tisdag 25 februari 2020

Dagens synpunkter från gubben på läktaren


Det händer mycket just nu. Inom min gamla sektor har socialtjänsten fått kritik av IVO för att inte skydda barn tillräckligt mycket. I klimatet att många vill framställa att brottslighet är det allvarligaste samhällsproblemet talar man bara om straff och kontroll, så också när det gäller socialtjänsten. Sverigedemokraterna har verkligen fått samhällsdebatten dit man vill. Det var en gång i tiden viktigt att människor inte minst barnfamiljer hade så mycket förtroende för socialtjänsten att man frivilligt sökte hjälp. Inte många vågar det nu. Visst socialtjänsten måste ingripa för att undvika att barn dödas eller allvarligt skadas. Men det kommer alltid att hända att barn kommer allvarligt till skada. Det kan hända i familjer som inte är kända av socialtjänsten. Man skulle rädda betydligt fler barn om familjer med problem vågade söka hjälp tidigt. Det vore socialt arbete inte att vara socialpolis som lagstiftaren nu förväntar sig. Fan ta politiker som i sin okunnighet bara vill visa handlingskraft!
När jag sitter och skriver detta i slutet av februari regnar det för fullt ute och det är 7 plusgrader, rena aprilvädret. Det har varit milda februari tidigare men detta vädret är inte normalt. Jag deppar för att jag inte fått åka skidor i år. Hoppet är ute. Vi har i alla fall beställt en ny miljöbil, laddhybrid. Det är vad vi kan göra. Klimatomställningen går sakta i vårt land och på många håll i världen strutar man i klimatet. Donald Trump till exempel. Han har nu varit och kramat om Indiens premiärminister Narendra  Modi. I Indiens huvudstad New Dehli är luften så förorenad ständigt att det är en allvarlig hälsorisk att bara andras där. Och så är det i många av världens storstäder. Kan människans härjningar på den här planeten stoppas? Eller är vi på väg mot vår undergång. För jorden med alla djur och växter vore det en välsignelse om människan försvann.
Till råga på allt har den kinesiska vanan att äta vilda djur av alla slag troligen orsakat Coronaviruset. Sjukdomen har fått allvarlig spridning framförallt i Kina men också Sydkorea och Iran är hårt drabbat. Till och med biträdande hälsoministern i Iran är smittad. I Europa harItalien många fall. Nu är frågan om vi har att vänta en pandemi.   
I USA pågår demokraternas primärval och just nu verkar Bernie Sanders ha vind i seglen. Hans politik liknar mest en gråsosses. Hans motståndare kommer säkert att göra allt för att smutskasta honom. USA är nu mer än någonsin en delad nation. En nation som vilar på lösan grund av ockupation av indianernas land och slavhushållning. Det har stigit fram många progressiva arbetarrörelser i USA under tidernas lopp. Alltid har kapitalet med brutala metoder krossat dessa. Den som har den ekonomiska makten har också makten i hela samhället och kapitalet har ett fast grepp om makten i USA.
I Sverige försöker regeringen Löven styra med stöd av den borgliga mitten men får löpa gatlopp i Riksdagen mellan en allians av en reaktionär höger bestående av Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna och nu också förvånande nog av Vänsterpartiet. Man kan förstå att V som ställdes offside i januariuppgörelsen försöka manövrera för att få tillstånd en politik som S avsvurit sig som eftergift för C och L. Men man ska nog akta sig för sådant sällskap. V har när man avsvurit sitt kommunistiska arv landat i att vara ett parti med bara en dagspolitik. Till vårens kongress finns visst ett förslag att man i sitt program ska ta bort kravet på ett avskaffande av kapitalismen. Som jag ser det är den liberala avreglerade kapitalismen orsaken till både återkommande ekonomiska kriser men också orsaken till den spirande högerpopulismen som har tydliga fascistiska förtecken men också orsaken till klimat hotet. Det är därför det går så trögt med klimatomställningen. De ekonomiska drivkrafterna söker bara vinster och är blinda för miljö och klimatkatastrofen. Jag tror att enda lösningen är att staterna samlar tillräckligt med kapital för att på allvar får fart på klimatomställningen.


  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar