måndag 18 januari 2016

Vård och omsorgsnämnden i Helsingborg förbereder förskingring av skattemedel





Vård och omsorgsnämnden har fattat beslut om att ett antal vårdboenden skall övergå i entreprenaddrift, det vill säga drivas av privata utförare. Det är alls icke första gången som vårdboenden i Helsingborg privatiseras. Det har skett i flera omgångar sedan 1990-talet. Boenden har lagts ut på privata utförare och sedan återtagits. Skälet som de politiskt ansvariga anför är att detta skall befrämja valfriheten för brukarna. Den här gången har protesterna från personal och anhöriga varit mer omfattande än jag kan erinra mig att de varit vid tidigare entreprenadutsättningar. Nu senast har anhöriga på Jordbrodalens äldreboende protesterat.
Argumentet med valfrihet är ganska tveksamt när man vet hur ålderssvaga och inte sällan dementa boende är på ett äldreboende. Man tänker sig också att konkurrens skulle göra att verksamheterna skärper sig. Ett argument som är hämtat från företagsekonomin, som jag aldrig har sett något bevis att det håller i människovårdande verksamhet. Tvärtom visar tydligen mätningar att de kommunala enheterna får bättre betyg. Min egen erfarenhet är att det inte är frågan om kommunal eller privat drift som avgör. Det är kompetens, skicklighet och engagemang som avgör.  

En övergång till privat utförare föregås av en upphandling som måste ske med stöd av lagen om offentlig upphandling. Vid en övergång måste utföraren överta den befintliga personalen som inte väljer att kvarstanna i kommunal anställning. Från politiskt håll har man ofta önskat att personal eller mindre företag skulle få bli utförare. Men alltid vinner de större företagen upphandlingarna. 
Det blir alltså en ny arbetsgivare och nya chefer men samma personal.
När min far levde hade han hemtjänst av först av en kommunal utförare. Sedan övergick hemtjänstgruppen till en privat utförare. Verksamheten fungerade inte särskilt bra i kommunal regi men den fungerade precis lika dåligt i privat. Det vill säga hälften av personalen var bra och resten visste inte varför de var på jobbet. Det blev ny enhetschef och sjuksköterska och de var enligt min uppfattning bra. Men det intressanta är att detta fick inget genomslag i verksamheten. Det var ju samma personal. Sedan hamnade pappa på Jordbrodalens äldreboende och där fick han en fantastiskt fin vård. Jordbrodalen var och är i kommunal drift.
Valfrihet är ett fint ord och en omhuldad politisk klyscha som när det gäller för äldre att välja omsorg inte har någon verklig innebörd.

Är de borgerliga politikerna i vård och omsorgsnämnden så okunniga att de inte begriper detta. Ja det kan jag inte utesluta. Men det verkliga skälet är att gynna privata företag. Detta är en prioriterad uppgift för den borgerliga majoriteten i Helsingborg. Att gynna näringsverksamhet som ger fler jobb är en nyttig uppgift. I det här fallet genererar inte en entreprenadutsättning några nya jobb, kanske färre.
Om det inte blir bättre verksamhet och inte ger fler jobb och valfriheten är en chimär, så det enda som händer är att ett privat företag, kanske ett riskkapitalbolag, håvar in vinster. Vinster som är skattepengar som skulle gått till vård och omsorg.

Jag kan inte se annat än att de politiker som fattat beslut om privatiseringen gör sig skyldig till försök till förskingring eller möjligen trolöshet mot huvudman, dvs  skattebetalarna ,och detta borde granskas av en åklagare.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar