fredag 29 januari 2016

Blir det krig i Sverige?



Anders Brännström arméchef i Sverige uttalade sig för en tid sedan och idag i radion att Sverige om några år kan vara inblandad i krig. Uttalandet väckte visst rabalder. Vi har ju vant oss vid en bild att risken för krig är helt borta från Europa efter murens fall. Politikerna var helt euforiska när Sovjetväldet föll och nedrustade Sveriges försvar till nästan ingenting med inriktning på internationella krisinsatser. Värnplikten avskaffades och ersattes av yrkessoldater. Idag har eftertänksamhetens kranka blekhet drabbat Sveriges politiker och försvarsanslagen har höjts.

Det var en allvarlig missbedömning att tro att risken för krig försvann bara för murens föll och det kalla kriget avslutades. Det geopolitiska maktspelet och den ekonomiska kampen om marknadsandelar mellan världens länder finns ju kvar. Med ett mer instabilt Ryssland är risken större idag för krig än det var under det kalla kriget tror jag. Och vad händer om Donald Trump blir USAs president?

Det var ett mycket allvarligt misstag att avveckla Sveriges försvar och avskaffa värpliken. Ansvaret vilar tungt på regeringen Reinfeldt. Det borde vara åtal på den sortens misstag! Det kan utsätta Sveriges befolkning för stora risker. Framkallande av fara för annan är en brottsbeskrivning i Brottsbalken 3:9 som borde tillämpas.

Lösningen som en del tror – kvick fix – med anslutning till NATO tror jag inte på. Tvärtom tror jag det faktiskt ökar risken för krig om man är ansluten till en militärallians. Historiska erfarenheter talar för det. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar