torsdag 28 november 2013


 
Rädda rovdjuren – Rädda Sveriges natur!

Riksdagen kommer inom kort att ta beslut om rovdjurspolitiken.  Det som varit mest i focus är vargarna där politiken från regeringen varit ytterst följsam till Jägarförbundet som man inte vill stöta sig med.  Jägarförbundet är en mycket aggressiv lobbyorganisation som motarbetar rovdjuren som väl konkurenter om bytesdjuren. Nu senast har en siffordiskussion utbrutet om lodjuren.  Utgångspunkten för både Jägarförbundet och  regeringen  är att hålla ned rovdjurens antal.  Vi som vill ha fler rovdjur och som  framförallt vill att det skall finns en levande och vild natur i Sverige får finna oss att kallas för naturromantiker.   För mig handlar det om att överlevnaden för människan är beroende av att vi har en levande natur och ett ekosystem i balans. Rovdjuren står högst på näringskedjan om man inte räknar människan dit. Alla som upplevt den lilla spillra av vild natur som finns i Lappland vet vilket fantastiskt värde detta har. Jag minns  den hisnande utsikten från en klipphylla  i Sarek med utsikt över den väldiga Rapadalen. Människor som inte upplevt detta vet inte vad som står på spel.
Jag måste erkänna att jag blir otroligt arg över den rovdjurspolitik som förs.  Och inte bara det utan hela natursvårdspolitiken.  I synnerhet är skogspolitiken bedrövlig som bara tar hänsyn till markägares och exploaterares intressen.  Det finns inte mycket kvar av gammelskog i Sverige och skogen är full av kalhyggen och har blivit en skogsodling istället för en levande skog.  Protest! För en bättre naturvård i Sverige!

1 kommentar:

  1. Håller helt med om att det handlar om konkurrens om bytesdjuren. Hörde nyligen att fler får förolyckas av hundar än av vargar, ändå är det vargen som är hatobjeket!

    SvaraRadera