lördag 1 oktober 2022

Hur blir det med naturskyddet kommande mandatperiod?

Naturskyddsföreningen i Helsingborg har i en enkät till Helsingborgs politiker ställt sju frågor om hur partierna tänker arbeta för att bevara och utöka skogar, grönområden och våtmarker och skydda miljön i Öresund med marina reservat.

En majoritet av Helsingborgs politiker säger ja till att bevara och köpa in skogar, anlägga våtmarker, plantera flera inhemska träd och satsa på flera naturreservat.

S, C, Mp, V, Kd, M och SD ställer sig överlag bakom en ökad satsning på miljö och klimat i kommunen. Liberalerna sticker ut med mest negativ inställning till de miljöåtgärder som Naturskyddsföreningen efterlyser. Bevarandet av åkerjord är den fråga som mest skiljer partierna åt, där L och M har en mera tillåtande inställning till exploatering.

Europas floder torkar ut, skogarna brinner och på andra sidan jorden ödeläggs livsmiljöer av översvämningar. Klimatförändringarna är inte längre ett hot – de är verklighet.

I dagarna har Skogsstyrelsen varnat för att avverkningar av den svenska skogen utgör ett allvarligt hot mot biologisk mångfald. Ändå har dessa livsviktiga frågor fått en undanskymd plats i valdebatten.

-Arbetet för hållbart klimat och biologisk mångfald måste föras både globalt, nationellt och lokalt menar Naturskyddsföreningen.

Naturskyddsföreningen har tidigare genomfört en genomgång av partiernas nationella politik inom miljö och naturskydd. Den visade att Miljöpartiet var bäst, följt av vänsterpartiet och Socialdemokraterna och Liberalerna på bronsplats. M, KD och särskilt Sverigedemokraterna ansågs inte ha någon politik på området överhuvudtaget. Min mening är att frågan om klimat, naturskydd och biologisk mångfald är den viktigaste politiska frågan, en ödesfråga för mänsklighetens överlevnad. Alla kommunala frågor borde granskas utifrån naturskyddet.  Det behövs ett paradigmskifte, från att människan använder jordens resurser för sin nytta till att människorna lär sig anpassa sig efter naturens förutsättningar.

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar