söndag 28 oktober 2018

Sociala problem får inte synas i Helsingborgs stad


Den borgerliga alliansen i Helsingborg vill komma åt problemet med att missbrukare samlas i grupper i centrum och stör och övertar det offentliga utrymmet meddelar HD 27.10.
Detta sker framför helsingborgarnas ögon, de känner sig otrygga och förväntar sig att vi tar tag i detta. Det handlar samtidigt om människor som far illa och behöver hjälp säger Peter Danielsson.
Handlar detta om omsorg om människorna eller att åsynen av dem väcker obehag?
Problemet med missbruk i Helsingborg är inte nytt. Helsingborg har sedan motboken avskaffats haft ett tungt missbruk, lika frekvent bland välbeställda som fattiga men det är de fattiga som syns på gatan. När systembolaget på Södergatan lades ned för några år sedan flyttade många av missbrukarna sig från GA-torg till centrala staden där nu enda systembolaget finns. Problemet blev då synligt för de som arbetar i Rådhuset. Men det hade verken blivit större eller mindre. Bara flyttat på sig.
Min erfarenhet är att dessa människor sällan besvärar andra än sig själva. Men det verkar vara som med tiggarna. En del människor blir besvärade bara av åsynen. Det blir en vi och dom syn.  Det är så typiskt för Helsingborg att man putsar på sin fasad. Nu när paradgatan snyggas upp vill politikerna inte att bilden skall störas av sociala problem.                                                             
Dessa människors problem bottnar i att det finns tillgänglighet till alkohol och andra droger, fattigdom som bottnar i arbetslöshet, bristande utbildning men mycket ofta i psykiska problem. Allt detta har lett till tungt missbruk och ofta hemlöshet. Att de uppehåller sig på gator och torg handlar mycket om att man söker sig till social samvaro med andra i samma situation. Jag brukar gå förbi på Sundstorget och de som sitter där verkar ofta ha ett gemytligt samspråk. Det är inte bra att kommunledningen i bristande kännedom om dessa människor sprider föreställningar om att de är störande och att det finns anledning till otrygghet.
(Gå ni ledande politiker ned och sätt er på bänkarna och prata med de här människorna det tror jag skulle utveckla er mänskliga mognad)
Vill man inte bara putsa på fasaden, utan göra något åt problemet att människor blir utslagna och går ned sig missbruk så är det som man är införstådda med ett komplext problem. Men enligt min erfarenhet som jag vet har forskningsstöd kan man göra bland mycket annat följande:
Flytta systembolaget. Detta skulle drastiskt påverka var missbrukarna uppehåller sig. Öka satsningen på bostäder för hemlösa, särskilt i det framgångsrika bostadförst-projektet.
Vill man göra något förebyggande som har god effekt tillse att alla barn lämnar skolan med godkända betyg. Satsa på systematisk information till högkonsumenter om alkoholens hälsoeffekter på vårdcentralerna. Detta är den mest effektiva nykterhetsvården.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar