lördag 17 januari 2015

Ska Sverige gå med i NATO?


Nu har de borgliga  partierna krävt en utredning om Sverige ska gå med i NATO.
Efter att Sovjetväldet föll sönder har Sverige succesivt avvecklat sitt försvar.  När det inte fanns kvar några kommunister trodde väl många att det aldrig kunde bli krig igen. Nu är nog många lite förvånade över vad som händer borta i Ryssland och i Ukraina. Lösningen blir att snegla mot NATO. Kommer detta att öka Sveriges säkerhet? Nej det tror inte jag. Tvärtom tror jag att det ökar risken att vi dras in i konflikter om vi är ansluta till en militärallians. För detta tycker jag att jag har historiskt stöd.
Sverige var som bekant en stormakt en gång och vi var ständigt indragna i krig under många hundra år. Men sedan 200 år har vi inte varit i krig.
Det sista stora kriget, bortsett från några expeditioner som Bernadotte företog, var ju 1808-09 när Ryssland anföll Finland som då var en del av Sverige. Anledningen var att Sverige då var lierat med England och Ryssland och Frankrike kom överens om att det var fritt fram för Ryssland att anfalla Sverige eftersom svenske kungen vägrat att delta i kontinentalblockaden mot England.

 Hade vi varit lierade med Danmark under 1864 års krig med Tyskland hade vi dragits in i detta krig.  Hade vi varit ansluta till någon av militärallianserna före 1:a världskriget hade konsekvenserna blivit lika katastrofala som för många av den europiska länderna.   

 Vad som hade hänt under andra världskriget om vi inte varit neutrala kan man ju inte veta. Det var ju ingen garanti att vara neutrala att slippa bli ockuperade av tyskarna. Hade vi inte varit neutrala hade vi garanterat blivit indragna i kriget. Nu slapp vi detta och neutraliteten hjälpte oss.   
Så jag tror att medlemskap i NATO ökar risken att dras in i krig och konflikter. Vi bör därför bevara vårt nationella oberoende genom neutralitet. De borgliga partierna har säkert olika anledningar till att tycka att Sverige ska gå med i NATO.  Ett skäl är säkert ekonomiskt. Landet måste satsa mer på försvaret om vi är neutrala och det vill nog inte borgligheten eftersom detta nog kräver skattehöjningar nu när de reducerat skattetrycket avsevärt genom sina jobbskatteavdrag.

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar