söndag 16 oktober 2022

Mannen ett allvarligt problem i dagens samhälle och Ulf Kristersson som vår tids Frans von Papen

 

Häromdagen på väg till postkontoret kommer en vilt sladdande bil emot oss i hög fart, full av unga män som skrattade hejdlöst när vi flydde hastigt över gatan. En annan dag när jag kommer cyklande på en gata kommer en ung man på moped runt ett gatuhörn i hög fart mot mig och en man med barnvagn på trottoaren. Han kryssar mellan oss och fortsätter i mycket hög fart söderut.

Vad ska man göra med mannen. Jag skäms ofta över en del representanter för mitt eget kön. Det är faktiskt mannen som är ett problem i dagens samhälle och värld.

Putin, Bolsonaro och Trump är män. Kända för avskyvärda tilltag av olika dignitet. Män begår de flesta brotten, särskilt allvarliga våldsbrott som mord, gängbrottslighet och kvinnovåld. Det är män som beter sig illa i trafiken, män läser inte vidare till högre utbildning  i samma utsträckning som kvinnor. Män är mindre miljö och naturmedvetena än kvinnor. Män röstar i högre utsträckning på SD. Ja läser man flödet på sociala medier när det gäller inställningen till miljöfrågor undrar man om det inte går 13 klimatförnekande män på ett dussin.  Ofta är de hatiska också särskilt mot miljöpartiet. Många män verkar alltså vara ur fas i samhället.

Uppenbarligen är vi i dagens samhälle dåliga på att ta hand om våra pojkar. I alla fall de pojkar med normbrytande beteende eller problem med impulskontroll. Förr tog man till att skicka dessa pojkar till sjöss eller så var värnplikten en bra fostran för pojkar i behov av struktur.

Naturligtvis är problemet med tex gängkriminalitet inte enkelt. Men om man lägger ett raster av faktorer ovanpå varandra blir det kanske något klarare. Svag familjestruktur eller normavvikande familjestruktur, fattigdom, arbetslöshet och låg utbildning hos föräldrarna, icke fungerande skolgång, kamratkrets som utövar negativ inverkan. I dagens HD presenterar forskare vad de tror behövs. Poängen är att insatser måste vara kunskaps och forskningsbaserade. Mycket långt ifrån vad högerpolitikerna tänker.

Men nu är fan lös. Den tillträdande regeringen tänker genomföra Sverigedemokraternas kriminalpolitik så präglad av fördomar, auktoritärt synsätt, rasism. Alla nya straffskärpningar och tvångsåtgärder är jag övertygad inte kommer att minska en brottslighet som i grund och botten är sociala problem som bara kan lösas med en inkluderande socialpolitik. Det blir en överhet som trycker till en underklass, inte minst en underklass med utländsk härkomst. SD är ett nationalsocialistiskt parti som tre borgerliga parti hjälpt till makten. En humanistisk socialarbetare känner ett ursinne av borgerlighetens förräderi.  I Tyskland släppte den konservative politikern Frans von Papen in Hitler i regeringen med föresatsen att då kunde man kontrollera honom. Vi vet hur det gick. Nu heter vår tids von Papen. Ulf Kristersson. Vad ska vi göra med alla dessa hopplösa karlar?

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar