lördag 18 oktober 2014

Några tankar kring Erik Sandbergs bok Lönesänkarna och vad skulle Karl Marx ha tyckt



En läsvärd bok verkar vara Lönesänkarna av Erik Sandberg som recenserades i HD den 17 oktober. Boken berättar som i ett TV-program som gick för en tid sedan att lönernas andel av ekonomin har minskat drastiskt och vinsterna ökat i samma takt.
Aktieportföljerna har svällt. Om löntagarna skulle få samma andel av ekonomin som för 50 år sedan skulle var och en av oss i genomsnitt få 62 000 mer i plånboken.
Orsaken är förstås globalisering och att produktionen flyttat till låglöneländer men politiska beslut har en stor roll menar Erik Sandberg. Maktförhållandet mellan löntagarna och kapitalet har drastiskt förändrats och vi har fått itutat oss att man måste hålla igen med lönekraven, för att då skulle kapitalet kunna investera mer i ny produktion, vilket dock inte alls skett i samma utsträckning som vinsterna stiget. Vinsterna åker ned i kapitalisternas fickor och resultatet är ett allt mer ojämlikt land.

När man läser recensionen kan man tro att Erik Sandberg kommit på någon ny sanning. Så är det förstås inte. En man som hette Karl Marx analyserade redan i mitten av 1800-talet kapitalismens väsen.  Det räcker att man läser första bandet av Kapitalet så står det klart att de ekonomiska lagar som gäller under kapitalismen innebär att maximera vinsterna. Det gäller att ha så låga kostnader som möjligt för arbetskraft. Det blir som en kamp mellan lön och profit.

Profitkvotens fallande tendens är ett begrepp i Karl Marx analys av kapitalet
Detta betyder att kapitlisens vinst i förhållande till den investering som är gjord minskar ju mer ackumulationen av kapitalet ökar. Detta innebär inte att den totala vinsten minskar. Profitkvot är förhållandet mellan mervärdet och det totala kapitalet. Mervärdet är skillnaden mellan arbetarens lön och värdet på arbetsprodukten. Enligt Marx är det den mänskliga arbetskraften som skapar mervärde inte maskiner. Kapitalet består av variabelt kapital (arbetskraft) och konstant kapital maskiner mm. Marx menar att den organiska sammansättningen ökar vilket innebär att det variabla kapitalet minskar i förhållande till det konstanta. För att undvika att profitkvoten faller måste varje arbetare öka sin produktivitet. I Marx vokabulär utsugas mer. Det är ju alldeles tydligt i industrin att antalet arbetare minskat och blivit mer produktiva.  Har inte detta räckt flyttar produktionen till låglöneländer.         
 
Det är inte politiskt korrekt idag att hänvisa till Marx. Inte ens vänsterpartiet vågar tala om Marx. Men Marx analys är helt korrekt. Kapitalismen har visserligen inte gått under och kastat ut folket i armod överallt. Men fråga grekerna och sömmerskor i Bangladesh vad kris och ekonomisk utsugning är. Att inte ekonomierna helt kollapsat beror helt och hållet på att ländernas stater gått in och gett stöd under de regelbundet återkommande kriserna. Tänk själv vad hade hänt 2009 om inte många länder med USA och England i spetsen gått in och räddat banker och finansinstitut.
Jag läste själv Kapitalet i slutet av 80-talet. Gör du det också. Den är faktiskt ganska lättläst och framförallt lärorik. Marx kan ju inte hjälpa att ryssarna och en del andra perverterat hans teorier.

 

      

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar