onsdag 1 februari 2017

Dubbelt svek mot barn som utsatts för allvarliga övergrepp i den svenska barnavården



Radioprogrammet Kaliber uppmärksammade upprättelseprocessen för de svenska fosterbarn och barnhemsbarn som under årens lopp utsatts för övergrepp i samhällsvården. Bara omkring hälften av de som sökte ekonomisk kompensation beviljades ersättning. Utländska forskare fördömer nu den svenska upprättelseprocessen och menar att det blir dubbelt svek mot de människor som, trots övergrepp som inte ansetts vara tillräckligt grova, inte får ersättning. Inga ansvariga politiker ville ställa upp i radioprogrammet för att göra en kommentar.
Jag vet att jag försökte övertala en man att söka ersättning som jag hade som klient och som blev misshandlad i sitt fosterhem så illa så att barnavårdsnämnden fick ta ett omedelbart omhändertagande av honom. Han ville inte och nu är jag glad att han inte gjorde det. Han hade nog inte fått ersättning. Fysisk misshandel och inlåsning har inte alltid räckt för att beviljats ersättning.
En av forskarna i programmet menade att regeringen hade satt så höga krav på ersättning för så få som möjligt skulle kunna få det. Det var inte med hjärtat man medverkade till den här upprättelseprocessen. Forskarna tar den svenska upprättelseprocessen som ett avskräckande exempel och vill inte att andra länder som tex Finland och Nordirland som är på väg att påbörja processen ska ta efter Sverige.

Jag tänker att det blir som att det ska se ut som att man ger kompensation men i verkligheten är det inte så. Kanske är detta så typiskt hur samhället behandlat socialtjänstens klientel under tidernas lopp. Det har handlat mycket mer om kontroll och förmyndarskap än hjälp med hjärtat.

Budgeten för kompensationen till fosterbarnen och barnhemsbarnen var satt till 1,2 miljarder men man har bara förbrukat hälften av dessa pengar. Andra länder som tex Norge har varit betydligt mer generösa. När det nu blev den här halvmesyren så kunde man kanske avstått helt från detta eftersom man gjort så många människor illa. Förutom att en mycket stor del av de barn som utsattes för övergrepp fått allvarliga sociala problem som vuxna.
  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar