torsdag 22 maj 2014

Suporterbråk en fotbollsfråga eller en alkoholfråga?




Vad  händer i fotbollsverige?  Det tragiska dödsfallet på  terasstrapperna har satt djupa spår. Men supporterna fortsätter att stöka på  arenorna bland annat är det ett uppskattat nöje att tända bengalisaka eldar. Så var det inte på  Kalle Svenssons tid, när  jag var på  fotboll min barndom trots att det ibland var mer än 20.000 åskådare på  Olympia och stämningen var hög.  Då var fotboll något som var roligt. I dag är  det en tummelplats för unga män som vill bråka och visa makt. Man skulle kunna se det som sociala processer i samhället som tar gestalt i fotbollsbråk.

Vad man kan förstå av HDs rapportering om  rättegången av dödsfallet av djurgårdensuportern var det hela en dispyt mellan två kraftigt berusade män.

Den ena med 1,7 promille och den andre hade enligt uppgift druckit 7-10 öl. Alltså var dom ”dyngraka”. Visserligen två supportrar från två olika konkurerande lag. Men hade bråket uppstått om herrarna varit nyktra?  Sannolikt inte och sannolikt inte med den utgången det fick.  Så varför kalla det för supporterbråk när det är ett klassiskt fylleslagsmål?

Denna händelse provocerade Djurgårdenklacken att storma planen under matchen.

Är det rätt att låta en händelse på stan få betydelse för hur man bedömer en händelse inne på arenan. Absolut inte! Bara det som händer under matchen borde ha betydelse när fotbollsförbundet dömer i saken.
 
Den ende som talat om alkoholens betydelse för fotbollsbråken är  justitsieministern Beatrice Ask. Hennes partikaamrat Gunnar Hökmark vill emellertid bryta upp systembolagets monopol att sälja alkohol, viktig folkhälsofaktor att trots allt begränsa alkoholkonsumtionen i Sverige. Nu får vi döpa om Hökmark till Gökmark!

Låt fotbollen bli en lek igen men var tydligare om var gränsen för bråk går!

Jag föreslår:

·        Inför nolltolerans för alkohol på fotbollsarnorna.  Alkometer för tveksamma fall

·        Lägg ut brandsprutor nedanför läktarna och spruta om någon tänder bengaliska eldar. Vått men helt ofarligt. Grannarna till ”lymlarna” blir nog härskna när oförskyllt blir våta

·        Återinför allmän värnplikt av flera skäl. Ett skäl är att det är bra för unga män att disciplinera sin överskottsenergi.

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar