fredag 28 november 2014

Hade vi idag haft en bättre värld om Michail Gorbatjov hade fått reformera Sovjetunionen?



Om du inte redan har läst Michail Gorbatjovs bok, Som jag minns det, och är intresserad att förstå lite bättre vad som händer i världen och i Ryssland idag, tycker jag verkligen att du skall göra det.

Michail Gorbatjov från Stavropol i Kaukasus i Ryssland blev det sovjetiska kommunistpartiets generalsekreterare 1985 och sedan president i Sovjetunionen fram till upplösningen 1991.
I boken berättar han om sitt liv som började i ett fattigt jordbruksdistrikt, där allting fattades och fick uppleva andra världskrigets fasor på nära håll.  Jag får intrycket av att han ger en mycket ärlig och uppriktig bild av hur det allt mer stagnerande Sovjetsamhället fungerade. Han ger en bild av ett mycket auktoritärt styre och en kommandoekonomi, där inga som helt initiativ underifrån uppmuntrades.

Han flyttar sedan till Moskva och går på universitetet. Han ser eller träffar aldrig Josef Stalin levande, men går och ser honom när han ligger på lit de parade. Genomgående är han skoningslös i sin kritik mot den kultur som utvecklades under Stalins makt. En stor skuld till den brutalisering som utvecklads skyller han den hårda tiden under inbördesskriget efter revolutionen 1917.
Gorbatjov var säkert mycket duglig och ambitiös och så småningom gör han karriär i partiet.  Detta är under Brezjnevs tid vid makten.  Brezjnev hade varit med och störta Krustjev, en Krustjev som enligt Gorbatjov försökte reformera partiet  
och landet, men som störtades av konservativa krafter som inte ville förändring.
Sovjetunionens kommunistiska parti hade utvecklats till en gigantisk byråkrati, där alla poster tillsattes uppifrån och under Brezjnevs tid ofta på livstid. Det var ett ganska ålderstiget gäng som styrde landet och under Brezjnevs sista år och han var nästan själv helt oförmögen att arbeta på grund av sjukdom. När han dog tog Juri Andropov över men han dog efter något år och Konstatin Tjernenko som också var gammal och oförmögen att arbeta sattes att leda världens störta land.  När han sedan efter kort tid också dog fick Gorbatjov ta över som generalsekreterare.
Gorbatjov som då var en mycket yngre och mer kraftfull person, satte igång en enorm reformeringsprocess som alla vet kallas för perestrojkan, ombyggnad på ryska. Perestrojkan var en ekonomisk och demokratisk reform som innebar att marknadsekonomi delvis infördes och att val inom unionen skulle vara demokratiska. Det var en gigantisk utmaning att förändra detta enorma land.
Gorbatjov gjorde en stor insats för avspänning och nedrustning i världen, även om jag nog tror att han blev förledd till för stort förtroende för Reagan och Thatcher. Dessa var bara ute för att vinna det kalla kriget och genomföra sin marknadsliberala politik.   

Jag får intrycket att Gorbatjov verkligen är en sann demokrat som inte var ute efter makt för sin egen del, utan verkligen ville utveckla Sovjetunionen. Jag skulle nog sätta den politiska etiketen på honom som en demokratisk socialist.
Perestrojkan ledde till öppet och dolt motstånd, från det som man brukar benämna nomenklaturan, nämligen alla de människor som fanns i parti och statsorganisationen och som ville försvara sin maktställning.
I denna process dyker en lömsk maktspelare upp, nämligen Boris Jeltsin. Gorbatjov lämnar ingen positiv bild av Jeltsins insatser. Han spelar under täcket med ledare i väst och inom delrepublikerna när han blev president i ryska delrepubliken och saboterar Gorbatjovs försök att skapa en demokratisk ordning för unionen. Detta leder ju till att Sovjetunionen faller sönder och här menar Gorbatjov att Jeltsin fick aktivt stöd av USA, som trots att det var Gorbatjov som var ledare, upprätthöll kontakter med Jeltsin. USA som hade allt intresse av att Sovjetunionen försvagades. Jeltsin var alltså beredd till detta bara för att komma till makten och utmanövrera Gorbatjov. När Gorbatjov 1991 fick lämna över makten till Jeltsin satte han och sina medarbetare och drack Whisky på presidentens kontor.

Gorbatjov blev alltså först utsatt för motstånd från nomenklaturan och när deras försök till kupp hade misslyckats lyckades Jeltsin lansera sig som ett mer demokratiskt och radikalt alternativ än Gorbatjov medan det i själva verket var samma krafter som låg bakom. Men lyckades föra optionen bakom ljuset. Så inleddes istället en plundring av statlig egendom och det är nu många så kallade oligarker byggde upp enorma förmögenheter i Ryssland.   

Den gamla makteliten i Ryssland, som har en brutal och auktoritär tradition med ledare som Ivan den förskräcklige, Peter den store och Stalin, har egentligen i grunden inte förändrats som jag ser det.
Idag med Putin ser vi en växande revanschism i Ryssland som till stor del bottnar i att Sovjetväldet gick under. Ledarna och en stor del av folket längtar tillbaka till den tid då Sovjetunionen var en supermakt tror jag. Gorbatjov har nyligen gått ut och varnat för ett nytt kallt krig.  Hade Gorbatjov lyckats att skapa ett mer demokratiskt Sovjetunionen hade kanske utvecklingen tagit andra vägar, vägar som hade varit bättre för Ukraina, Europa och världen.  

   

1 kommentar:

  1. Intressant recension och underlag till diskussion! Vill hävda att Gorbatjov var en makthavare och produkt av nomenklaturan och byråkratin som råkade vara den som steg in i historien vid rätt/fel tidpunkt. Hans ställning har mest varit gunstling hos västmakterna. Bland Sovjetinvånarna var han mest känd för katastrofala jordbruksproduktionen som han ansvarade för från 70-talets slut. Trotskij förklarade på 30-talet efter att vänsteroppositionen krossats varför systemet inte kunde reformeras inifrån, utan varför en politisk socialistisk revolution var nödvändig. Annars skulle... Ja, resultatet är det vi idag ser. Gorbatjov var inte ensam om att se byråkratins återvändsgränd, men utifrån hans position har hans betydelse tilldelats. Borgerlig filosofi ser aldrig de stora sammanhangen, klassmotsättningar och produktivkrafternas utveckling, utan snuttifierar varje händelse för sig för att det ska passa in i den rådande och härskande klassens ordning. Därför finns alltid ett behov av att ge enskilda personer oproportionerlig betydelse för historiska händelser. Jag hävdar att Gorbatjov varken varit socialist eller demokrat. Kanske hans närmsta bekanta kan intyga att han var en hyggligare stalinist än de som varit förut. //Michael Olsson

    SvaraRadera