fredag 4 november 2022

Miljöpolitik inte bara energi och klimat utan det handlar om hur hela vår natur mår

 

Den nya regeringen lägger ned miljödepartementet, sänker klimatambitionen och enda miljöinsatsen är ny kärnkraft. Frågan har väckts att bygga ny kärnkraft i Barsebäck. Danskarna protesterar och frågan är vad skåningarna och här helsingborgarna tycker. Vän av ordning trodde att frågan avgjordes i folkomröstningen 1980. Avveckling med förnuft gällde då. (Kuriosa är att Kristdemokraterna som nu driver hårt på utbyggnad av kärnkraft tillhörde linje 3 den gången och ville ha snabbavveckling av kärnkraften.)Det är förbluffande obegripligt att man vill bygga ny kärnkraft, ett väldigt dyrt och omständligt sätt att koka vatten på, efter de allvarliga olyckor som inträffat. Hela kedjan från uranbrytning till drift och avfallshantering är både farlig och ett miljöhot. Dessutom har Putin adderat ytterligare ett problem kärnkratsverk som angrips i krig! Sverige har inte energibrist. Det är mest ett överförings och marknadsproblem. När nu förnybar energiproduktion i form av vind och solkraft kommit igång på allvar blir det än mer obegripligt. Motståndet mot att bygga vindkraftverk som är en ganska snabb lösning för att öka elproduktionen är ganska obegripligt. Varför inte resa parollen: Solpaneler på alla tak!

Den borgerliga regering vars öde vilar i händerna på ett nationalsocialistiskt parti tycks tro att miljöproblemen handlar bara om energi och pris på bensin och elektricitet. Man talar alldeles för lite om att det handlar om hur hela vår natur mår på denna från början paradisiska planet. David Attenborough skriver i sin bok Ett liv på vår planet att när han var ung på 1930 talet var 2/3 av jorden vildmark och nu är det bara 1/3. Antalet vilda djur har minskat dramatiskt och världens skogar huggs ned i hög takt. Svensk skogsindustri försöker måla upp bilden att svenskt skogsbruk är hållbart men den som rör sig ute i våra skogar ser alla kalhyggen. Detta ser inte stadsborna. Det är skillnad på en naturskog och en skogsodling. Vandra tex. i Tiveden eller Norra kvill så ser man.  Den biologiska mångfalden är hotad även i vår svenska natur i skogen och i havet, allt mer utfiskat. Mycket skulle vara vunnet om skogsbruket övergav metoden med kalhyggen. Och när en regering underordnar miljön näringspolitiken kan man bli riktigt riktigt orolig. 

Före valet granskade Naturskyddsföringen de politiska partiernas miljö och naturvårdspolitik. Miljöpartiet kom på första plats, Vänsterpartiet blev tvåa och trea blev Socialdemokratin, Centern och Liberalerna. Övriga partier Moderaterna, Kristdemokraterna och särskilt Sverigedemokraterna ansågs inte ha någon miljöpolitik alls.  I Helsingborg tillfrågades de politiska partierna om sin inställning kring ett antal miljö och naturvårdsfrågor, bla. Om att köpa in skogar och anlägga våtmarker mm. Till skillnad mot nationellt var det över lag ett positivt gensvar från de lokala partierna vilket lovar gott för Helsingborgs natur under förutsättning att man gör som man lovat. Det finns flera mycket fina naturreservat i Helsingborg.

Men vår natur, våra skogar, våra våtmarker och våra sjöar och hav är inte bara en trivselfråga utan det handlar om människans överlevnad på sikt och det nödvändiga att människan börja leva efter naturens förutsättningar. Vi har fått ett samhälle vars marknadsekonomi kommit att generera inte bara tillväxt, där allt mer genomsyras av kommersialism, utan också en allt större påverkan på natur och klimat och inte minst växande ekonomiska och sociala klyftor i befolkningen. ( Läs gärna Thomas Piketty och Katalys bok Klass i Sverige) Jag tror att om vi ska klara klimatutmaningarna så bra som möjligt är det en stor fördel om vi kan minska klyftorna och få ett mer jämlikt samhälle.  Från forskning vet man att jämlika samhällen fungerar bättre. Jag är övertygad om att en hel del av våra sociala problem bottnar i de växande klyftorna.

När människor för fram miljö och naturvårdskrav blir man ofta kallad både det ena och det andra såsom miljömupp, ofta mycket aggressivt framfört, nästan alltid av personer av manligt kön. Då skäms jag för mitt kön. Förklaringen är antingen att man känner sig hotad i sin livsstil och sticker huvudet i sanden eller saknar kunskap om enkla ekologiska och biologiska samband i vår natur. Till de okunnigas skara rekommenderar jag David Attenboroughs bok. Den var en ögonöppnare för mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar