onsdag 29 oktober 2014

Godheten en film om girigheten av Stefan Jarl




Godheten en film av Stefan Jarl med skådespelararen Tommy Berggren som speaker berättar den moderna historien om Sverige som gått från att vara ett land med minskande klasskillnader till att ha blivit ett med ökande. Denna film fick visst inte visas före valet. Vad var man rätt skulle hända då?

Filmen låter några ekonomijournalister berätta historien om det ekonomiska systemet, den kapitalistiska marknadsekonomin. Det finns två huvudsakliga skäl till att ha en marknadsekonomi, att skapa effektivitet och att trygga leverera till medborgarna ett välfärdssystem. Inget av detta har man lyckats med. Bankerna hanterar medel som är mer än fyra gånger Sveriges BNP. Aktieägarna har inte satsat mer än en bråkdel av de pengar man riskerar, eftersom staten går in som garant för bankerna.

Snarast framträder bilden av ett system för att skapa förutsättningar för en liten elit av kapitalaktörer – inte ägare eftersom de ofta hanterar andras pengar – att berika sig.

Vi har fått ett allt mer ojämlikt samhälle.  Några forskare från universitetet i York Richard Wilkenson och Kate Pickett berättar att de i sin forskning kommit fram till att ett enligt samhälle fungerar bättre på alla plan, även för överklassen.  Pickett visar att även överklassen har bättre hälsa i ett mer jämlikt samhälle än de där skillnaderna är stora.

Man kan då fråga sig varför tillåter vi att girigheten styr våra samhällen? Politikerna har ju säger man i programmet överlämnat makten till marknaden, alltså i praktiken kapitalägarna.  Men varför man låter ett ekonomiskt tillstånd och ett system att styra våra samhällen, våra liv mot avgrunden har att göra med att just ett ekonomiskt system tagit över makten. Detta berättar redan Karl Marx i första bandet av Kapitalet att den enskilde kapitaltisten inte styr över systemet utan måste anpassa sig till de villkor som gäller.  

Jag vill mena att vi i vårt samhälle är grundlurade att den fria marknadsekonomin är en välsignelse för människorna. Den är en välsignelse för en mycket liten elit som skor sig skamlöst på de flestas bekostnad.
Den ekonomiska utvecklingen styr mot om inte avgrunden så mot allvarliga ekonomiska kriser. 2008 avstyrdes ett totalt sammanbrott genom att länderna gick in och räddade bankerna i det ekonomiska systemet. Kan detta ske nästa gång. USAs och Europas stadsskulder är enorma så pengarna finns inte nästa gång…   

    





 

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar