söndag 2 februari 2020

Yuval Noah Hararis idealistiska historik över morgondagen

Image result for Yuval Noah Harari




Den israeliske historikern Yuval Noah Harari har skrivit en bok som jag fick i julklapp med titeln Homo Deus  -  en kort historik över morgondagen.
Det är en lättläst bok med ett flytande och begripligt språk. Det är ju många som tagit på sig uppgiften att förutsäga framtiden. Men är detta möjligt överhuvudtaget? I slutet av boken kommer författaren själv fram till att det nog inte är möjligt. Detta är ingen recension och inte ens någon sammanfattning av boken. Jag väljer att plocka ut några tema som dyker upp efter min läsning av boken.
Harari går igenom människans historia och menar att fokus har förskjutits från jägarartiden då naturen var besjälad och medeltiden då människornas liv kretsade kring gud och dagens värld där livet kretsar kring människan själv uttryckt som humanism och liberalism. Han talar egentligen bara om den värld som Karl Marx skulle kallat överbyggnaden eller formen – ideernas värld och inte om den materiella värld som handlar om innehållet och basen, ekonomiska processer, produktionsprocessen och den natur med sitt klimat som allt liv är beroende av. Han skulle kunna sägas luta sig mot den världsbild som Hegel i sin filosofi bygger på. Men sämre för han har ingen dialektik i sina teorier. För mig är Marx dialektiska materialism den bästa metoden och betraktelsesättet när man vill förstå de mänskliga samhällenas utveckling.   
Med ett undantag berör Harari  inte de materiella processerna och det är vetenskapliga framsteg. I gengäld tror han att vetenskapliga framsteg främst utvecklingen av AI – Artificiell intelligens kommer att revolutionera människornas värld genom att algoritmer kommer att lösa problem mycket bättre än människor. Samtidigt kommer en stor del av befolkningen att bli överflödiga. Han verkar också tro att de tekniska framstegen kan ta fram mer högpresterande övermänniskor som tar makten i världen. Det är en skrämmande bild han målar upp av en Sciencesfiktionsvärld. Människan som ett bihang till maskinerna blir en bild av Karl Marx teori om alienationsprocessen. Men det lyser igenom bristen på kunskap inom ekonomi, sociologi och psykologi. Jag kan inte ta till mig den här boken men den väcker onekligen en massa intressanta frågor om människans framtid. Men förutom att nämna Klimatfrågan i förbifarten har hans bok redan på några år blivit delvis redan vederlagd. Klimatfrågan framstår ju nu som den viktigaste framtidsfrågan och ödesfrågan för mänskligheten.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar