måndag 12 september 2022

Är Sverigedemokraterna ett nazistiskt parti?

Det parti som kallar sig Sverigedemokraterna går kraftigt framåt i valet. Från att ingen ville tala med det som ansågs vara ett rasistiskt och främlingsfientligt parti kan det bli att de får flytta in i maktens korridorer. Visserligen vet man att partiet har nazistiska rötter. De övriga partierna har förflyttat sig högerut och i mycket anammat SDs politik vars kärna är restriktiv invandringspolitik och hårdare tag mot brottslingar, underförstått invandrade sådana. De sprider en mörk bild att samhället håller på att falla isär ytterst orsakad av det de kallar massinvandring. SD har påverkat det politiska klimatet. Man skulle kunna använda ordet förgiftat.

Är SD ett nazistiskt parti? Partiordföranden Jimmie Åkesson blir höggradigt upprörd när något kallar honom nazist eller brun.

Men vad är nazism egentligen. Ja nazism är en förkortning av nationalsocialism. SD ser sig själv som ett nationalkonservativt parti så man kan inte ha problem att man säger om dem att de är första ledet i ordet nationalsocialism. Inom parantes kan man nog säga att det är tveksamt om man är ett konservativt parti eftersom de är väldigt kritiska mot hur det är nu och knappat vill konservera detta. Ett bättre ord för detta borde vara reaktionär. Den beteckningen skulle man nog inte känna sig bekväm i. Men andra ledet i ordet nämligen socialism? Det ordet är man nog inte alls bekväma med. Men faktum är att partiet har en politik inom välfärdsområdet som ligger nära vänstern. Man vill bland annat ha en hög A-kassa, bra sjukförsäkring, hög pension och en tandvårdsreform. Så i den meningen kan man knappat förolämpa SD och kalla detta socialism. Så det borde vara en korrekt beteckning på Sverigedemokraterna Nationalsocialisterna i svensk politik. Det som utmärker historiskt sådana partier var också att man skylde problemen i samhället på en folkgrupp samt hatet och våldet. Förutom lite järnrörsincidenter har inte våldet varit utmärkande för SD. Så vi får se hur det demokratiska sinnelaget utvecklar sig och om SD kommer att utveckla våldet som politisk metod som andra nationalsocialistiska partier. De tyska nazisterna lyckades komma till makten med demokratiska medel i allmänna val. De högerkonservativa von Pappen och Hugenberg trodde de kunde kontrollera Hitler. Vi vet hur detta slutade.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar