onsdag 27 februari 2019

Kan vi rädda världen från ekonomisk kollaps, kärnvapenkrig och klimatsammanbrott? Reflektioner efter läsning av Naomi Kleins böcker



Ganska nyligen blev jag medveten om två intressanta böcker, Chockdoktrinen och Det här förändrar allt av den kanadensiske författaren Naomi Klein.  Med tanke på hur bra dessa böcker är det märkligt att de inte blivit mer uppmärksammade i Sverige. Men eftersom de är mycket avslöjande hur den moderna kapitalismen fungerar så är det kanske inte så märkligt. Chockdoktrinen visar med många exempel hur politiskt och militärt våld används i en rad länder för att införa en avreglerad ekonomi som gynnat stora kapitalägare på bekostnad av folket och arbetarklassens intressen. Boken Det här förändrar allt visar tydligt på att vi inte kan hejda klimatförändringarna med nuvarande ekonomiska system.
Nyliberalismens store profet var Milton Friedman från Chicagouniversitetet vars budskap var den fria avreglerade marknaden utan statlig inblandning, den rena kapitalismen. Han blev en viktig rådgivare till den höger som från sjuttiotalet och framåt genomförde avreglering av ekonomin. Friedman eller hans lärjungar blev ekonomiska rådgivare till en del av 1900-talets värsta diktaturer: Suharto i Indonesien, Pinochet i Chile, militärdiktaturerna i Argentina, Brasilien och Uruguay och Deng Xiaoping i Kina.  Ett bra exempel är också Ryssland och Sovjetunionens undergång. Man talar vanligen om dessa regimer som diktaturer som använde extremt våld mot politiska meningsmotståndare men aldrig egentligen om kopplingarna till att genomföra radikala ekonomiska marknadsreformer. Våldet användes för att genomföra de ekonomiska förändringarna. Man skulle kunna kalla det hela väpnade borgliga revolutioner som ekonomiskt gynnade kapitalägare i landet eller internationellt på bekostnad av folkets och arbetarklassens rättigheter. Friedman var också viktig rådgivare till både Margret Thatcher och Ronald Reagan i deras nyliberala politik. Metoden att genomföra den radikala avregleringen a v den kapitalistiska ekonomin var något som Klein kallar chockdoktrinen. När ett land är i allvarlig kris genomförs förändringar som under normala förhållanden inte skulle accepteras. I Sverige har också genomförts en långt gående avreglering av ekonomi som tydligt gynnat stora kapitalintressen. Den politiska demokratin i Riksdag och kommuner har egentligen inte makten över ekonomin i samhället. Ekonomisk demokrati saknas. Genomförandet av stora förändringar underlättas om det finns en diktatur som i Chile och Kina.  Att inte koppla samman politisk demokrati och ekonomiska intressen är vanligt och de som tjänar på detta är de som gynnas ekonomiskt.
Min tanke: Tre allvarliga händelser kan störta både jorden och mänskligheten mot katastrofens brant: kapitalismen kastas ut i en allvarlig kris, kärnvapenkriget och att klimatet bryter samman. Alla tre har kapitalismen som gemen faktor. Den oreglerade och rena marknadsekonomin förstärker alla de tre hoten. Kleins böcker kunde vara viktiga ögonöppnare för världens folk för att gripa makten från den rovgiriga kapitalismen. Annars kan vi nog inte rädda världen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar