tisdag 10 oktober 2017

Socialtjänsten behöver en reform inte bara mer personal.


För några dagar sedan rapporterade Dagens eko att socialsekreterarna bara ägnar 2 % av sin arbetstid till att jobba med utsatta barn. Man hänvisar till organisationen Maskrosbarn att det finns en halv miljon barn som lever i familjer med missbruksproblem, våld eller psykisk ohälsa. Bara drygt 30 000 barn fick hjälp av Barnsocialtjänsten. Barnministern Åsa Regnér kommenterade att hon inte tyckte detta var bra men hänvisade till att man avsatt ganska mycket medel för att möjliggöra anställning av mer personal. Hon vill också se över lagstiftningen för att möjliggöra tidiga insatser utan tunga utredningar.
Jag blir så frustrerad!  Jag har ju redogjort tidigare för hur jag ser på problemen i Socialtjänsten. Problemet är inte i första hand brist på personal utan på det system man arbetar inom som gör att Socialsekreterarna måste ägna all tid till utredningar, kontroll och administration. Det är tragiskt att säga att socialtjänsten står inför samma problem man gjorde när socialtjänstlagen infördes. Människor vågar inte söka frivillig hjälp för problem med sina barn eller sina familjeproblem. I Helsingborg var det bara 10 % av inkommande ärenden som var ansökningar resten var anmälningar. Lägg sedan till att forskningen visar att omhändertaganden av barn ofta inte gör positiv skillnad så måste man konstatera att systemet är fiasko. Mer personal löser inte problemet. Även om det är viktigt att man har kompetent personal som stannar i yrket.

Det behövs en ny socialtjänstreform som bygger på att socialarbetarna har möjlighet att arbeta med socialt arbete med sina klienter och familjer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar