tisdag 4 augusti 2015

Reflektioner över temat om vad som håller ett samhälle samman

Lotta Hördin i HD 2 augusti diskuterar frågan om vad som håller oss samman i samhället. Hon gjorde det utifrån en artikel i DN kultur av America Vera Zavala som saknar det förlovade landet hon kom till på 70-talet.

Onekligen har kittet som håller samman samhället försvagats av den allt mer avreglerade kapitalistiska ekonomin och den liberala politiken sedan 1980-talet i allmänhet och efter regeringen Reinfeldts åtta år vid makten.  Samhället har individualiserats. Man säger att man sluter upp kring den svenska samhällsmodellen. Men i verkligheten har klasskillnaderna ökat och borgligheten använder den skattefinansierade verksamheten inom vård, skola och omsorg för att gynna privata företagare bakom falska rop om valfrihet. Det finns idag en kris både inom sjukvården och socialtjänsten som ytterst handlar om detta.

Naturligtvis hade vi inget paradis på 70-talet men det som borgligheten uppfattade som socialism, nämligen det som är gemensamt i samhället har försvagats.
Roten till det som är känsla för det gemensamma och samverkan eller konsensusmodell uppstod inte på 70-talet utan hade dels sin grund i socialdemokratins arbete att förverkliga det som jag menar var folkhemsvisionen, formulerad i ett kort tal i Riksdagen 1928 av Per Albin Hansson[g1] . Men det hade djupare rötter än så. Om man läser hur de gamla socknarna fungerade så var det, i alla fall på landsbygden, en väl utvecklad form av samverkan mellan fria bönder. Naturligtvis skall jag inte försköna den tidens fattigsamhälle där klasskillnaderna var stora mellan storgodsägare och småbönder och backstugusittare och lantarbetare. I städerna mellan kapitalägare och arbetare. Men det fanns på sina håll en väl utvecklad känsla för samarbete och för det gemensamma. I det liberala samhälle vi håller på att få - eller redan har - är denna känsla uppluckrad och kan komma att leda till större sociala skillnader och konflikter. Det finns en sedan tidigare formulerad sanning utifrån erfarenheterna bakom fascisternas och nazisternas maktövertagande i Italien och Tyskland att liberalismen har fascismen i sitt sköte. En kapitalism utan starka regleringar som medför kriser och kaos och leder till att auktoritära lösningar lanseras. Sverigedemokraternas uppdykande på den politiska parnassen är ett otäckt tecken på detta.        


 [g1]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar