tisdag 24 januari 2017

Har Donald Trump narcissistisk personlighetsstörning?






Nu har Donald Trump svurits in som USAs 45:e president. Alla hade hoppats att nu skulle en annan Trump hoppa fram som gubben i lådan. Men han är precis som vanligt. Första dagen som president hamnar han i gräl med media om hur många som var och såg honom sväras in som president. Trots att han och hans hantlangare överbevisats om att det var fler som såg Obama 2009 så håller man fast vid lögnen som lanseras som alternativ fakta. Det tycks som Trump spelar det spel som Eric Berne, han som uppfann Transnationell analys, kallade för min är mycket större än din. Trump brukar ju beskrivas som oberäknelig, lögnaktig och impulsiv. Jag antar att i förenta staterna som har många av världens främsta psykiatriker sitter många framstående läkare med tappade hakar. Man undrar vilken diagnos de ställer. Här kan nog flera diagnoser vara aktuella. Jag slog upp kriterierna för Narcissistisk personlighetsstörning. Man brukar anse att chefer med Narcissistisk personlighetsstörning är särskilt olämpliga som chefer. Döm själva om detta stämmer in på Trump.  Ordagrant med kriterierna i den amerikanska diagnosmanualen DSM-IV-TR. Dessa är:
1.   Har en grandios självbild (till exempel överdriver framsteg och talanger, förväntar sig att bli betraktad som överlägsen utan lämpliga meriter).
2.   Är besatt av fantasier om obegränsad framgång, makt, briljans, skönhet, eller perfekt kärlek.
3.   Tror sig vara "speciell" och unik och bara kan bli förstådd av, eller bara borde umgås med, andra speciella eller högstatuspersoner (eller -institutioner).
4.   Kräver stor beundran.
5.   Har oresonliga förväntningar på speciella förmåner eller omedelbar respons på egna förväntningar.
6.   Är manipulativ, det vill säga utnyttjar andra för att uppnå sina egna mål.
7.   Brist på empati; är ovillig att känna igen eller identifiera sig med andras känslor och behov.
8.   Är ofta avundsjuk på andra eller tror sig vara föremål för avundsjuka från andra.
9.   Uppvisar arrogans, hotfulla beteenden eller attityder.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar