tisdag 2 december 2014

Hur står det till med naturvården i Sverige?


Naturvårdsverket har medgett att licensjakt på varg får genomföras i år Flera länsstyrelser har meddelat hur många vargar som får skjutas. Vargfrågan är den enskilt största naturvårdsfrågan som debatteras i Sverige.  Det har gått troll i frågan och vargmotståndarna är besatta av hat. Vargen har fått rykte om sig att angripa människor och ta barn. Dessa myter har litterärt förts vidare av Selma Lagerlöf och Jack London. Det finns inget stöd för denna myt i verkligheten.  Björnen som är mycket mer talrik än vargen och mycket farligare för människan har trots detta en status av gullig nallebjörn.

 Vargen utrotades en gång helt då den svenska naturen kultiverades. Inte ens i våra stora nationalparker som Sarek, Stora Sjöfallet och Padjelanta kan vargen skyddas. Här kolliderar det med samernas renskötsel.

Lyckligast hade det förstås varit om vi kunde haft nationalparker som Yellowstone i USA där vargen och andra vilda djur kan leva ett fritt liv. Kanske borde Sverige fundera på att skapa den typen av nationalparker. Men för mig är den sunkiga vargdebatten ett symtom som döljer att det står ganska illa till med naturvården i Sverige. Jag rör mig ganska mycket i skogsmark och ser att den svenska skogen har många träd, men det är odlingsmark för virke och i stor utsträckning ett förfulat och ensidigt skogslanskap med otaliga kalhyggen. Det finns inte kvar mycket av gammelskogen.  Naturen exploateras och ses bara som en naturresurs, vad som än annars sägs. Landsbygden överges och de flesta människor bor i tätorter och jag tror att många helt har förlorat känslan för natur i största allmänhet och särskilt vild natur. Men har man upplevt ett liv i tält i Sarek och Kebnekaise förstår man att vi människor är en del av naturen och beroende av att helheten fungerar. Skogen har haft en särskild plats i svenskens hjärta. I Helsingborg och på andra håll döper man om skog till park, som fredriksdalskogen som löjligt nog kallas park. Gör man det har man tappat känslan för verklig natur.  Det talas mycket om miljö men inte så mycket om naturvård. Här har alla politiska partier svikit oss. Det är dags att på allvar starta en debatt om svensk naturvård, vår livsmiljö!

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar