torsdag 10 november 2016

Den Trumpna dagen när världen skakade till




Det blev en ”Trumpen” dag när resultatet från det amerikanska presidentvalet slog ned som en bomb när den kalla morgonen den 9 november grydde med sitt stilla snöfall.
Det blev en unken sur uppstötning som drabbade USA. Det är inte möjligt att fullt ut analysera orsakerna bakom Trumps seger.  Han lyckas dock fånga upp den vrede många amerikaner känner med arbetslöshet, problem med sitt boende och en U-landslik fattigdom och utsatthet på många håll i detta världens rikaste land. Klyftorna mellan de rika och fattiga är gigantiska. Många har proletariserats i Karl Marx klassiska mening. Åtskilliga är de nedlagda stålverken och bilfabrikerna i det sk. rostbältet. I ett land där arbetarklassen inte är organiserad i någon större utsträckning lyckas en skicklig kapitalist kanalisera det som är en berättigad protest. Det som skulle kunna vara en progressiv rörelse blir en reaktionär strömning som kryddas av kvinnohat och rasism med en mycket stor portion okunnighet för fördomsfullhet. En av pristagarna av nobelpriset i ekonomi uttryckte det som att Trump inte vet gränsen för sin okunnighet. Men att denne pajas kommit så långt som till Vita huset är nog ett uttryck för en allvarlig kris för en USA-imperialism vars position försvagats särskilt ekonomiskt.

Utan tvekan finns en klyfta mellan de enskilda medborgarna och de politiker och myndigheter, som i USA kallas etablissemanget, som har makt över de beslut som fattas. Detta problem finns i Sverige också.

Det finns ingen ekonomisk demokrati i Sverige, än mindre i USA. De privata företagen drivs inte demokratiskt. Det skall däremot ske i den offentliga sektorn. Men här finns större distans än tidigare upplever jag. Politikerna är upptagna av spelet sinns emellan och medborgarna har ingen annan roll än som väljare och konsument av offentliga tjänster. Det skulle behövas mycket mer av dialog mellan medborgarna och beslutsfattare. Demokratin har stelnat i sina former och blivit mer av en kuliss eller ett skyltfönster. Priset för detta är politikerförakt, allmän frustration och Sverigedemokraterna.
En väg skulle vara att införa lokala forum där alla medborgare är välkomna till information och dialog i samhällsfrågor. Den som är berörd har rätt att bli hörd alldeles oavsett var beslutet ligger menar jag.

 

   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar