onsdag 25 november 2020

Varför är det så svårt för fattiga att få social rättvisa?


 

Ett vackert dokumentärprogram som heter Victor Jara och protestsångerna finns på radions p2.

Kring namnet Victor Jara finns mycket skönhet och vemod. Han var en del av en rik latinamerikansk musiktradition, protestsångare men också verksam inom teatern.  Han var en del i den musiktradition som kallas Nueva Canción som kom att blomstra under Salvador Allendes tid. Han och många andra följde i spåren av Violetta Jara sångerska som mest känd för sången Jag tackar livet, som Arja Saijonmaa gjorde känd i Sverige. Violetta Para fick en dotter Isabel Para också hon är sångerska. Violetta Para och Victor Jara inspirerade sångare i Sverige som Jan Hammarlund, Mikael Wiehe och Björn Afzelius. Victor Jara blev som så många andra gripen av militärjuntan i Chile efter deras sanslöst brutala militärkupp den 11 september 1973. Fängslad på fotbollsstadion i Santiago de Chile, torterad och mördad och sedan slängd i ett vägdike. Han som skrev så många kärlekssånger.

Så behandlade dessa satans mördare alla de som stod på arbetarnas och de fattigas sida i Chile. Alla de som såg ett hopp i att Salvador Allende vann presidentvalet 1970. Idag vet vi det vi anade redan från början att kuppen var styrd och stödd av USA med sin president skurken Richard Nixon får man nog säga. Detta för att stödja amerikanska och inhemska kapitalintresse. Militärens våld blev ett redskap för dessa intressen. Med hjälp av Milton Friedman och den sk kallade Chicagoskolan genomförde man ett nyliberalt  ekonomiskt experiment i Chile. Marknaden skulle styra allt. Detta har lett till att det nog inte finns många länder med så stora ekonomiska klyftor som Chile.  Ett land med många analfabeter och utan offentlig sjukvård. 1 procent av befolkningen inhöstar 33 procent av alla inkomster. För ett år sedan, 30 år efter diktaturens fall, inleddes omfattade demonstrationer i Chile som ledde fram till en folkomröstning om en ny författning. En författning som Pinochet införde för att garantera det nyliberala systemet. En överväldigande majoritet av folket röstade för en ny författning.

Det finns så många exempel i den moderna historien när de fattiga, arbetarklassen, bönder, de underprivilegierade försöker på olika sätt få inflytande över sina samhällen för att få social rättvisa, men blir bemöta med motstånd av en privilegierad överhet och i Chiles fall brutalt våld, och ofta går lottlösa ur sin kamp. Det är detta problem som är kärnan i varför jag döpt min blogg till Social rättvisa. Det är detta problem jag vill få en lösning på.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar