fredag 6 december 2019

Vad gör det digitala systemet med samhället och människorna?


Jag frågar mig vad det digitala internetsystemet gör med människorna och samhället?
Vi har alla sett det. Människor sitter, går eller cyklar helt fördjupade i sina mobiltelefoner. Ett barn i TV kommenterade att de nu inte fick ha mobilerna med sig i skolan att nu pratade de med varandra! För lite sedan skulle vi beställa tågbiljetter till Stockholm för att besöka sonen. Det tog flera timmar och när beställningen var gjord gick det inte att betala. Vi fick ringa SJ och det löste sig utan att behöva betala 100 kronor för manuell service. Det var pust efter detta. Men det tog på krafterna. Sedan kom smällen. Hustrun beställde en vara på Tradera som kom fram skadad. Här skulle man alltså reklamera på Post nord. Efter flera timmars försök att göra detta på hemsidan gick det inte. Efter flera telefonsamtal fick hustrun veta att det var fel på hemsidan vilket det hade varit flera dagar utan att upplysning därom gjorts. Ja slutligen efter ytterligare telefonkontakter och brevkontakt återbetalades kostanden för det trasiga paketet. Pust!  Detta blev nästan knäcken! Ja så är det ofta när man skall göra beställningar på nätet eller skall ha kontakt med företag och myndigheter. Man är i det liberalkapitalistiska samhället som medborgare reducerad till kund men förväntas själv göra jobbet för den tjänst man efterfrågar. Med vissa hemsidor kan man inte få manuell hjälp. SJ tex har reducerat den personal som kan svara för manuell hjälp. så vid ett tillfälle när jag skulle beställa biljetter fick jag vänta i telefonkö mer än en timme! Det är inte utan att man längtar efter den tid då man kunde besöka en biljettlucka och köpa sin biljett av en riktig människa. När man talar om sina problem med den yngre generationen som inte upplever samma problem får man svaret att vi tillhör en annan generation. Kanske är man en annan slags människa? Ett Barn undrade om det förr i världen när det bara fanns svartvit film om det på den tiden fanns färg. Det känns nästan som man är en utgående produkt på marknaden.
Jag lyssnade på radioprogrammet söndagsintervjun med Linnea Claesson. Jag tror att hon brukar benämnas influenser? Vad jag vet har hon gjort sig känd för att på något socialt media skriva om de sexuella trakasserier hon ofta blir utsatt för. Hon var tidigare en duktig handbollsspelare men som jag kommer ihåg att det relaterades, i de media jag tar del av, hade hon fick bilder på penisar tillsända till sig. Detta hade hon reagerat på kraftfullt och fick stor beundran för att hon sa ifrån för detta smaklösa tillvägagångssätt. Hon har fortsatt att skriva om det hon blir utsatt för och nu kan hon, sedan hon slutat med handbollen, försörja sig på att skriva på sitt sociala media. Nu har dock Linnea Claesson fått kritik för att allt hon inte varit helt sanningsenlig i sitt media. Detta var anledningen till att hon var gäst i söndagsintervjun. Här pratade man om hur hon jobbade med sitt media men ingenting om vad hon skriver. Om man inte är med på hennes sociala media blev hela programmet ganska obegripligt. Jag tycker naturligtvis att det är avskyvärt att sexuellt trakassera kvinnor och det är smaklöst och pubertalt att skicka bilder på penisar till kvinnor. Det är också att förtingsligande av människor.  Men det blir också konstigt att någon kan försörja sig på att skriva och föreläsa om de sexuella trakasserier man blir utsatt för. Hon blir ju lite beroende av att smaklösheterna och trakasserierna fortsätter. Och utspelas det på nätet under skydd av anonymiteten blir det en i bästa fall meningslös kommunikation och i värsta fall något som skadar och oroar människor och skapar klyfter och social oro mellan människor i samhället. Men eftersom jag inte är med i de sociala media där ”kriget” utspelar sig och inte tänker vara det heller så kan jag egentligen inte uttala mig om innehållet i konversationerna och de sk. kommentarerna.
Vi lever i ett liberalt kapitalistiskt konsumtionssamhälle där väldigt mycket av mänskliga behov är föremål för köp och försäljning. Ett samhälle med detta ekonomiska system som inte förändras på några generationers sikt är på väg mot ekologisk klimatkatastrof. Kommunikationen på nätet som har goda sidor men skapar också sociala klyfter. Jag hoppas att skoltösen som upptäckt att om man inte har telefonen med sig pratar med varandra får många efterföljare i det uppväxande släktet.

 
      

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar