söndag 18 maj 2014

Berusad på böcker del 13




Åsne Seierstads bok om Anders Behring Breivik – En av oss

 Jag fick Åsne Seierstads bok om den norske massmördaren Breivik i julklapp men har inte hunnit läsa den förrän nu. Det ä r ganska många böcker jag har som väntar på läsning. Boken berättar om Breiviks liv som författaren, utan att ha fått intervjua honom själv, inhämtat genom intervjuer från släkt och vänner.

Den berättar om några av offren från Utöya -  Bano och Simon och deras familjer och den värjer inte för de blodiga detaljerna i de systematiska avrättningarna av ungdomarna som var på Arbeiderpartiets  ungdomsförbundets sommarläger i juli 2011. De flesta av offren blev skjutna på nära håll i huvudet och när de fallit fick de ytterligare ”nådaskott” - kallt, lugnt och systematiskt.

Seierstad berättar om hela den långa och systemastiska planeringen och förberedelsen för det fullständigt obegripliga dådet. Han lyckades till punkt och pricka att genomföra det han hade tänkt sig och gav upp när han tyckte han var färdig. Utan att göra motstånd gav han sig till den polis som långt om länge kom till Utöya.  Han hade faktiskt två gånger dessförinnan försökt ta kontakt med polisen och överlämna sig, men polisen hade inte lyckas fånga upp hans samtal.

 Det som smakar illa också av hela historien är den totala inkompetens som den norska polisen uppvisade under hela förloppet.  Det kom tidigt tips om Breivik när  han befann sig utanför regeringshögkvarteret i Oslo som bara blev liggande.  Efter explosionen spärrade man inte av utfartsvägarna ut ur Oslo och Breivik hade god tid på att ta sig ut ur stan och mot Utöya. Det fanns heller ingen kontroll av fordon på  vägen, även om polisen inledningsvis inte visste att han var på  väg mot Utöya. Poliser missade att kontrollera larmen som gick ut, lydde inte order och när  sedan det stod klart vad som hände på Utöya körde man fel och  tog inte hjälp av den färja som fanns till Utöya. Man tog inte hjälp av brandkårens båt utan använde en gummibåt som höll på  sjunka. Polisen tog inte hjälp av den enda polishelikopter som fanns trots att den semesterledige föraren erbjöd sig komma in. Det tog därför alldeles för lång tid för polisen att komma ut och stoppa mördandet. Det tog en hel timme innan man var på plats. Man räknar med att Breivik mördade en ungdom i minuten ute på  Utöya.

Vad är då  Anders Behring Breivik för en person? Är han psykiskt sjuk eller en högerextremist? Man gjorde två psykiatriska undersökningar av honom som kom till olika resultat. Den ene bedömde honom som psykotisk den andre tillräknelig, med en narcissisk personlighetsstörning. Hans uppväxt med en mycket ambivalent mamma och en pappa som övergav honom präglade säkerligen honom.  Mammans uppväxt med en poliosjuk mamma som tvingade henne att ta hand om henne präglade henne. Det fanns tidiga varningstecken i en barnpsykiatrisk utredning där myndigheterna inte agerade. Det som blev typiskt för honom senare var att han inte lyckades komma in i de sammanhang han önskade, utan blev avvisad, bland annat från framstegspartiet.

Att han blev avvisad hade säkert att göra med hans eget beteende. Vid en tidspunkt isolerade han sig. Flyttade hem till sin mamma, som fick stå för marktjänsten, och började först ägna sig åt dataspel och senare började han skriva på sitt, som det blev, ett högerextremistiskt manifest. Därefter vidtog de praktiska förberedelser för hans aktion. Han köpte en gård, som han använde huvudsakligen för att tillverka bomben som han placerade utanför regeringshögkvarteret i Oslo. Så vitt man förstår var han under hela denna tid helt isolerad och inne i sin bubbla.  Han förberedde sig in i detalj för aktionen. Allt som sedan skedde var nästen helt efter hans plan.

Han är nu dömd till förvaring och sitter i ett fängelse med tre rum isolerad och med restriktioner vad gäller hans kommunikation med omvärlden.

Vilken koppling finns till det norska samhället? Det är ingen fråga Seierstad ställer. Invandrarhat finns i många länder. Det är inget unikt för Norge. Man kan dock fundera på om den staka nationalism, som ju blir tydligast den 17 maj, spelar någon roll som en faktor för att skapa ett sådant monster som Anders Behring Breivik?  

Boken är mycket bra men nog den mest plågsamma bok jag någonsin läst. Jag mådde rent fysiskt illa av att alla dessa ungdomar i sin blomning så kallt mördades.
Hur kan en människa, oavsett vilka skäl som en mördare har, utföra sådana handlingar?  Här blir jag svaret skyldig.  

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar