måndag 26 januari 2015

Winston Churchill har denna legend ett oförtjänt gott rykte








Historikern Bengt Liljegren har skrivit två volymer om Winston Churchill. Den första omfattar hans liv från 1874 då han föddes och till 1939 då andra världskriget började och den andra volymen fram till hans död för nu jämt femtio år sedan 1965.
Få om någon statsman har ett så legendariskt eftermäle från denne brittiske statsman och premiärminister. Men som jag ska återkomma till hade hans rykte varit ganska skamfilat om det inte hade varit för att han kallats under fanorna som premiärminister i Storbritannien under andra världskriget, en tid då landets öde stod på spel efter att Hitlers arméer krossat allt motstånd på den europeiska kontinenten.

Churchill föddes in en av Englands ryktbara adelsfamiljer på familjegodset Blenheim som son till Randolph och Jennie Churchill. Pappa Churchill blev stilbildare i en senare trend att den brittiska adeln gifte sig med rika amerikanskor. Men när Randolph gifte sig med Jennie var det en skandal. Pappan hade en äldre bror och därför tillföll inte hertigtiteln hans gren av familjen. Men Churchill kom att skriva en biografi om sin anfader den berömde fältherren hertigen av Marlborough John Churchill.
Randolph var medlem av parlamentet och en tid finansminister, men fick avgå efter mindre lyckade insatser.  Hans mor var amerikanska och man ser på bilder att hon var en mycket vacker kvinna.  Båda hans föräldrar var notoriskt otrogna, något som så vitt man vet Winston aldrig var mot sin hustru Clementine.
Churchill var en egensinnig och självständig man redan som barn, men inte särskild lyckad i skolan.  Han uppskattade inte att underkastas det tvång som skolan innebar.  Han ansågs inte så begåvad men han hade ett anmärkningsvärt minne, vilket kom till användning senare när han höll sina stora tal, som var noga repeterade. Han blev aldrig godkänd av sin far, vilket plågade honom livet ut.  Han blev inte skickad till universitetet utan man satsade en officersutbildning på honom.  Han tillbringade en tid i Indien på 1890-talet och deltog i strider både i Sudan, Cuba och i boerkriget. Skrev tidigt en memoarbok om sin ungdom My early life som jag läste med stor behållning för några år sedan.

Redan tidigt 1900-tal blev han medlem av parlamentet och under 1:a världskriget marinminister, därefter kolonialminister, inrikesminister och finansminister.  Churchill var en mycket energisk, arbetsam och kreativ politiker som hade mycket snabbt till djärva beslut, samtidigt som han som chef la sig i alla beslut, stora som små.  Han kunde vara en svår prövning för sina medarbetare, då han jobbade nästan dygn runt, inte minst sena kvällar och nätter. Förmiddagarna arbetade han alltid från sängen. Under hela sitt liv klädde han inte sig själv utan hjälp av sin betjänt. Hans alkoholkonsumtion var betydande. Han pimplade whisky med soda även när han arbetade och Champagne till lunch och middag och konjak till kaffet var nog snarare regel än undantag. Och det blev en hel del cigarrer rökta under en dag.

Churchills karriär kantades av många allvarliga felbeslut.  Han fick avgå efter katastrofen vid Gallipoli under 1:a världskriget.  Han var inblandad i uppdelningen av mellanöstern som var brittiskt mandat efter kriget och ansvarig bland annat för skapandet av Irak där samma motsättningar fortfarande kastar sin skugga över landet. Det hade varit klokare att dela landet i tre delar. Som finansminister tog han beslut om övergång till guldmyntfoten, som förvärrade den ekonomiska krisen under depressionen. I flera frågor lyckades han bli mycket impopulär och man kan nog säga att han var i frysboxen under hela 1930-talet. Men 30-talet var också en uppmarsch mot det som skulle bli hans största stunder i livet.  Churchill varnade tidigt för nazismen som ingen annan i England. Regeringen med sin premiärminister Chamberlain trodde i det längsta att man kunde komma överens med Hitler och lita på en överenskommelse med honom. Münchenöverenskommelsen innebar inte fred i vår tid utan den troskyldige Chamberlain blev grundlurad. När så andra världskriget bröt ut i september 1939 kallades Churchill åter till kungens bord och han återvände som marinminister.  Om det stämmer att amiralitet telegraferade till flottan Winston is back är något oklart eftersom uppgiften kommer från Winston själv. Han satte igång arbetet som marinminister med stor energi.  Han var ansvarig för inrättandet av flottbasen Scapa Flow och under hösten drabbades flottan av flera stora bakslag, med sänkningar av bland annat slagskeppet Royal Oak inne i flottbasen.
Han drev också hårt att Storbritannien skulle besätta Norge och Britterna började att minera i norska vatten och här står det klart för mig att bland annat detta agerande förmådde Tyskarna att besätta Danmark och Norge. Det hade kanske inte skett annars.

Hitlers arméer bröt som het kniv genom Frankrike och så stod Storbritannien ensamma i kampen mot nazismen. Amerika var ännu inte beredda att lägga sig i kriget.
I detta läge, när man på de brittiska öarna bara väntade att Hitler skulle invadera dem, utsågs Winston Churchill till premiärminister den 10 maj 1940.  Hans tid var kommen.  Han var helt rätt man för uppgiften. En man som såg klart på Nazismen och var helt övertygad om att inte ge upp.  Han var i denna stund uppfylld av glädje utan att vara på något sätt nervös, som det normala skulle varit för de flesta av oss.  Churchill var inte en man som vek undan och det var precis vad som behövdes just då. Detta var hans största stund och han kunde ingjuta hopp i folket genom sina berömda tal i radion och i parlamentet. Det engelska parlamentet är känt för många retoriska tal, men Winston Churchill överträffar det mesta.  Parlamentsledamöter som under tidigare skeden avskytt honom och folket framför radioapparaterna var förbluffade och hänförda. Churchills tal är välkända.

Jag har inget annat att erbjuda än blod, möda, tårar och svett.  Vi har framför oss en prövning av det hårdaste slag. Vi har framför oss många, många månader av kamp och lindande.

Vi ska försvara vår ö till varje pris, vi ska kämpa på stränderna, vi ska kämpa på fälten och på gatorna, vi ska kämpa bland kullarna, vi ska aldrig ge oss.

Och om Spitfirepiloterna: Aldrig har så många haft så få att tacka för så mycket.

Att vara den som uttydde och formulerade motståndet i ödesstunden var nog Churchills stora insats.  Han fick folket att få hopp och tro på en framtid denna mörka och dystra tid. Det var när allt såg som mörkast ut som hans beslutsamhet, energi och mod kom allra bäst till sin rätt. 1940 var han rätt man på rätt plats. När man efter kriget röstade bort honom som premiärminister var detta nog helt rätt. Han var inte särskilt intresserad av socialpolitik och annan inrikespolitik, särskilt inte på senare år.   

Men som premiärminister fortsatte han att ta snabba och förhastade och felaktiga beslut. Han underlät att undsätta svältande människor i Bengalen, där miljontals svalt ihjäl och han hade stort ansvar i Singapores fall. Han hade också stort ansvar i massbombningarna av tyska städer där många civila kom till skada.
Men utan hjälpen från USA hade inte Churchills beslutsamhet och motstånd hjälpt. Som den gamle imperialist han var fick han se ett försvagat brittiskt imperium efter kriget och att USA och Sovjetunionen steg fram som de mest betydande makterna i världen. Han hade också en vision om ett Europas Förenta stater, något oklart om han såg sitt eget hemland som medlem. Hans tal om järnridån fick stort genomslag och bidrog nog till att skärpa det kalla kriget.
Churchill var en motsägelsefull person. Han stred för demokrati mot det nazistiska tyranniet, men var också en ytterst reaktionär politiker som var t.ex. emot kvinnlig rösträtt när det begav sig och han önskade inte att kolonierna skulle bli fria.
Men vad man än kan säga om honom så var han en mycket god författare och talare.
Hans bok My early life och verket om andra världskriget är lysande att läsa. Hans vältalighet har nog bidragit till att forma att hans eftermäle blev bättre än han förtjänade.





  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar