tisdag 20 december 2016

En god jul i en orolig tid



Inte på läge har det varit så befogat att önska god jul och gott nytt år som nu. Slag i slag inträffar händelser som skakar om oss, skrämmer oss eller bara gör oss förvirrade. Bara igår inträffade ett förmodat attentat med en skenande lastbil mot en julmarknad i Berlin med många döda, en fasansfull repris på händelserna i Nice på den franska nationaldagen i somras. Och igår blev Rysslands ambassadör mördad i Turkiet. Dessa händelser har dominerat nyhetsflödet igår och idag och då för ett tag skymt de fasansfulla händelserna i Aleppo i Syrien. Men där Syrien inte är det enda landet där kaos råder. I Irak inträffar dagligen hemska attentat, i Libyen råder kaos liksom Jemen. Ryssland är en aktiv part i kriget i Syrien, ett Ryssland som tagit upp kampen om världsherravälde med den försvagade supermakten USA. Men där finns en makt som också vill ha ett ord med i laget, Kina. Analyserna av världsläget uttrycker oro och förvirring, särskilt efter att Donald Trump chockade den bildade vär
lden genom att vinna presidentvalet i USA. I botten finns naturligtvis en ekonomisk konkurrens och tävlan där västs del av världsekonomin försvagats.  Många i världen tycker nog att räkenskapens tid är inne för västerlandet som under så många hundra år dominerat, förtyckt och utsugit resten av världen.
Men alla vi som tror på social rättvisa, demokrati och ett jämlikt och klasslöst samhälle som möjligt måste stå upp för detta så att de mörka krafterna i världen inte tar överhanden. Det är till alla positiva och goda krafter jag vill rikta min julhälsning.

Alla läsare av min blogg önskas en riktigt god jul och ett gott nytt år!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar