onsdag 2 november 2022

Tyrannens tid av Magnus Västerbro - Ett boktips

 300 år sedan Karl XII:s död - Faktan och teorier - Historiska Media

Tyrannens tid av Magnus Västerbro

Om man frågar mig vem är den sämsta kung som Sverige haft skulle svaret vara ganska givet. Visserligen finns det under historiens gång många att välja mellan. Men efter att ha läst Magnus Västerbros bok Tyrannens tid blir det ganska uppenbart att ”kung Karl den unge hjälten” Karl den tolfte är svårslagbar.

Västerbro berättar hela historien sedd från folket och svenskarnas perspektiv och bokens styrka är att den berättar om enskilda människors livsöde under den fruktansvärda tiden mellan år 1700, då Karl den tolfte drog ut i krig mot Danmark, Polen och Ryssland, och 1718 då en kula i huvudet satte stopp på den enväldige kungen som ansåg att han fick ledning direkt från gud. Visserligen blev Sverige inledningsvis anfallen av Danmark, Polen och Ryssland och kriget gick till en början mycket bra för Karl. Kungen slog sina motståndare genom sin djärva och orädda stridsteknik. Men även när han vunnit kunde han inte sluta. Han hamnade sedan djupt inne i Polen och det som nu är Ukraina och svenska armen utplånades nära nog i slaget vid Poltava. Karl lyckades klara sig men gav aldrig upp. Hela tiden styrde han landet med brev hem till ett allt mer besvärat Riksråd och begärde hela tiden nya soldater.

Sedan Karl den elftes tid hade Sverige ett indelningsverk där socknar skulle försörja soldater som fick bo i soldattorp. Efter hand med de stora förlusterna blev det allt svårare att skaka fram nya soldater och människor fick tvingas. Folk flydde till skogs.  Så till sist hade landet i stort sett tömts på män. En fransk resenär rapporterade att man inte såg många vuxna män i landet. Kvinnorna fick utföra arbetet i jordbruket. Folket led fruktansvärt under den här tiden och drabbads också av missväxt och pesten. Karl hade ingen förståelse för folkets vedermödor. Han talade ju bara med gud, så tolkade han sin enväldiga kallelse som kung. Så det var en nog får man säga en välsignelse när kungen föll för en kula i Norge och enväldet kunde avskaffas och ersattes av frihetstiden fram till att en annan kung genom en kupp tog den enväldiga makten – Gustav den tredje. Men det är en annan historia. Västerbros bok är mycket läsvärd inte minst som sagt att det skildrat många enskildas människoöden. Till exempel soldathustrun som gick ut och tog sitt liv när mannen blev utkallad i kriget.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar