söndag 17 oktober 2021

Kan man rädda jorden och mänskligheten med återförvildning och ökad social rättvisa?

Vilka frågor kommer att segla upp som de viktigaste i nästa års val. I Novus senaste redovisning av vilka frågor väljarna rangordnar hamnar sjukvården överst följt av lag och ordning, invandring och skola och utbildning. Först därefter miljö och klimat. När vi upplevt den värsta epidemin i mannaminne är det inte konstigt att sjukvården anses viktigast. Medias dagliga rapportering om skjutningar och sprängningar påverkar också människorna att tro att brottligheten ökar hela tiden, även om brottligheten förutom gängbrottslighet inte alls ökar. Invandringen är alltid en fråga som hamnar i fokus och som många kan skylla många av de problem som finns i samhället.   Skolan är alltid i fokus när det gäller elevernas skolresultat, valfrihet när det gäller skola och friskolornas vinster. Högerblocket i riksdagen M, KD och SD har lyckats väl med att få fokus på lag och ordning och invandring. Med tanke på den klimatkris som finns i hela vår värld är det dock konstigt att den inte hamnar högre upp. Men även om det i media talas mycket om klimatkris är det egentligen betydligt tystare i frågan från de politiska partierna. Någon kanske hajar till här. Är det verkligen så. Driver inte Miljöpartiet denna fråga hårt och har fått gehör för många förslag i regeringen? Jo men det är tystare än det borde vara och jag upplever att Miljöpartiet driver frågan men man är en svag röst i kören.

Om jag skulle försöka beskriva vad som är absolut viktigaste politiska frågan just nu så är det klimatfrågan men med det viktiga tillägget med biologisk mångfald. Jag tror att många människor inte har tillräcklig kunskap om hur problemet med miljö och klimat egentligen ser ut. Många tror nog att om vi bara ersätter fossila bränslen med förnybara så kan vi fortsätta och leva som vi gör. En mycket bra beskrivning av  läget på vår jord, den enda plats i världsrymden som vi vet att det finns liv på, är David Attenboroughs bok Ett liv på vår planet. Hans bok är en berättelse om att människan har medverkat till ett massutdöende av djur och växter genom att inte minst genom  hugga ned skog i en aldrig skådad utsträckning. 1937 fanns det kvar 66 % av vildmark på jorden och 2020 35% Mycket av världens lungor i Amazonas och Indonesien är nedhugget och ersatt med plantager och boskapsuppfödning. Världens hav är i stor utsträckning utfiskade.  Men även om mycket är dystert tror Attenborough att om människan verkligen vill kan man lösa problemen och pekar positiva exempel. Vi har i alltför stor utsträckning invaderat den vilda naturen och det som behöver göras är enligt honom en återförvildning av både landområden och hav. Människan har satt den naturliga balansen i ekosystemen ur balans. Han tar som exempel att när man införde varg i en nordamerikansk nationalpark fick det fantastiska effekter på naturen i hela näringskedjan. I Sverige finns egentligen ingen vild natur. Inte det säger kanske någon. Vad är då de stora ödemarker som finns i norra Sverige, tex Sareks nationalpark? Ja i större delen av Sverige bedrivs skogsbruk, och renskötsel även om den sista urskog/naturskog som finns ligger i de fjällnära områdena. Skogsindustrin kastar dock giriga blickar på de orörda skogarna. Men utifrån att helt fungerande ekosystem med hela näringskedjan med bytesdjur och rovdjur så finns detta egentligen inte någonstans. Människan med Jägarförbundet i spetsen vill sätta sig på den översta platsen i näringskedjan och på många håll har det utvecklats ett patologiskt varghat. Människan är en invasiv art som sågar på den gren man sitter på. Om vi ska undvika en klimatkatastrof krävs en stor omställning som kommer att kräva mycket av oss alla. Detta vågar inte våra politiker inte säga fullt ut. Men det krävs inte bara insatser mot klimatförändringarna utan det krävs också ett betydligt mer jämställt samhälle.

Det handlar egentligen inte om att rädda vår planet, den kommer att rädda sig själv fast det kommer att ta hundratusentals år, utan det handlar om att rädda mänskligheten påpekar den 95 årige David Attenbourough.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar