måndag 28 december 2015

Ett moln på min himmel – Bonjour Tristesse – en studie i spel - Berusad på böcker del 24





I min serie läsning av gamla klassiker som är kortromaner har jag kommit till den franska författarinnan Françoise Sagans bok Bonjour Tristensse, på svenska Ett moln på min himmel.
Boken var Sagans debutroman som hon skrev när hon inte ens var 20 år fyllda.
Boken handlar den unga flickan Cécile – bokens jag - som bor med sin pappa och nu tillbringar sommarlovet i ett hus vid franska Rivieran och lever ett bekymmerslöst överklassliv. Cécile och pappa har en mycket nära och förtrolig relation och Cécile verkar mycket lycklig. Pappa som är i fyrtioårsåldern lever ett sorglöst liv som innehåller att han byter älskarinnor ganska ofta. Det är ofta kvinnor inte mycket äldre än dottern. Detta bekymrar inte Cécile det minsta. Dessa lösa förbindelser hotar inte hennes och pappas livsstil.  När boken börjar har pappa tagit med sin senaste kvinna som heter Elsa. Allt är frid och fröjd tills Cécile får veta att pappa även bjudit dit en gammal vän till familjen, en kvinna som heter Anne som är i faderns ålder. Nu förändras spelet i familjen. Anne ställer krav på Cécile att hon skall läsa upp sina skrala betyg för att kunna ta sin examen. Cécile är mest intresserad att sola på stranden och umgås med din unge mannen Cyril som har en segelbåt.
En kväll åker sällskapet till Cannes för att roa sig. Det slutar med att pappa dumpar Elsa och inleder ett förhållande med Anne och sticker iväg utan att ens ha talet med Elsa.

Det är nu som romanen övergår i ett allvarligt känslospel. Cécile kan inte acceptera att Anne tagit Elsas plats och nu smider hon planer för att få pappa att på nytt upptäcka Elsa.  Cyril som hon nu inleder ett sexuellt förhållande med förmår hon att ta emot den försmådda Elsa i hans bostad och arrangera att det ska se ut som om dessa har ett förhållande. Allt för att göra pappa svartsjuk och på nytt upptäcka förtjänsterna med Elsa.  Grovt intrigerar den sjuttonåriga unga damen för att nå sitt syfte. Till sist lyckas hon arrangera att Anne får se att pappa står ute i tallskogen och kysser Elsa. Då spricker allt upp och leder till ett dramatiskt slut som jag inte ska avslöja om det till äventyrs finns någon som inte läst boken.   

Man kan ju läsa en bok med olika ögon. Man skulle ju kunna se det hela som en variant på oidipuskomplexet. Bonjour Tristesse var föremål för en bokcirkel i Lundströms bokradio i P1 för något år sedan. Jag kan säga att jag läste[g1]  inte boken med samma ögon som de som deltog i bokcirkeln.

Min referensram är Eric Bernes teori om Transaktionsanalys och särskilt hans analys om spel. Teorin bygger på att människor kommunicerar med olika jagtillstånd: Barn – Vuxen – Förälder. Beroende på med vilket jagtillstånd man kommunicerar med och vilket jagtillstånd de personer man samspelar med, så uppstår olika situationer. Bäst fungerar nog kommunikationen om båda kommunicerar med sitt vuxen. Men vi människor använder mycket tid till att göra det som Berne kallar spel. Spel är manipulationer med andra människors känslor. Vi lägger visserligen en del tid på att kommunicera i vårt arbete, ha tidsfördriv och i bästa fall ha en intimitet i kommunikationen. Men som sagt vi ägnar mycket tid med spel. Spel i transaktionsanalysen är ett triangelspel. Någon är en angripare mot en person som känner sig som ett offer. Då dyker ofta en räddare till offret upp. Det kan då bli så att aktörerna ändrar position i spelet. Räddaren kan gå till angrepp på den som tidigare varit angripare som i sin tur känner sig som ett offer och får hjälp av en räddare. Så kan det fortsätta. Berne delar in spelen i olika allvarlighetsgrad. I de allvarligaste spelen är det på liv och död. Ofta har författare utnyttjat den här dramaturgin i romaner och skådespel. Jag tycker att Bonjour Tristessen är ett lysande exempel på ett spel på liv och död.
Den här teorin om spel har ofta hjälpt mig att förstå när jag varit indragen i spel och då haft större möjligheter att dra sig ur. Spel bör ju brytas för att vi människor skall få bra relationer i våra liv.  



  









 [g1]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar