökte vård samtidigt för B12-brist och lider även av Atros i höften och nämnde för doktorn på vårdscentralen att det största problemet var tandvärken. Då tittade hon i november. Inte hennes bord, men mitt.
Nu har jag varit på röntgenundersökning och detta är ju en undersökning man helt själv får bekosta utan subvention.
Ok mitt fall är säkert inte unikt.  Den intressanta frågan är varför är inte tandvården en del av sjukvården? Tänder behöver vi alla för vår hälsa, det är inte som den underliggande värderingen bakom tingens ordning tycks vara utseendemässigt.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar