lördag 13 februari 2021

Alla som kan läsa kan bilda sig

Vi kallar det vårt gröna rum. Det kallas för gröna rummet för tapeterna är gröna. Det är också ett TV rum men det är också Monas vävstuga. Det står en stor vävstol som för tillfället används till att väva gubbatäcken men annars mest trasmattor. I rummet finns också en bokhylla som innehåller egentligen våra vackraste och mest värdefulla böcker. Böcker har alltid varit viktiga för mig. Jag Präglades nog av min far som alltid kämpade med att bilda sig. Med bara folkskola blev brevskolan, internutbildning i kooperationen och massor av studiecirklar i ABF hans väg till bildning. Han läste alltid mycket. Om man var född i arbetarklassen och vägen till formell utbildning av ekonomiska skäl var stängd blev det viktigt att på egen hand bilda sig, man måste ta eget ansvar för sin bildning. Inte minst läste han dikter.

När jag betraktar bokhyllan vad är det för böcker som finns där? Bland mycket annat: Andra världskriget av Churchill i vackert skinnband. Naturligtvis har jag inte läst detta verk från pärm till pärm. Men jag har gjort många nedslag i det flera tusen sidor mäktiga verket. Att det utbröt massvält i Indien under kriget tiger författaren om. Viktor Klemperer intill slutet vill jag vittna är en dagbok av en jude i Tyskland under nazitiden.  Han var gift med en arier och slapp därför deportering. I slutet av kriget skulle dock även dessa judar också skickas iväg men han slapp på grund av den fruktansvärda bombningen av Dresden. Bibeln finns också där. Jag har alltid varit en förhärdad gudsförnekare men det är likväl intressant att läsa texter i Bibeln eftersom den är så intrigerad i den i den västerländska kulturen.  På en annan hylla finns två praktverk: Mitt Lappland Sven Hörnell med bilder av de lappländska fjällen. Den fick jag av Mona då jag kom hem från en vandring i Kebnekaisefjällen där min kamera strejkat så jag inte fick en enda bild från denna tur. Tack Mona! Dag Hammarskjölds vandringar av Claes Grundsten är ytterligare ett verk om Lappland. Fantastiska böcker. Sedan finns Grimbergs världshistoria som jag läst mycket i. Den svenska historien Svenska folkets underbara öden finns också på en hylla. Sten Selanders bok Det levande landskapet i Sverige är en bok jag uppskattar oerhört mycket. Det är en berättelse om vår svenska natur. Sedan pryder Karl Marx stora vetenskapliga verk Kapitalet en av hyllorna. Den är en mycket bra beskrivning och analys av det kapitalistiska systemet. Marx bör hållas i ära främst som vetenskapsman. Att han sedan kom att utnyttjas av de som efter hans död skapade en vulgariserad form av marxismen kan han inte hjälpa. På hyllan finns också Bra böckers uppslagsverk. I hela mitt liv, innan internet, var uppslagsverk något jag ständigt konsulterade.  

 

Det viktigaste jag i mitt liv lärt mig är att läsa, skriva och räkna. Under många år var jag så bitter på min småskolelärarinna Asta Weberg. Hon ställde stora krav på mig och ringde hem dagligen till min mor och klagade på mig. För några år sedan kom jag över detta trauma. Hon gav sig inte förrän jag lärt mig läsa, skriva och räkna. Jag är henne nu tacksam. Hon gav mig redskap för min bildning! Det gjorde att jag sedan kunde utbilda mig och få ett arbete med god lön hela min yrkestid. Men det gav mig också redskap att på egen hand bilda mig. Jag känner ständigt nyfikenhet att lära mig nytt! Mest att förstå världen bättre.

Jag skriver inte det här för att skryta om alla böcker jag läst. Det finns för övrigt tre bokhyllor till i vårt hus och jag har läst mycket annat än som finns i hyllan. Utan jag skriver detta för att berätta att den bokliga världen är tillgänglig för alla som kan läsa och det är viktigt att bilda sig och ta del av andra människors kunskaper och erfarenheter nedtecknade i miljoner böcker. Och varför inte göra detta i en studiecirkel i ABF. Det blir en fördjupad upplevelse att diskutera en bok med andra människor.

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar